Hjælp til at drikke mindre i alkoholbehandling

I alkoholbehandling kan du også få rådgivning til at skrue dit alkoholforbrug ned, hvis du ønsker det, selvom du ikke nødvendigvis er afhængig.

Alkohol kan fylde mere end du ønsker, og påvirke dig i dagligdagen eller give moralske tømmermænd efter fester, hvis du er kommet til at drikke for meget og opføre dig på en måde, du egentlig ikke har lyst til. 

Det kan du få hjælp til i den kommunale alkoholbehandling. Nogle steder kommer du først til en afklarende samtale og derefter får du omkring fem samtaler med en alkoholbehandler, der vil hjælpe dig med dine vaner omkring alkohol og med en forståelse af, hvordan alkohol påvirker dig og hvorfor du drikker. 

Fællesnævneren for de mennesker der får hjælp i Rusmiddelcenter Aarhus, er at de selv eller andre omkring dem har haft en bekymring om hvorvidt alkoholforbruget er problematisk. Og de hjælper personer i alle aldre. Det kan både være unge, der oplever blackouts til fester, men også voksne og ældre, hvor alkohol er begyndt at fylde mere og eksempelvis føre til mangelende overskud.

- Det er jo der, hvor man siger, at alkohol står i vejen for det liv, du gerne vil leve, fordi du gør dig selv eller andre kede af det. Dem vi hjælper kommer, fordi ulemperne overstiger fordelene ved at drikke, siger Dorthe Nielsen, der er alkoholbehandler i Rusmiddelcenter Aarhus. 

Det er ikke alle kommunale alkoholbehandlinger, der tilbyder et forløb til dig, der drikker for meget, men ikke er afhængig, men du kan altid spørge efter det, når du ringer til dem. Hvis ikke de har et tilbud, så vil de kunne henvise dig til et andet tilbud. I mange kommuner er der også sundhedstilbud om alkohol, hvor du kan få hjælp til at skære ned. 

Hvordan påvirker alkohol dit liv? 

Samtalerne med en alkoholbehandler handler ikke nødvendigvis om mængden af alkohol, men mere om den måde alkohol påvirker dig på og i hvilke situationer. Det handler om at finde frem til, hvornår alkohol bliver et problem for dig. 

- Vi vil gerne tale om, hvordan alkohol har været inde i deres liv, hvornår det startede, hvornår det har været problematisk, og hvornår det har været normalt. Så taler vi om alkoholens funktion, hvor man kigger på, hvem du er som ædru, og hvem bliver du i starten af rusen. Det handler rigtig meget om, hvad man gerne vil have og gerne vil opnå, siger Dorthe. 

Og så handler øvelsen om at finde frem til, hvad du kan gøre i stedet for at drikke eller som gør, at du drikker mindre end tidligere. Det sker også ved at tale om risikosituationer, så du er mere forberedt på dig selv og dine egne mønstre i forhold til alkohol.  

Det er altafgørende, at du kender dine risikosituationer og triggers, hvis du vil drikke mindre. Her kan du læse mere om, hvad du kan gøre for at opdage og håndtere dem.

- Vi kigger på de konkrete situationer. Det kan både være succeser og det kan være fiaskoer. Det er sådan en situationsanalyse – af følelser, tanker og adfærd og så konsekvenserne ved den adfærd. Og det kan jo både være gode situationer, hvor man er lykkes med at gøre noget andet, end man plejer, men det kan også være der, hvor det er gået galt. Så kan man kigge på, hvad der triggede det, hvordan handlede du, tænkte du, følte du, hvad mærkede du i kroppen og sådan noget. For det er jo det der med at lære sig selv at kende, siger hun. 

Overblik over alkoholvaner 

I et forløb, hvor du får hjælp til at drikke mindre, kan du få til opgave at registrere, hvor meget du drikker. Det gør de på Aarhus Rusmiddelcenter, fordi det bliver nemmere at se ens udvikling og justere ens mål undervejs.  

AlkoLog
​​​​​​​AlkoLog er en gratis app, som hjælper med at holde styr på, hvor meget du drikker og giver tips til, hvordan du kan skære ned. Det er Alkohol & Samfund og TrygFonden, der står bag appen.

Udover at registrere sit forbrug, er der mange andre redskaber, som du kan blive rådgivet til at prøve gennem alkoholbehandling. Redskaberne bliver udvalgt ud fra, hvad der virker for dig. 

- Man må lidt gå på opdagelse sammen med det menneske, der kommer ind og så finde ud af, hvordan finder vi en vej for dem, siger Dorthe. 

Nogle mødes over nye eller andre aktiviteter end de plejer, når de er sociale, så alkohol ikke er i fokus. Det kan være at mødes og lave noget aktivt, som at gå en tur, spille tennis, stå på paddleboard i stedet for at mødes over en øl. Nogle gange er man bare kørt ind i nogle vaner, som forsætter, uden at man forholder sig til, om det egentlig er hensigtsmæssigt. 

Nogle skriver også dagbog for at notere deres udvikling og oplevelser med at skære ned. Andre har aftaler med venner eller familiemedlemmer inden arrangementer eller fester med alkohol.  

- For eksempel er der mange, der har en førfest, og så har de nogle snakke inden. Så får de den opgave sammen om, hvordan de kan hjælpe hinanden, så det ikke løber løbsk. Og vennerne vil tit gerne være med til det. De er jo også interesserede i, at deres ven får det godt, siger Dorthe. 

Det handler om at lave nogle strategier, som kan hjælpe dig i situationen, så du ikke drikker mere end du egentlig ønsker, når du er ædru. Hvis du ønsker at finde et tilbud i alkoholbehandling, så få et sted nær dig på vores kort:

Find det rette behandlingstilbud - enten til dig, der drikker for meget, eller hvis du er pårørende til en person med alkoholproblemer.