Pexel

Selvhjælp til pårørende

Det kan være hårdt at være tæt på et menneske, der har et alkoholproblem. Vi har listet nogle forskellige øvelser, der kan hjælpe dig med at blive klogere på, hvad du har brug for, for at kunne få hverdagen til at hænge sammen.

De første, der opdager et alkoholproblem, er ofte de pårørende. Og det kan være hårdt og ensomt at være tæt på et menneske, der drikker for meget. Mange pårørende oplever, at deres livskvalitet er nedsat eller ligefrem dårlig på grund af en nærtståendes alkoholproblem.

Derfor er det vigtigt, at du som pårørende er opmærksom på dig selv, og hvordan du kan få det bedre. På den måde kan du måske også få mere overskud til at hjælpe den drikkende i behandling. 

Nogle gange kan du som pårørende få den drikkende på rette spor, men det er ikke altid muligt. Det er vigtigt at huske, at det ikke er dit ansvar, at den, der drikker for meget, får hjælp. Det er deres eget ansvar. Men det er en stor hjælp på vejen ud af et alkoholproblem, hvis han eller hun får hjælp fra de mennesker, der betyder mest.

Hvad har du brug for?

Hvis du har overskud til det i din hverdag, kan du prøve nogle af de følgende øvelser, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du har det, og hvad du har brug for, for at tingene måske bliver bedre.

Øvelserne tager udgangspunkt i CRAFT-metoden (Community Reinforcement and Family Training), der blandt andet handler om selvhjælp til pårørende.

Håb for fremtiden

Den første øvelse kan hjælpe dig med at øge troen på, at fremtiden kan blive bedre. Øvelsen er opdelt i tre dele:

  • Skriv ned, hvordan du på forskellig vis har forsøgt at hjælpe din nære, der drikker, med at blive fri for problemerne med alkohol.
  • Dernæst skal man lave et afsnit med overskriften ’Håb’. Her kan du notere alle de gode minder. Det kan være fra ædru perioder, eller fra perioder før alkoholen gav problemer. Prøv at huske på de gode oplevelser med personen. Ved at huske på de gode stunder, kan du bygge troen på en ændret fremtid op igen, og du får noget håndgribeligt at stræbe efter.
  • Skriv også ned, hvordan du håber, det bliver i fremtiden, og brug dette som en motivation i svære perioder.

Når du laver en liste over de gode oplevelser, du har haft med din pårørende, der drikker for meget, kan det være med til at øge troen på fremtiden.

Hvad gør dig glad?

Lav en liste over de ting, du SELV finder glæde ved. Listen skal indeholde ting eller gøremål, der skaber glæde for dig selv, og som du kan trække på for at styrke dit eget liv. Lav gerne en liste med små overskuelig ting, som ikke kræver en hel masse, som du kan bruge til at starte med. Senere kan du skrive en liste med ting, som du gerne vil, men som kræver lidt ekstra af dig.

Det er hårdt at være pårørende til et menneske, der har alkoholproblemer. Derfor har listen til formål at bygge din egen glæde og dit overskud op.

Tilfredshedsskala

Brug en tilfredshedsskala til at vurdere din egen tilfredshed med forskellige områder i dit liv lige nu. Angiv din tilfredshed på en skala fra 1 til 10, hvor 1 er meget utilfreds og 10 er fuldstændig tilfreds. Tilfredshedsskalaen kan hjælpe dig med at sætte nogle nye mål for de forskellige områder.

Tilfredshedsskalaen kan blandt andet indeholde disse områder:

  • Mit arbejdsliv/min uddannelse
  • Mit sociale liv
  • Mit forhold til familie
  • Mit følelsesliv
  • Min økonomi
  • Andet?

Skriv dine mål ned også selvom de ser urealistiske ud nu. Målene er noget, du kan stræbe efter, og de skal være med til at give dig energi. Det vigtigste er, at det er mål, der er vigtige og har betydning for dig.

For at opnå dit overordnede mål er det vigtigt med delmål. Man kan sammenligne det med at løbe et maraton, der kræver, at man træner op. Måske starter man med at løbe 5 km, så 10 km, så 15 km osv. Indtil man nærmer sig at skulle løbe 42 km til maraton.

Det er vigtigt med små sejre, og det kræver små skridt. Når delmålene lykkes, øger det motivationen for at komme i gang med næste skridt. Derfor er det vigtigt, at delmålene er realistiske og opnåelige, og derfor skal de også kun afhænge af dig selv.

Brug tilfredshedsskalaen til at prioritere, hvilket område du vil gå i gang med først. Hvor er du mest utilfreds, og hvilke områder afhænger ikke af personen, der drikker

Søg hjælp til dig selv 

Kan det ikke lykkes, fordi alkoholproblemet fylder for meget, så tøv ikke med at søge hjælp.

Har du brug for rådgivning og hjælp fra professionelle, har vi samlet en masse forskellige tilbud til dig. Læs mere om de forskellige muligheder for hjælp, der findes til pårørende.

Eller klik dig direkte ind på vores Danmarkskort og se, hvor der er hjælp i nærheden af dig.

Find Danmarkskortet