Foreningsliv

Alkoholkulturen i foreningslivet

Foreningslivet kan have en beskyttende effekt for unges brug af alkohol. Fra 2024-2026 arbejder Alkohol & Samfund på et nyt projekt om at skabe en bæredygtig alkoholkultur i foreninger med særlig fokus på børn og unge under 18 år

Alkohol & Samfund vil sammen med foreningslivet skabe alkoholfrie miljøer for børn og unge under 18 år, og hjælpe foreninger med at fremme inkluderende fællesskaber, hvor alkohol ikke er i centrum. Dette vil vi gøre i et treårigt projekt fra 2024-2026, hvor vi i samarbejde med lokale foreninger og kommuner vil udvikle prøvehandlinger, der skal skabe en bæredygtig alkoholkultur, der sikrer, at børn og unge ikke introduceres til alkohol i foreningslivet. 

Baggrunden for projektet er blandt andet en undersøgelse om unge og alkoholkulturen i foreningslivet, som Alkohol & Samfund udgav i 2022. Her nævnte halvdelen af foreningernes bestyrelser, at de ikke har en alkoholpolitik og blandt dem, der har en politik, er den kun nedskrevet i hver femte forening. Du kan læse mere om undersøgelsens resultater og anbefalinger til foreningslivet her på siden.

Mange danske unge tilbringer en stor del af deres fritid i foreninger. Undersøgelser viser, at unge, som går til noget fast i deres fritid, har bedre trivsel og færre problemer, end andre unge. Foreningsprojektet vil derfor understøtte, at foreningslivet bliver en beskyttende faktor for unges brug af alkohol. 

Kontakt projektleder Laura Lassen på lel@alkohologsamfund.dk, for at høre mere om projektet.  

Projektet er støttet af Sundhedsstyrelsen. 

Hvorfor arbejde med alkoholkulturen i foreningslivet?

I Danmark har vi en ungdom, der drikker tidligt og meget ofte, når vi sammenligner med unge i andre lande. Når unge starter med at drikke alkohol tidligt og drikker meget i ungdommen, forsætter de ofte forbruget gennem livet.

Alkoholkulturen blandt danske unge er præget af, at alkohol oftest drikkes til sociale sammenkomster, hvilket gør det svært at vælge alkohol fra. Når unge drikker, er det typisk i grupper, hvor alkoholen får en central betydning for de unges opbygning af relationer og sociale fællesskaber. Det kan derfor være svært at fravælge alkohol, da de unge samtidig oplever det som at vælge en del af deres sociale liv fra.

Der er ikke lavet mange undersøgelser om alkoholkulturen i foreningslivet i en dansk kontekst, og derfor er der ikke tal på, om unge drikker i forbindelse med deres fritidsaktiviteter. Dog angav 5,7% af de 15-årige og 20,2 % af de 16-17-årige, at de nogle gange eller ofte har drukket alkohol i forbindelse med deres fritidsaktivitet i Alkohol & Samfunds undersøgelse.

I Island har man haft positive erfaringer med at nedbringe rusmiddelforbruget blandt unge, og en af de beskyttende faktorer er især deltagelse i foreningslivet. For at blive klogere på sammenhængen, er det interessant at se på alkoholkulturen i en dansk kontekst.  

Anbefalinger til foreninger

i 2022 lavede Alkohol & Samfund en undersøgelse om alkoholkulturen i foreningslivet. Undersøgelsen består både af en kvantitativ del og kvalitativ del. Den kvantitative del består af en spørgeskemaundersøgelse, som giver indsigt i omfanget af alkoholforbruget og alkoholpolitikker samt holdninger til alkohol i foreningslivet. Den kvalitative del består af fokusgruppeinterviews med trænere og giver indsigt i, hvordan alkoholkulturen opleves i foreningslivet.

Alkohol & Samfund har på baggrund af undersøgelsen lavet en række anbefalinger til foreninger om at tage stilling til alkohol. 

  • Tag stilling til alkohol i foreningen. Inddrag repræsentanter fra bestyrelsen, trænere, medlemmer og forældre. Spørg jer selv, hvor og hvornår, hvis der skal serveres alkohol i foreningen, og hvem deltager i arrangementer, hvor alkohol bliver serveret. I kan have det nedskrevet i en alkoholpolitik, så alle er enige om, hvordan reglerne for alkohol er i jeres forening.
  • Meld klart ud til medlemmer og trænere i foreningen. Sørg for, at jeres medlemmer, trænere og forældre er klar over alkoholpolitikken i foreningen. Den kan for eksempel også fremgå af jeres hjemmeside og i informationen, nye medlemmer får, når de kommer til.
  • Tag en dialog med trænerne. Snak med dem om det at være rollemodel. Hvad er deres holdning til alkohol, og hvilke ønsker har de i forhold til trænerrollen? Det giver også trænerne mulighed for at reflektere over deres egen rolle i foreningen.
  • Skab alkoholfrie og inkluderende fællesskaber. Overvej hvor meget alkohol fylder til sociale arrangementer i foreningen - især når børn og unge er til stede. Fællesskaberne bør være inkluderende for alle, også de medlemmer, der ikke drikker alkohol. Hvis der bliver serveret alkohol til arrangementer, bør der også blive tilbudt alkoholfrie og billige alternativer.
  • Lav en handlingsplan, hvis der er et alkoholproblem. Overvej i bestyrelsen, hvordan I vil reagere, hvis der er formodning om, at en ansat, et medlem, en træner eller en forælder i foreningen har problemer med alkohol. Man kan altid få hjælp af en rådgiver på Alkolinjen tlf. 80 200 500.
  • Indgå i samarbejde med andre fritidsforeninger i kommunen for at sikre fælles regler om alkohol – det vil være en styrke for den enkelte forening, hvis alle foreninger har samme regler.