Billede af en som arbejder

Få hjælp til dit skoleprojekt

Folkeskoleelever og studerende får hjælp og viden om alkohol og Alkohol & Samfunds arbejde.

Nu er det muligt at finde relevant viden om alkohol til dit skoleprojekt og få svar på nogle af de hyppigst stillede spørgsmål til organisationen. Klik rundt på de forskellige emner og spørgsmål og find de svar, du søger. 

Sådan påvirker alkohol din krop

Hvad er alkohol?

Alkohol er en gruppe af kemiske stoffer, som bruges i mange forskellige produkter såsom håndsprit, benzin og en række drikkevarer. Alkohol er et giftstof, som både virker direkte og indirekte på flere af kroppens organer og funktioner.  
 
Læs mere om den kemiske sammensætning af alkohol.

Kræftens Bekæmpelse, 2014, Om alkohol - et undervisningsmateriale til unge

Hvad sker der med min krop, når jeg drikker alkohol?

I små mængder kan alkohol have en stimulerende effekt på sindet, og mange oplever, at deres humør stiger, og de slapper mere af. Samtidig virker alkohol hæmmende for en række af kroppens funktioner, og promillen er afgørende for, i hvor høj grad kroppen fungerer eller ikke fungerer. Promille er et mål for, hvor stor en del af dit blod alkohol udgør. Jo højere promille, desto dårligere kropsfunktioner. 

En høj promille kan blandt andet føre til opkast, smerte og bevidstløshed. I meget store mængder kan en høj promille føre til koma eller død. Hvis man i længere tid indtager store mængder alkohol, kan man skade flere organer permanent, og man kan bliveafhængig af alkohol. 

Sundhed.dk, 2019, Alkoholens virkninger

Hvorfor bliver kroppen afhængig af alkohol?

Man kan udvikle alkoholafhængighed, når hjernen og signalstofferne i hjernen vænner sig til at være påvirket af alkohol. Når hjernen har vænnet sig til, at alkohol altid er til stede, føles det unormalt, hvis man stopper med at drikke alkohol. Kroppen udsender abstinenssymptomer, og man får en trang til at drikke alkohol igen. 

Sundhed.dk, 2018, Alkoholproblemer 

Hvor mange er i kontakt med sundhedsvæsenet på grund af alkohol?

Alkohol er skyld i en stor belastning af sundhedsvæsenet både på skadestuerne og på sengeafsnittene. Vi har samlet de nyeste tal om alkoholrelaterede indlæggelser og skader i sundhedsvæsenet i et faktaark.

Sundhedsstyrelsen, 2015, Sundhedsbyrden i Danmark - Sygdomme 

Hvilke sygdomme er forbundet med at drikke alkohol?

Alkohol er helt eller delvist skyld i mere end 200 sygdomme og tilstande. Der er særligt en øget risiko for at udvikle udvalgte psykiske sygdomme, leversygdomme og kræftsygdomme, hvis man drikker store mængder alkohol. Sundhedsstyrelsen udtaler, at intet alkoholforbrug er risikofrit.

 Læs mere  

Sundhedsstyrelsen, 2021, Dialog om alkohol - rådgivnings- og implementeringsmateriale 

Alle kan få et alkoholproblem

Hvilke grunde er der til at drikke alkohol?

Nogle oplever, at alkohol kan gøre det nemmere at håndtere følelser, fordi man tør lidt mere og bliver mindre genert. Samtidig kan man opleve, at det er nemmere at falde i søvn.  

Ens omgangskreds har også stor betydning for, at mange vælger at drikke alkohol. Hvis man er en del af et miljø, hvor alkohol spiller en stor rolle, kan nogle – især unge – føle sig presset til også at drikke.

Sundhed.dk, 2019, Alkoholens virkning og Kræftens bekæmpelse, 2014, Om alkohol

Hvordan udvikler man alkoholafhængighed?

Alkoholafhængighed starter ofte med, at man har en dårlig vane med at drikke for meget alkohol. Man vænner sig lige så stille til at drikke i bestemte situationer, og hjernen vænner sig til at være påvirket af alkohol. Det bliver normalt for hjernen at være påvirket, og man vil opleve ubehag, hvis man ikke er under påvirkning, og få trang til at drikke alkohol.  

