ældre kvinde

Drikker du, fordi du føler dig ensom?

Mere end 100.000 mennesker over 65 år føler sig ensomme i en grad, så det påvirker deres hverdag. Det kan få nogle til at drikke mere. Få gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du føler dig ensom.

Når man bliver ældre, oplever de fleste forandringer i deres liv. Arbejdsliv skiftes ud med pensionisttilværelse, man kan miste venner og ægtefælle, og man kan opleve hyppigere sygdom.

Det kan føre til en følelse af ensomhed, som kan få nogle til at drikke alkohol oftere. Men faktisk kan alkohol gøre, at man isolerer sig mere.

Er du i tvivl, om du drikker for meget?

Tag vores alkoholtest og bliv klogere på, om du drikker for meget, og hvad du kan gøre.

Du kan også downloade AlkoLog, der er en app, som kan hjælpe dig med at få overblik over dit forbrug.

På Alkolinjen er ensomhed et af de emner, vi meget ofte taler om med ældre, der ringer til rådgivningen. Det gælder også emner som alvorlig sygdom, død eller sorg.

Erstat alkohol med noget, der gør dig glad

Når du bliver ældre, skal der mindre alkohol til at påvirke din krop, end du måske tidligere har været vant til. Alkohol kan have stor betydning for dine muligheder for et godt liv. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på dit forbrug.

Hvis du drikker, fordi du føler dig ensom og trist, kan du forsøge at erstatte alkoholen med noget, der gør dig glad. Spørg for eksempel dig selv: Hvad gør mig glad? Er der andre situationer, hvor jeg oplever, at jeg ikke er ensom?

ældre
Når du bliver ældre, kan du ikke tåle lige så meget alkohol. Det samme antal genstande har en større effekt på et ældre menneske end på et yngre menneske. Som ældre bør du derfor være opmærksom på dit alkoholforbrug.

Find nye fællesskaber

Nye fællesskaber og aktiviteter kan også være med til at gøre dig mindre ensom. Du kan for eksempel finde aktiviteter i din kommune. Kontakt kommunen eller find tilbuddene på kommunens hjemmeside.

Du kan også kontakte tilbud hos Faglige Seniorer eller Ældresagen, der i deres lokalafdelinger har store og små fællesskaber, hvor du kan møde andre. Det kan være:

  • Fællesspisninger og madlavningshold
  • Aktiviteter med motion eller hobbyværksteder
  • Livsmod og sorggrupper
  • Besøgsvenner eller spisevenner
Kontakt Alkolinjen

Ring til Alkolinjen på telefon 80 200 500.

Alkolinjens åbningstider:

  • Mandag til fredag kl. 09.00-17.00

I samme åbningstider kan du også chatte med en rådgiver.

Du kan også få skriftlig rådgivning på Alkolinjens brevkasse, der har åbent døgnet rundt.