Ønsker du at drikke mindre? Sådan når du dine mål og ændrer vaner

I kommunale sundhedstilbud kan du få støtte til at sætte mål, så du bedre kan lykkedes med at drikke mindre eller ændre måden, du drikker på. Det kan være ved at klargøre din motivation og de fordele du kan opnå ved at ændre vaner.

Det kan være svært at ændre sine alkoholvaner på egen hånd, og derfor tilbyder mange kommuner et forløb om alkohol med en sundhedsmedarbejder, som kan støtte dig i processen og give konkrete redskaber, du kan arbejde videre med.

I Aalborg Kommune møder sundhedsmedarbejder Anette Vejdiksen mange personer, der ønsker at skære ned på deres alkoholforbrug. De er ofte meget motiverede, men hun oplever også, at de er låst fast i gamle vaner ude af stand til at handle på deres motivation.

- Det med at lave om på sine vaner er en længere proces, der ikke altid går som man gerne vil. Det er vigtigt at være obs på, at det ikke er slut, hvis man laver en ’upser’, men at man kan komme tilbage på sporet og fortsætte mod sit mål. Det giver håb for mange, at der kan ske noget andet end det de har troet, når vanerne har stået på over længere tid, siger hun.

Dem hun har talt med og hjulpet, har været meget positivt overraskede over, at det ikke var lige så svært, som de havde forestillet sig inden de startede i forløbet.

Hvis du ønsker at drikke mindre, er der gode muligheder for at få hjælp til at ændre dine vaner i kommunale sundhedstilbud. Her kan du blive klogere på, hvordan et forløb foregår og hvad man taler om.

Motivation for at nå dine mål

I samtalen med en sundhedsmedarbejder, bliver du spurgt ind til din motivation for at drikke mindre eller drikke på en anden måde, end du gør nu. Det danner grundlag for at sætte nogle konkrete mål, som I kan følge op på sammen fra samtale til samtale. Målene kan også justeres undervejs.

I Aalborg udleverer Anette Vejdiksen ofte et skema, som skal udfyldes med fordele og ulemper ved at ændre vaner. Dette kan føre til en samtale om, hvilke fordele der har været ved at bruge alkohol indtil nu og hvordan disse behov kan mødes på en anden måde end med alkohol.

- Det handler ikke kun om at ændre i alkoholforbrug, men rent faktisk at personen får et andet liv og en anden tilfredshed med sig selv – eller hvad det nu er, de gerne vil opnå.

For nogle personer betyder de fysiske fordele meget for deres motivation til at drikke mindre. Det kan være i forhold til blodtryk, bedre søvn og vægttab. Det taler Anette også ofte om med de personer hun møder, fordi mange f.eks. fortæller, at de sover dårligt eller oplever andre helbredsproblemer af alkohol.

Vejen til at nå målet

I et forløb om alkohol, vil der være små opgaver eller redskaber, som du kan arbejde videre med fra samtale til samtale med sparring fra sundhedsmedarbejderen.

- Jeg hjælper alt det, jeg kan, men det er dig, der skal gøre arbejdet. Og ud fra borgers behov snakker vi om, hvad der skal til for at nå det mål, de gerne vil opnå, siger Anette.

Når Anette skal hjælpe mennesker til at nå deres mål, foreslår hun forskellige strategier, og sætter scenarier op, så de kan forestille sig, hvordan deres liv vil kunne ændre sig. Og så er det vigtigt at blive klædt på til at holde fast i sine gode vaner, men også være forberedt på, at det kan være svært i perioder.

- Nogle gange slingrer vi lidt væk fra sporet, og hvad gør vi så? Hvordan kommer vi tilbage på vejen hurtigst muligt og kommer videre? Der kan ske noget i ens liv - man bliver skilt eller man oplever stress eller andet. Og her kan vi lægge nogle strategier sammen med personen, som kan hjælpe dem, hvis og når noget sker, siger Annette.

Når du er færdig i et forløb, bliver du tilbudt en opfølgende telefonsamtale nogle måneder efter. Her kan I sammen tale om dine erfaringer siden sidst, og hvad du kan gøre anderledes, hvis du oplever udfordringer stadigvæk.

AlkoLog
​​​​​​​AlkoLog er en gratis app, som hjælper med at holde styr på, hvor meget du drikker og giver tips til, hvordan du kan skære ned. Det er Alkohol & Samfund og TrygFonden, der står bag appen.