Hvis alkohol spiller en stor rolle i ens omgangskreds, eller hvis alkohol er let tilgængeligt, har man samtidig en øget risiko for at udvikle alkoholafhængighed, fordi man typisk vil drikke mere alkohol ofte. Nogle mennesker har desuden nemmere ved at udvikle afhængighed på grund af genetiske faktorer. 

Sundhed.dk, 2018, Alkoholproblemer

Hvor mange ældre drikker for meget?

Find viden om, hvor mange ældre der drikker for meget, samt hvilke konsekvenser et højt alkoholforbrug kan medføre for ældre.

Hvilke konsekvenser kan alkoholproblemer have?

Et stort alkoholforbrug har flere skadelige virkninger. Alkohol øger risikoen for en række sygdomme ved at skade kroppens organer, hvor specielt leveren, hjertet og hjernen er udsat. Læs mere om, hvad der sker med kroppen, når man drikker store mængder alkohol.

Et stort alkoholforbrug kan også føre til, at man får problemer med at opretholde gode forbindelser til familie og venner, passe sit arbejde og have en normal hverdag. 

Sundhed.dk, 2018, Alkoholproblemer

Hvordan spotter du et alkoholproblem?

Alkoholproblemer kan se forskellige ud fra person til person. Følgende tegn kan indikere, at man har et alkoholproblem: 

  1. Fysisk eller psykisk trang til alkohol. Man tænker hele tiden på alkohol og har stor lyst til at drikke alkohol. Hvis kroppen ryster, fordi man er vant til at drikke alkohol, så har man fysisk trang til alkohol. 
  2. Man har svært ved at stoppe efter få genstande, helt holde op med at drikke eller nedsætte sit forbrug. 
  3. Man har abstinenssymptomer, som viser sig som uro, rastløshed, hjertebanken, svedeture. 
  4. Alkoholforbruget er steget over en længere periode, og man bliver mindre påvirket af alkoholen. 
  5. Man planlægger sin tid, så man har mulighed for at drikke alkohol. 
  6. Man drikker, selvom ens forbrug skader én selv eller ens nærmeste.  
Hvornår har man et akloholproblem forside
Hvis en, du er tæt på, drikker på en måde, som skaber problemer eller gør dig ked af det, så har han eller hun et alkoholproblem. Og hvis han eller hun ikke selv kan nedsætte sit alkoholforbrug, så har han eller hun muligvis brug for hjælp. Her får du en guide med en liste over tegn og symptomer på alkoholafhængighed, hvor du kan tikke de punkter af, du kan genkende:

WHO, 2001, AUDIT: The Alcohol Use Disorders Identification Test

Hvordan undersøger man, om man drikker for meget?

Verdens sundhedsorganisation, WHO, har udviklet en alkoholtest, hvor man får nogle spørgsmål om sit alkoholforbrug. Ud fra svarene kan testen sige, om man viser tegn på alkoholafhængighed, eller om man har et skadeligt forbrug, et stort forbrug eller et almindeligt alkoholforbrug.

Alkoholtest png
Med Alkohol & Samfunds alkoholtest kan du nemt og hurtigt få et overblik over, hvordan du drikker.
Hvordan er det at have alkohol i familien?

Alkoholproblemer opleves meget forskelligt fra person til person både som pårørende eller som den drikkende. Læs fortællinger fra både pårørende og drikkende.

Mange lever med alkohol tæt inde på livet - enten fordi de selv drikker eller er pårørende. Bliv klogere gennem livsfortællinger fra andre.

Børn og unges alkoholvaner

Hvornår begynder danske unge at drikke alkohol?

Oftest drikker danske unge alkohol første gang, når de er 14 eller 15 år gamle. En tidlig alkoholdebut er blandt andet forbundet med øget risiko for at få kræft og en dårlig udvikling af hjernen. Man har også større risiko for senere at udvikle problemer med alkohol. Vi har samlet mere viden og tal i et faktaark.

