Nanna

Nannas mand skjulte sit alkoholproblem i over to år

Pårørende
Kvinde
25-34 år
Nanna havde længe syntes, at hendes mand opførte sig mere og mere underligt, men først efter to og et halvt år, fandt hun ud af, at det skyldtes et massivt alkoholforbrug. I dag er hendes mand ædru, og deres forhold er stærkere end nogensinde før.

Af Tanja Hartmann, Journalist, Alkohol & Samfund

I to og et halvt år havde Nannas mand skjult sit alkoholforbrug for hende. Alkohol var hans flugt fra en stresset tid med hjemmerenovering, job og små børn. Langsomt tog alkoholen overhånd, og hvad der startede med at være én fyraftens øl per dag, blev senere til store mængder af vodka flere gange om ugen.

På daværende tidspunkt havde den nu 27-årige Nanna ikke opdaget, at hendes mand havde et alkoholproblem, men hun vidste, at der var noget helt galt.

- Jeg kunne mærke, at min mand havde ændret sig, men jeg kunne ikke sætte en finger på, hvad det helt præcis var. Han var bare en helt anden end den mand, jeg havde forelsket mig i. Hvis jeg spurgte ham, om der var noget galt, sagde han, at det var på grund af stress på arbejdet.

Nanna husker særligt én episode fra tiden, inden hun opdagede sin mands drikkevaner, og den hjemsøger hende stadig i dag.

- Jeg husker en dag, hvor jeg var bange for, at min mand var alvorlig syg. Han slingrede og var helt forvirret, irritabel og fjern. Så jeg ringede til vagtlægen, og noget tid efter kom der en ambulance. Ambulancefolkene tog en snak med ham, og så kørte de igen med beskeden om, at det ikke var alvorligt. Jeg tror, de vidste, at han var plørefuld, men jeg blev aldrig informeret om det.

Bo
Alkoholproblemer
Den nu 56-årige Bo arbejdede i mange år i reklamebranchen. En branche som ofte bød på dyre middage og natklubber med masser af drinks. Men en dag tog alkoholen overhånd, og det fik ham til at stoppe op. Han ville ikke ende som sin far og farfar, som døde af druk.

Dagen alt blev vendt på hovedet

Alkoholproblemerne begyndte så småt at gå ud over Nannas ægteskab, og hun gav ofte sig selv skylden, hver gang hendes mand opførte sig anderledes, end han plejede.

- Hvis den var helt gal, bebrejdede jeg mig selv. Jeg spekulerede ofte på, om jeg havde gjort noget forkert. Det påvirkede mig meget, og jeg følte mig alene med det.

En dag for halvandet år siden fik Nanna et skæbnesvanger opkald fra en veninde. I det øjeblik gik det op for Nanna, hvad hendes mands ændrede adfærd skyldtes.

- En vi kender ringede til mig og sagde, at hun havde set min mand købe en flaske vodka. Først troede jeg ikke på det, men så fandt jeg en halv flaske vodka i huset. Jeg brød sammen, men samtidig faldt der også en masse brikker på plads for mig. Tingene begyndte lige pludselig at give mening, fortæller hun og fortsætter:

- Jeg kørte med det samme op for at hente min mand på hans arbejde. På vej i bilen fortalte jeg, at jeg havde fundet flaskerne. Han blev ked af det og erkendte, at han havde et alkoholproblem. I dag ser han det som sin befrielsesdag, da det hjalp ham på rette køl.

Jonas Abrahamsen portrætfoto
Pårørende
Sidste år fik 23-årige Jonas Abrahamsen nok af at blive skuffet og bekymre sig for sin mor, der drikker. Derfor valgte han at stoppe al kontakt til hende, for at fokusere på selv at få det bedre.

Alkoholbehandling blev vejen frem

Nanna opdagede sin mands alkoholproblem, da hun var halvvejs i sin graviditet med deres andet barn, og derfor skulle der også ske en drastisk ændring, inden deres baby kom til verdenen.

- Jeg gjorde det klart, at han blev nødt til at gå i behandling, da vi ventede barn nummer to. Han ringede med det samme til sin læge, og så blev han sendt i behandling på et rusmiddelcenter i Midtjylland, hvor vi sammen tog til samtaler. Vi arbejdede intenst med at komme på rette køl for vores børns skyld.

Behandlingen varede i seks måneder, og Nannas mand har været ædru lige siden. Nanna er taknemlig for, at hun opdagede sin mands alkoholforbrug, og at de fik den rette hjælp.

- Det har reddet vores ægteskab og familie. Vi har skullet bygge en tillid op igen og lære hinanden at kende på ny. Det tager tid og er stadig en læringsproces, som vi er i gang med. Men vi har det rigtig godt som familie i dag og er kommet ud på den anden side sammen og endda stærkere.

Erik og Tina
Pårørende
Tina Marie Nielsens far havde et alkoholproblem. Det påvirkede den lille familie kraftigt og fik knuden i Tina Maries mave til at vokse, når julen nærmede sig.

Arbejder stadig med sig selv

Selvom det i dag går godt med Nannas familie, er der stadig ting fra fortiden, som hun er i gang med at bearbejde.

- Jeg er stadig i gang med at lære, at jeg ikke har gjort noget forkert. Man kan godt føle sig ydmyget over, at ens mand har drukket foran øjnene på en, uden man vidste det. Men det er vigtigt at sige til sig selv, at det ikke er ens egen skyld.

Når Nanna har en svær dag, bruger hun nogle værktøjer, som hun lærte i alkoholbehandlingsforløbet.

- Jeg har lært, at jeg ikke skal have ’hensynsbetændelse’. Hvis jeg undrer mig over noget, som min mand gør, skal jeg være ærlig og spørge direkte ind til det, så vi kan få løst tingene med det samme. Det var jeg ikke så god til førhen, da jeg ikke ville belemre min mand, men nu ved jeg, at kommunikation er vejen frem.

Nanna er et opdigtet navn, da vedkommende har ønsket at være anonym.

Kontakt Alkolinjen

Ring til Alkolinjen på telefon 80 200 500.

Alkolinjens åbningstider:

  • Mandag til fredag kl. 09.00-17.00

I samme åbningstider kan du også chatte med en rådgiver.

Du kan også få skriftlig rådgivning på Alkolinjens brevkasse, der har åbent døgnet rundt.