Unge-alkohol

Overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelser

Alkohol & Samfund arbejder med alkoholforebyggelse mellem grundskole, efterskole og ungdomsuddannelse for at bidrage til at reducere børn og unges alkoholforbrug. Vi arbejder særligt på at nedbringe den store stigning i alkoholforbruget, når unge starter på en ungdomsuddannelse

Alkohol & Samfund er fra 2024-2026 i gang med anden fase af projektet ”Overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse”. I projektets første fase fra 2021-2023 blev der blandt andet udarbejdet kataloger med anbefalinger til alkoholforebyggelse til grundskoler, efterskoler og ungdomsuddannelser. 

I anden fase af projektet arbejder Alkohol & Samfund for at sikre konkrete handlinger og implementering af anbefalingerne om alkohol for grundskoler, efterskoler og ungdomsuddannelser. 

Skoler og uddannelsessteder er vigtige aktører i forebyggelsen, fordi det er i den periode, hvor mange unge debuterer med alkohol og begynder at drikke ofte og meget. Derfor har de hver især en vigtig rolle i arbejdet med at udskyde alkoholdebuten og forebygge det høje alkoholforbrug hos unge og klæde forældrene på.

Her på siden findes links til katalogerne med anbefalinger til grundskoler, efterskoler og ungdomsuddannelser. Alkohol & Samfund kan også tilbyde en gratis workshop målrettet alkoholforebyggelse i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse. Læs mere her på siden eller kontakt projektleder Freja Jørgensen på fj@alkohologsamfund.dk for at høre mere. 

Projektet er finansieret af Sundhedsstyrelsens pulje til Sundhedsfremme og Sygdomsforebyggelse. Projektets referencegruppe består af Sund By Netværket, SSP Samråd, Danske Gymnasier, Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier, Ungdomsringen, Efterskoleforeningen og Skole & Forældre. 

Undersøgelse af alkoholforebyggelse i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelser

I 2021 undersøgte Alkohol & Samfund, i samarbejde med COWI, arbejdet med alkoholforebyggelse i grundskoler, på efterskoler, ungdomsuddannelser og i kommuner. Undersøgelsen tog udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkoholforebyggelse fra 2018. Vi fandt følgende hovedfund: 

  • Ansvarsfralæggelse De forskellige aktører i undersøgelsen peger alle sammen på, at det er andre aktører, som har hovedansvaret for alkoholforebyggelsen blandt de unge. Ungdomsuddannelserne pegede generelt på, at det er grundskolernes og kommunernes ansvar, mens grundskoler og efterskoler peger på forældrene.
  • Udfordringer med forældreinddragelsen Forældreinddragelse på grundskolerne bliver vurderet som en det vigtigste tiltag for alkoholforebyggelse.  Alligevel oplever 73% udfordringer med at inddrage forældrene i alkoholforebyggelsen i grundskolerne. Disse udfordringer skyldes blandt andet holdningsproblemer, uenighed i forældregruppen og berøringsangst. På ungdomsuddannelserne er det ikke en prioriteret indsats.
  • Svært at finde undervisningsmaterialer Generelt er uklarhed om, hvem der skal tage ansvaret for undervisningen og adgang til undervisningsmaterialerne. Disse problematikker kan fører til, at lærere ikke kan finde tid og kompetencer til at lave alkoholforebyggende undervisning. 
  • Manglende prioritering på ungdomsuddannelser Overordnet viste undersøgelsen, at alkoholforebyggende undervisning og forældreinddragelse ikke bliver prioriteret på ungdomsuddannelserne. Derudover var det kun 26% af ungdomsuddannelser, der har en tværgående alkoholpolitik i kommunen/området, hvilket blandt andet kan skyldes, at alkohol til fester er et konkurrenceparameter for ungdomsuddannelserne. 

Workshop målrettet alkoholforebyggelse i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelser 

Fundene fra Alkohol & Samfunds undersøgelse kalder på lokale prioriteringer og løsninger. Derfor tilbyder Alkohol & Samfund en workshop lokalt i kommuner, der samler de væsentligste aktører, som spiller en rolle i overgangen fra grundskoler til ungdomsuddannelser i kommunerne. Fokus er at etablere en dialog og inspirere til en fremtidig fælles tilgang til alkoholforebyggelsen lokalt.  

Formålet med workshoppen er, at deltagerne opnår en klar ansvarsfordeling, prioritering og forståelse for, hvordan kommunen vil arbejde med unge og alkoholforebyggelse fremadrettet på de enkelte skoler. 

Vi har tidligere holdt workshops i Vejle, Sønderborg, Odsherred, Kerteminde, Hjørring, Skive og Ærø kommune. 

Gratis workshop 

Selve indsatsen er en 2-3 timers lang workshop, der er målrettet kommunale aktører såsom SSP, sundhedskonsulenter, skolebestyrelserne i grundskolerne, forstanderne fra efterskolerne og rektorerne fra ungdomsuddannelserne.  

Deltagelse er gratis og Alkohol & Samfund står for lokale og forplejning. 

Hvis din kommune er interesseret i at deltage eller har spørgsmål til undersøgelsen eller projektet, er du velkommen til at kontakte projektleder Freja Jørgensen,  fj@alkohologsamfund.dk

Anbefalinger til alkoholforebyggelse i overgangen fra grundskolen til ungdomsuddannelser 

Alkohol & Samfund har udarbejdet tre kataloger med anbefalinger målrettet aktører på grundskoler, efterskoler og ungdomsuddannelser i forhold til alkoholforebyggelse. Katalogerne er målrettet henholdsvis skolebestyrelsen på grundskoler, forstanderen på efterskoler, rektorer på ungdomsuddannelser.

Katalogerne er udarbejdet i samarbejde med Skole & Forældre, Efterskoleforeningen, Danske Gymnasier, Danske Erhvervsskoler og -gymnasier, SSP Samråd og Sund By Netværket. 

 

Hent katalogerne