Skolebørnsundersøgelsen, 2018, Helbred, trivsel og sundhedsadfærd blandt 11-, 13- og 15-årige skoleelever i Danmark

Hvor meget drikker danske unge, og hvordan adskiller de sig fra resten af Europas unge?

Danske unge er kendt for at have et stort alkoholforbrug, hvor de ligger i toppen på listen over unges alkoholforbrug i Europa. Bliv klogere på danske unges alkoholforbrug i vores faktaark.

ESPAD, 2019, Rusmiddeladfærd blandt skoleelever i 9. klasse i Danmark og udviklingen siden 1995

Hvilke danske unge drikker mest?

Generelt er der en kønsforskel i drikkemønstrene blandt unge i Danmark, hvor danske drenge drikker tidligere og mere ad gangen end pigerne. Oftest starter danske unge med at drikke for første gang, når de er 14 eller 15 år gamle. Samtidig drikker flere unge på STX og HHX, end dem på HTX og HF. 

Få mere viden om regionale forskelle eller og læs mere om unges alkoholforbrug i vores faktaark.

Skolebørnsundersøgelsen, 2018, Helbred, trivsel og sundhedsadfærd blandt 11-, 13- og 15-årige skoleelever i Danmark
Statens Institut for Folkesundhedsvidenskab, 2019, Sundhed og trivsel på gymnasiale uddannelser (UNG19)

Hvorfor vælger nogle unge at drikke, mens andre vælger alkoholen fra?

Der ligger flere grunde bag både til- og fravalg af alkohol blandt unge. Mange unge drikker, fordi de synes, det er sjovt, de vil ikke være udenfor eller for at blive beruset. Omvendt vælger nogle unge alkohol fra blandt andet på grund af manglende lyst, fordi alkohol er usundt eller af religiøse årsager.  

Læs mere om unges holdninger til alkohol og grunde til at vælge alkohol fra og til i vores faktaark.

Alkoholstatistik, 2015, Sundhedsstyrelsen

Føler unge et pres for at drikke, og har det konsekvenser at sige nej til alkohol?

Mange unge har følt sig presset til at drikke mere alkohol, selvom de har givet udtryk for, at de ikke har lyst. Her oplever nogle unge at blive betragtet som kedelige, hvis de vælger alkohol fra, og det kan blive sværere for dem at være en del af fællesskabet. Mange unge oplever at skulle finde på undskyldninger for ikke at ville drikke alkohol, og ofte bliver undskyldningerne ikke accepteret. 

Find flere tal og fakta om unge og alkohol i vores faktaark.

Kræftens bekæmpelse, 2019, Unges alkoholvaner i 2019

Hvordan påvirker sociale medier og reality-tv unges alkoholforbrug?

Markedsføring af alkohol påvirker, hvor meget unge drikker. Når unge ser reklamer for alkohol drikker de typisk mere end de unge, som ikke ser reklamerne. I Danmark er det ulovligt at lave reklamer målrettet børn og unge, hvor man reklamerer for alkohol og andre rusmidler.  

I løbet af de seneste år er mange af reklamerne rykket fra tv og radio til de sociale medier, som mange unge er brugere af. Her spiller influencere specielt en rolle, idet mange børn og unge følger med og afspejler sig i dem. Når influencere indtager alkohol, markedsfører de produktet, og det kan påvirke de unges syn på alkohol. På samme måde bliver alkohol markedsført i en række realityprogrammer, hvor det at drikke alkohol ofte bliver præsenteret som sjovt og problemfrit.  

WHO, 2020, Alcohol marketing in the WHO European Region. Update report on the evidence and recommended policy actions

Hvilke ulykker og negative konsekvenser er forbundet med unge og alkohol?

Mange unge har haft ubehagelige oplevelser i forbindelse med, at de har drukket alkohol. Nogle er kommet til skade, har været udsat for vold eller haft sex og fortrudt det bagefter. Find præcise tal og fakta i vores faktaark. 

Statens Institut for Folkesundhedsvidenskab, 2019, Sundhed og trivsel på gymnasiale uddannelser (UNG19)

Når mor og far drikker

Hvor mange børn og unge vokser op i familier, hvor mor og/eller far har et alkoholproblem?

