Drikkende alkohol

Sådan handler du på mistanke om alkoholproblemer

Få råd til, hvad du kan gøre, hvis du har en formodning om, at en kollega oplever mistrivsel, fordi de har et alkoholproblem.

Alkoholproblemer påvirker i høj grad den enkelte, men også kollegaer og arbejdsmiljø kan blive påvirket negativt, hvis der ikke bliver taget hånd om udfordringerne.

Derfor er det vigtigt, at ledelsen handler og skaber løsninger til gavn for alle på arbejdspladsen.

Eksempel fra arbejdsplads, hvor en ansat havde mistanke om, at en nær kollega havde et alkoholproblem:

En mellemstor virksomhed fik mistanke om, at en ansat havde udviklet et alkoholproblem på baggrund af bekymring fra den nærmeste kollega. Ledelsen forsøgte at tale med den ansatte, som benægtede problemet.

Ledelsen havde ingen konkrete beviser for deres mistanke, og de opsøgte derfor blandt andet den ansatte uanmeldt i arbejdstiden, som en stikprøve på eventuelle synlige tegn på et alkoholproblem. Det uanmeldte besøg gav ingen yderligere indikationer på et alkoholproblem hos den ansatte.

Desuden aftalte ledelsen med den nærmeste kollega, at vedkommende straks skulle kontakte dem, hvis vedkommende oplevede yderligere grund til bekymring, når den pågældende ansatte vendte tilbage på arbejde igen efter orlov i forbindelse med tab i den nærmeste familie.

Ledelsen har undervejs i forløbet opsøgt hjælp hos Alkolinjen, som blandt andet har ydet rådgivning om, hvad arbejdspladsen kan gøre i den konkrete situation. Håndteringen af en alkoholrelateret hændelse er ikke en del af virksomhedens nuværende alkoholpolitik, og derfor opdaterer arbejdspladsen nu politikken.

Gode råd til virksomheder
  • Når en medarbejder viser tegn på alkoholproblemer, kan det også påvirke nærmeste kollegaer, hvis der ikke bliver handlet på det. Derfor er det som leder vigtigt at åbne en samtale med personen, som har et alkoholproblem. Og dernæst med kollegaerne om at finde mulige løsninger, for at det ikke præger deres arbejdsmiljø negativt.
  • Hvis personen ikke ønsker at tage imod hjælp eller benægter, at alkoholproblemet eksisterer, kan en alkoholpolitik med konkrete procedurer hjælpe arbejdspladsen, da det giver klart mandat ved tvivlsspørgsmål.
  • Det er vigtigt at erkende, at man som virksomhed ikke skal eller kan klare alle udfordringer på arbejdspladsen selv, men derimod kan få hjælp udefra. For eksempel kan Alkolinjen hjælpe med at finde den rette behandling til en ansat med alkoholproblemer eller til at udarbejde en alkoholpolitik på arbejdspladsen.
  • Det gør det nemmere at handle hurtigt, hvis virksomheden har en åben kultur, hvor kollegaer siger til, hvis de er bekymrede for deres kollega.
  • Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp, så kontakt Alkolinjen på telefon 80 200 500 eller på chat.
Bo Niels Rosenberg lever nu uden alkohol og vil bryde med tabuet. Foto: Line Hangaard Kristensen
Alkoholproblemer
Da 46-årige Bo Niels Rosenberg stod midt i en livsomvæltning, valgte han en ny tilværelse uden alkohol. Hans mission er at bryde tabuet, så flere søger hjælp og taler åbent om deres alkoholforbrug.