Behandling 1

Hvad sker der, når du kontakter alkoholbehandlingen?

I alkoholbehandlingstilbud, kan du godt møde op uden at have bestilt tid, men mange ringer ofte i forvejen og laver en aftale om at komme til en afklarende samtale.

Når du træder ind og søger hjælp, gør alkoholbehandlerne meget for at være imødekommende og skabe et trygt rum.

- Mange oplever en skyld og skam, når de kommer ind ad døren hos os. Den prøver vi at få lagt helt ned. Vi fortæller dem, at vi ikke har nogen fordomme. Og hvis der er tale om en person, der kommer igen, fordi de har fået tilbagefald, så fortæller vi, at det er helt normalt, siger teamleder og alkoholbehandler i Grindsted Rusmiddelcenter, Vibeke Olsson. 

Nogle kommer også påvirkede eller er berusede, når de kommer i alkoholbehandling, men det betyder ikke, du ikke kan få hjælp

- For os er det ikke nogen hindring, at de kommer påvirkede ind til samtalen. Så tager vi den der, hvor de er. Mange der kommer ind, er nødt til at have fået noget at drikke bare for at fungere, en slags funktionspromille. Så må vi snakke om, hvad det var, der skete, siden de begyndte at drikke. Så ved vi fra start, hvad vi skal snakke om, siger Vibeke Olsson. 

På nogle behandlingssteder vil de sige, at du skal afruses først, hvis du er påvirket af alkohol, når du møder op. Men det vil de hjælpe med på det enkelte behandlingssted.

Hvilke spørgsmål stiller de i alkoholbehandlingen? 

Når du ringer eller møder op i alkoholbehandlingen, bliver du først spurgt ind til nogle helt basale ting og ens historik med alkohol. 

- Vi spørger ind til, hvorfor personen henvender sig. Hvad vil de gerne opnå? Hvad tænker de selv? Er det deres partner, der ser problemet? Hvad synes de selv? Har de prøvet at være i alkoholbehandling før? Så kan man blive indskrevet, hvis man ønsker det. Man kan også blive indskrevet anonymt, fortæller Tine Bergenhagen, der er leder og alkoholbehandler i Novavi Køge behandlingstilbud. 

Hvis du drikker rigtig meget, så vil alkoholbehandleren spørge ind og vurdere, om der er behov for en afrusning. Det er ikke sikkert borgeren ved, hvad afrusning indebærer, men det vil blive forklaret inden forløbet starter. 

kontakt til alkoholbehandling
Et alkoholbehandlingsforløb starter nogle gange med en afrusning, hvis personen har drukket store mængder alkohol i lang tid. Så er der nemlig risiko for voldsomme abstinenser.

Det anbefales, at du ikke bare skal stoppe med drikke, hvis du har drukket store mængder alkohol over mange år. Derfor vil der være en samtale og rådgivning, hvor det bliver afklaret, om du skal afruses eller om du skal direkte ind til en visitationssamtale.

Hvis der er behov for afrusning, sker det oftest inden visitationssamtalen, men det kan også være, at det bliver klart under samtalen, at der alligevel har behov for en afrusning inden den egentlige opstart af samtaleterapi.

Hvis du ønsker hjælp kan du altid kontakte dit nærmeste alkoholbehandlingssted på forhånd, hvis du føler dig tryggere ved det.

Find adresser og telefonnumre på alle behandlingssteder