Mange tusinde børn vokser op i familier med alkoholproblemer. Du kan finde præcise tal og få mere viden om konsekvenserne ved at vokse op i familier med alkoholproblemer i vores faktaark. 

Alkoholstatistik, 2015, Sundhedsstyrelsen

Har børn og unge, der vokser op i et hjem med alkoholproblemer, større risiko for selv at få problemer med alkohol? 

Børn og unge, som vokser op i familier med alkoholproblemer, har op til ti gange større risiko for selv at udvikle problemer med alkohol senere i livet. For at læse mere om konsekvenserne ved at vokse op i familier med alkoholproblemer, kan du klikke på vores faktaark.

Lindgaard, 2008, Familier med alkoholproblemer og deres børn - En sammenfatning

Hvilke konsekvenser kan det have for børn og unge, at deres forældre drikker?

Børn og unge, som vokser op i familier med alkoholproblemer, har øget risiko for at have nedsatte sociale færdigheder, få en eller flere psykiatriske diagnoser eller selv få alkoholproblemer senere i livet. Du kan læse om flere konsekvenser for børnene i vores faktaark.

Sundhedsstyrelsen, 2015, Alkoholstatistik 

Hvordan er det at vokse op i et hjem, hvor der er alkoholproblemer?

At vokse op i et hjem med alkoholproblemer opleves meget forskelligt fra person til person. Læs en fortælling fra en ung pige, som er vokset op i et hjem med alkoholproblemer.

Missing indholdselement.

Læs andre livsfortællinger fra unge. 

Hvordan kan man som barn få hjælp til at håndtere alkoholproblemer blandt ens nære? 

Det kan være hårdt at vokse op i en familie med alkoholproblemer. Som barn eller ung kan man for eksempel tale med en voksen, man stoler på. Det kan være en klasselærer eller en god pædagog. Der findes også forskellige hjælpetilbud, som kan støtte børn og unge, der vokser op i familier med alkoholproblemer. 

Hvis du har brug for at snakke med en voksen om de problemer, som du oplever, kan du ringe til Børnetelefonen på 116111. De har åbent mandag til fredag fra kl. 7-02 samt lørdag, søndag og helligdage fra kl. 11-02.

Behandling af alkoholproblemer

Hvordan kan man komme ud af et alkoholproblem?

Hvis man gerne vil ud af et alkoholproblem, kommer man bedst ud af det ved professionel hjælp og støtte fra ens nærmeste. Det er muligt at ringe til Alkolinjen på 80 200 500 for at få rådgivning og henvisning til videre behandling.  

Alkolinjens telefonrådgivning er åben mandag, tirsdag og fredag fra kl. 11.00-17.00 samt onsdag og torsdag fra kl. 11.00-15.00. 

Hvilke muligheder for hjælp har pårørende?

Mange pårørende føler sig ensomme og alene med deres tanker og bekymringer. Der findes forskellige former for hjælp til mennesker, der er pårørende til én, der drikker.  

  1. De fleste kommunale alkoholbehandlingssteder har tilbud om familiebehandling, der henvender sig til både partner, børn og øvrig familie. Familiebehandlingen består typisk af undervisning, øvelser og gruppearbejde. Gennem undervisningen får deltagerne mulighed for at tale om og bearbejde de ofte svære følelsesmæssige konsekvenser af at være pårørende til en afhængig. 
  2. Der findes mange selvhjælpsgrupper, hvor man kan mødes og udveksle erfaringer med andre pårørende, der er eller har været i samme situation som en selv.  
  3. Man kan også få hjælp i den kommunale alkoholbehandling. Den er ikke kun for mennesker, som drikker for meget, men tilbyder også hjælp til pårørende. 
  4. På Alkolinjens brevkasse, chat og telefonrådgivning besvarer vores professionelle rådgivere alle spørgsmål om alkoholproblemer, alkoholbehandling og hjælp til pårørende. De kan også rådgive pårørende, om hvor og hvordan man bedst får hjælp og støtte til at tage hånd om problemerne. 
Bjarne Elholm fra Alkolinjen sidder klar ved chatten
Har du et alkoholproblem, eller er du pårørende til en der drikker, så få gratis anonym rådgivning.

