Abstinenssymptomer, illustration

Værd at vide om alkoholabstinenser

Hvad er abstinenser og hvordan skal du reagere, hvis du eller en af dine nærmeste får alkoholabstinenser?

Hvad er alkoholabstinenser?

Abstinenser er en samlet betegnelser for symptomer, der kan opstå, hvis du er vant til at drikke meget alkohol og stopper fra den ene dag til den anden eller skærer markant ned på dit alkoholforbrug. Abstinenssymptomer kan være fysiske eller psykiske. Styrken af abstinenssymptomer varierer. De kan være milde, alvorlige eller i værste fald livstruende. 

Fysiske symptomer

En krop, som har vænnet sig store mængder alkohol dagligt, reagerer, når alkoholen helt eller delvist forsvinder fra kroppen. Kroppens reaktioner kaldes fysiske alkoholabstinenser. De mest almindelige fysiske abstinenssymptomer er:

  • Rysten for eksempel på arme og ben
  • Rastløshed
  • Hovedpine
  • Kvalme og opkast
  • Svedture
  • Hjertebanken

Alvorlige fysiske abstinenssymptomer kan være kramper. 

Psykiske symptomer

Alkohol påvirker hjernens signalstoffer. For eksempel stimulerer alkohol hjernen, så vi føler os afslappede og glade. Drikker du tit og meget, vænner hjernen sig til alkoholens påvirkning. Sænker du dit alkoholforbrug, eller stopper du med at drikke, reagerer din hjerne. Det kaldes psykiske alkoholabstinenser. De meste almindelig psykiske abstinenssymptomer er:

  • Søvnbesvær
  • Angst og nervøsitet
  • Tristhed
  • Indre uro

I de værste tilfælde kan ubehandlede abstinenssymptomer føre til delirum tremens. Her er symptomer blandt andet synhallucinationer, hvor man ser noget, som ikke er der. Delirum tremens kan være livstruende.

Hvorfor får du abstinenser?

Har du drukket meget gennem længere tid, vænner din hjerne og krop sig til store mængder alkohol. Hvis du sænker dit forbrug eller helt stopper med at drikke fra den ene dag til den anden, kan du opleve alkoholabstinenser. Abstinenser er hjernens og kroppens reaktion på, at din promille falder, og du er ved at blive ædru. De første abstinenser opstår typisk 6 til 24 timer efter, du har drukket sidst.

Er du pårørende til en, som udviser tegn på alkoholabstinenser?

Du skal reagere, hvis en person udviser symptomer på abstinenser. Abstinenser kræver ofte medicinsk behandling. Hjælp derfor personen med at kontakte egen læge, vagtlæge eller i akutte tilfælde ring 112.

Har du brug for at tale om oplevelsen?
På Alkolinjen sidder professionelle rådgivere klar til at tale med dig på tlf. 80 200 500. Du kan være anonym, og det er gratis.

Hvor lang tid varer abstinenser?

Det er svært at sige, hvor længe alkoholabstinenser varer. Det afhænger af, hvor længe og hvordan du har drukket. Som tommelfingerregel varer abstinenser et til tre døgn.

Hvordan skal du reagere på abstinenser?

Får du almindelige alkoholabstinenser som hjertebanken, svedeture, rysten, og søvnproblemer, skal du kontakte din egen læge eller vagtlæge. Ved kramper eller akut forværring ring 112. 

Abstinenser er et symptom på afhængighed af alkohol. Får du abstinenser, når du ændrer dine alkoholvaner, kan det være et tegn på, at du har brug for professionel alkoholbehandling for at genvinde din kontrol over alkohol.

Abstinensbehandling – hvordan minimerer du ubehag fra abstinenser?

I abstinensbehandling får du medicin, som hjælper med at lindre de ubehagelige abstinenssymptomer, der kan opstå i takt med, at din promille falder, og som hjælper dig med at blive ædru. Derfor kaldes abstinensbehandling også for medicinsk afrusning. Et eksempel er afrusning med Risolid. Risolid påvirker hjernen samme steder som alkohol og dæmper på den måde hjernens ubehagelige reaktioner på ikke at få alkohol.

Hvor abstinensbehandling foregår, afhænger af styrken af abstinenssymptomerne. Milde symptomer kan behandles med medicin, du selv kan tage hjemme efter aftale med egen læge eller et behandlingscenter. Ved alvorlige abstinenssymptomer bør behandling foregå under indlæggelse på sygehus.

Har du spørgsmål?

Kontakt Alkolinjen

Ring til Alkolinjen på telefon 80 200 500.

Alkolinjens åbningstider:

  • Mandag til fredag kl. 09.00-17.00

I samme åbningstider kan du også chatte med en rådgiver.

Du kan også få skriftlig rådgivning på Alkolinjens brevkasse, der har åbent døgnet rundt.