Få gratis hjælp til at drikke mindre med samtaler i et sundhedstilbud

Hvis du ønsker at drikke mindre, er der gode muligheder for at få hjælp til at ændre dine vaner i kommunale sundhedstilbud. Her kan du blive klogere på, hvordan et forløb foregår og hvad man taler om.

Fylder alkohol mere i din hverdag end du ønsker? Og synes du måske det kan være svært at skære ned? 

Så er du ikke alene. 4 ud af 10 danskere, der drikker for meget, har samme ønske som dig.  

Der findes gratis tilbud i hele landet, hvor du kan få rådgivning til at nå dit personlige mål. Det kan enten være gennem et kommunalt sundhedstilbud, hvis der er sådan et i din kommune. Ellers vil alkoholbehandlingen i kommunen kunne hjælpe dig – også selvom du ikke er afhængig. 

Du kan være anonym i begge typer af rådgivningstilbud, hvis du ønsker det. 

Sådan foregår et forløb 

I et sundhedstilbud om alkohol kan et forløb se forskelligt ud fra kommune til kommune, men et forløb starter typisk med en indledende samtale, hvor du sammen med en sundhedsmedarbejder taler om, hvor meget alkohol du drikker nu, hvad du gerne vil opnå i forløbet og strategier for hvordan du kan nå i mål.

Hvis alkoholforbruget er højt og har foregået over længere tid, vil du blive henvist til alkoholbehandling, som bedre vil kunne hjælpe dig i din situation. Men ellers går forløbet i gang med samtaler. 

Et samtaleforløb kan strække sig over nogle måneder, og består ofte af omkring 4-5 samtaler. Samtalerne kan vare mellem 45-60 minutter, og det kan også justeres, så det passer lige præcis til dit behov. Fordelen ved at have et længere forløb er, at man kan afprøve strategier undervejs, og samle op på erfaringerne til hver samtale, fortæller Heidi Schnoor Rokkjær, der er sundhedsmedarbejder i Folkesundhed Aarhus: 

De personer, jeg møder, vil gerne arbejde med deres alkoholvaner og øve sig på kommende situationer, hvor alkohol normalt spiller en rolle. Næste aftalte samtale vil typisk være når personen har haft tid til at afprøve strategier for at håndtere disse situationer. På den måde kommer der en større tro på, at strategien kan fungere på lang sigt.

Når et forløb er slut, kan du blive spurgt, om du har lyst til at blive kontaktet efterfølgende over telefon. Så vil sundhedsmedarbejderen ringe dig op nogle måneder efter, for at høre, hvordan det er gået – og hjælpe dig videre, hvis du stadig har udfordringer. Du kan også selv spørge, om det er muligt at få en opfølgende samtale over telefon. 

Samtaler om alkohol 

I samtalerne vil sundhedsmedarbejderen spørge dig ind til forskellige ting for at finde frem til, hvad lige præcis din udfordring er i forhold til alkohol. Det kan være spørgsmål om, hvornår du begyndte at drikke mere? Eller i hvilke specifikke situationer, drikker du? 

- For nogen personer er det meget situationsbestemt. De kan have mistet en ægtefælle, haft stress, oplevet ensomhed. Og vi møder også mange unge, hvor det er i forbindelse med fester, at de har problemer med at de drikker mere end de ønsker, siger Heidi.  

Alle mennesker har deres egen historie og erfaring med alkohol og det betyder også, at man kan have vidt forskellige motivation for at ændre vaner og mål. Derfor går samtalerne også i dybden med din motivation og ønsker.. Hvis det er en anden person, som har opfordret dig til at søge rådgivning om alkohol, så vil sundhedsmedarbejderen sætte fokus på at finde frem til din personlige motivation. 

Som en hjælp til at definere målet, kan du blive spurgt ind til, hvor du gerne vil se dig selv efter forløbet? Og hvad den gode balance er for dig? Målet behøver nemlig ikke være, at du skal stoppe med at drikke, men kan for eksempel være, at du ønsker at droppe vanen med et glas vin efter arbejde eller kunne styre, hvor meget du drikker på en fredag aften. 

I kommunale sundhedstilbud kan du få støtte til at sætte mål, så du bedre kan lykkedes med at drikke mindre eller ændre måden, du drikker på. Det kan være ved at klargøre din motivation og de fordele du kan opnå ved at ændre vaner.

Redskaber, der passer til din situation  

De redskaber og den hjælp du kan få gennem rådgivningen, kan være vidt forskellig alt efter dit forhold til alkohol og tidligere oplevelser.   

- Det betyder, at jeg spørger med åbne spørgsmål, så det er meget dem, der skal komme på banen med mulige løsninger. Vi tapper meget ind i, hvad der giver mening for den enkelte. Jeg kommer selvfølgelig med spørgsmål som: Kunne du forestille dig at drikke alkoholfri eller anbefaler dem at droppe shots. Sådan nogle helt lavpraktiske ting, siger Heidi. 

Hvis det drejer sig om problemer med at drikke for meget alkohol på én gang og få blackouts til fester, så kan det handle om at gentænke dine vaner, så det bliver mere kontrolleret. Det kan være ved hjælp af appen AlkoLog, hvor du løbende kan registrere, hvor meget du drikker og få et overblik over dit forbrug. 

For andre kan alkohol være en udfordring i hverdagen, hvor det ene glas vin leder til det næste, fordi du måske forbinder det med hygge og livskvalitet. Her kan du blive rådgivet til at ændre vaner. Det kan være ved at ændre på, hvor stort et glas du drikker af og hvor mange.  

Hvis du har oplevet stress eller ensomhed og du har brugt alkohol til at dulme det, så kan du også blive henvist til et andet tilbud, der kan hjælpe dig endnu bedre til at håndtere den del af udfordringen. Det kan være omkring stress eksempelvis.  

Det er ikke alle kommuner, der har et sundhedstilbud, som du har læst om her. Så vil du kunne få hjælp til at skrue ned for dit alkoholforbrug gennem den kommunale alkoholbehandling.