Læs mere om de forskellige tilbud til pårørende.

Hvordan foregår alkoholbehandling på et rusmiddelcenter?

Et alkoholbehandlingsforløb på et rusmiddelcenter bliver skræddersyet til den enkeltes behov og situation.  Mennesker har forskellige behov og kan drikke af forskellige grunde og på forskellige måder. Selve behandlingen kan bestå af undervisning, samtaler med behandlere, gruppesamtaler med andre i samme situation, skriftlige hjemmeopgaver og eventuel behandling med medicin. 

Samtidig opdeler man alkoholbehandling efter, om det foregår ambulant, som dagbehandling eller som døgnbehandling. Ambulant behandling betyder, at du bor hjemme, mens du modtager behandling for et alkoholproblem. Du kan derfor passe dit arbejde og familie ved siden af behandlingen. Hvis du er i dagsbehandling, bor du også hjemme, men er på rusmiddelcenteret flere gange om ugen. Døgnbehandling indebærer, at du bor på et behandlingscenter, mens du er i behandling.  

Mange tror, at døgnbehandling er det eneste rigtige, og det er også det, man ser på film. Det mest almindelige er dog ambulant behandling, som også er effektivt nok for mange. Derudover er der tilbud om alkoholbehandling målrettet familier og tilbud til pårørende eller andre, som er tæt på et menneske med alkoholproblemer.

Læs mere om alkoholbehandling.

Hvor mange unge søger hjælp for deres alkoholproblemer?

Center for Rusmiddelforskning mener, at cirka 30.000 unge i aldersgruppen 15-25 år har så stort et forbrug af alkohol, at de har brug for rådgivning eller behandling. Ifølge det Nationale Alkohol-Behandlingsregister (NAB) var der 656 unge i alderen 15-25 år indskrevet i alkoholbehandling i 2014. 

Center for rusmiddelforskning, 2020, Trivsel og brug af rusmidler blandt danske unge

Alkohol & Samfunds arbejde 

Hvad er Alkolinjen?

Alkolinjen tilbyder gratis og anonym rådgivning til mennesker med alkoholproblemer og deres pårørende. Alkolinjen er den eneste landsdækkende og professionelt bemandede telefon- og chatrådgivning med fokus på alkoholproblemer. 

Telefonrådgivningen har telefonnummer 80 200 500.

Klik her for at komme ind på chatten

Hvem ringer typisk ind til Alkolinjen?

Alkolinjen modtager opkald fra hele landet både fra drikkende og deres pårørende. For at finde viden om, hvem der typisk ringer til Alkolinjen, kan du klikke på vores faktaark. 

Hvordan hjælper rådgiverne på Alkolinjen dem, som ringer ind på grund af alkoholproblemer?

Når man ringer til Alkolinjen - eller chatter med Alkolinjen - sidder der en rådgiver klar, som ved en masse om alkoholproblemer. Rådgiverne sidder klar til at høre din historie og finde ud af, hvilken hjælp du har brug for. Rådgiveren lytter både til mennesker, der selv har et alkoholproblem, og til mennesker, som er pårørende til en, der drikker.  

Typisk får mange med alkoholproblemer en adresse til et rusmiddelcenter tæt på deres hjem. Mange pårørende får hjælp til at tage den svære samtale med nogen, de kender, som drikker. Det kan også være andre former for hjælp, det afhænger af den, der ringer. 

Hvad mener Alkohol & Samfund, at der skal til for at ændre alkoholkulturen i Danmark?

For at ændre alkoholkulturen i Danmark mener vi, at alkohol skal være mindre tilgængelig for børn og unge, end det er tilfældet i dag. For at mindske tilgængeligheden foreslår vi følgende: 

  1. At Folketinget fastsætter en 18-årsgrænse for salg af al alkohol for at udskyde unges alkoholdebut.  
  2. At kontrollen med salg af alkohol bliver bedre for at mindske ulovligt salg af alkohol til mindreårige. Alkohol & Samfunds mystery shopping-undersøgelser viser, at mere end 70 procent af danske butikker overtræder loven og sælger alkohol til unge, selvom de ikke er gamle nok.