Familier med alkoholproblemer

Samtale med børn og unge om den voksnes alkoholproblem

Ofte kan det gøre en stor forskel for børn og unge, hvis du sætter ord på de reelle problemer og vanskelige oplevelser. På den måde går barnet og den unge ikke alene med egne tanker og oplevelser.

Når børn og unge taler om voksnes drikkeri, taler de sjældent om mængden. I stedet taler de om, hvordan det føles, når en voksen i nærheden af dem drikker.

Børn og unge lægger ofte mærke til og beskriver forskellige ændringer i måden at være på hos den voksne, der drikker. Måske taler den voksne højere end normalt, griner på en anden måde eller lugter mærkeligt. Mange børn og unge fortæller også, at det kan være svært at vide, hvordan den voksne vil reagere. For mange børn og unge kan det opleves meget ubehageligt og usikkert.

Tal med dit barn om alkoholproblemet

Børn og unge, der vokser op i en familie med alkoholproblemer, kan ofte føle sig ensomme og alene med deres tanker, oplevelser og følelser. Som voksen er det vigtigt, at du taler om problemet.

Som voksen kan du måske være usikker på, om du siger eller gør det rigtige. Og måske tror du, at barnet eller den unge får det værre, hvis du spørger til og taler om de svære oplevelser. Ofte er det dog det modsatte.

Er der hjemmeboende børn, der mistrives, er det vigtigt, at der bliver handlet på problemet. Vi giver dig derfor nogle gode råd til, hvordan du kan tage samtalen med børn og unge:

Tre gode råd

1. Fortæl barnet eller den unge de ting, de ønsker svar på. Børn og unge har brug for at få svar på deres spørgsmål for at føle en større kontrol og blive beroliget. Selv vanskelige og skræmmende fakta kan være nødvendige at tale om. Vær ærlig, men fortæl ikke mere end nødvendigt. Og undgå at fortælle om unødvendige detaljer. Det er også okay, hvis du ikke har svar på alle spørgsmålene.

2. Fortæl ikke om dine egne bekymringer. I værste fald vil barnet også bekymre sig om dig. Det er vigtigt, at du ikke lægger dine egne bekymringer over på barnet eller den unge eller antager, at de opfatter ting på samme måde som dig. Det, der gør dig bange og bekymret, er ikke nødvendigvis det samme hos dem.

3. Bekræft barnets og den unges følelser og giv dem håb. Fortæl, at det er helt almindeligt at reagere på de vanskelige oplevelser, og at han/hun ikke står alene i det. Fortæl, at det aldrig er hans/hendes skyld, at den voksne drikker. Tal med barnet og den unge om, at det er muligt, at tingene kan ændre sig og blive bedre.