Sådan påvirker store mængder alkohol din krop

Nyhed
Det er ikke uden konsekvenser, når man drikker flere dage i træk. Vi har talt med læge og leverforsker Maja Thiele om, hvad en uges studenter- eller Roskildedruk gør ved din krop.

Roskilde Festival er netop slut, men festivalgængerne kan risikere eftervirkninger i nogle uger endnu. Alkohol påvirker nemlig ikke kun kroppen, når du drikker, men kan også påvirke kroppen på længere sigt.

Skader på kroppen ved druk

Sådan påvirker alkohol hjernen

Blackout - Ved indtagelsen af store mængder alkohol afbrydes forbindelsen mellem langtidshukommelsen og korttidshukommelsen. Det gør, at man sagtens kan huske hvad der er sket i øjeblikket, men fuldstændig har blackout dagen efter. Hjernen placerer simpelthen ikke det du oplever, i langtidshukommelsen. 

Depression - Alkohol gør mange opstemte, indtil en vis promille. Men lige så mange betaler tilbage med renters rente næste morgen. En kombination af dårlig søvn og at alkohol 'udtrætter' hjernens belønningssystem. Det er altså ikke ren indbildning, hvis du føler dig deprimeret dagen derpå.

Sådan påvirker alkohol nervesystemet

Alting bliver sløvere - Alkohol sløver både nerverne og hjernen. Det gælder også tidligt på drukturen, selvom man føler sig opstemt og energisk. Når du bliver fuld, mister du derfor evnen til at registrere kulde, varme og smerte, og til at koordinere dine arme og ben. Koblet med en alkohol-udløst overmodighed kan det gå frygteligt galt. Det ser vi eksempelvis ved alkohol-relaterede ulykker, som forfrysninger om vinteren og overophedning til sommerens festivaler.

Sådan påvirker alkohol maven

Opkast og kvalme - Alkohol gør, at mavesækken tømmer sig langsommere end normalt. Derfor kan der være en masse ufordøjet mad, hvis man kaster op. Dét at maven tømmer sig langsommere kan også i sig selv medvirke til, at man kaster op ud på aftenen – mad, alkohol og mavesyre kan simpelthen ikke komme videre ud i tyndtarmen, og maven spiles op som en ballon. Derudover påvirker alkohol kvalmecentret. Mekanismen er den samme som når man får kvalme og kaster op af visse typer medicin, Roskildesyge og forgiftninger.

Alkohol feder - Alkohol indeholder meget energi, men ingen af de gode næringsstoffer. Derfor feder alkohol, fordi man får en masse overskydende energi, som bliver omdannet til fedt på sidebenene. Desuden spiser man tit mere, når man er fuld - og spiser usundt dagen derpå.

Sådan påvirker alkohol tarmene

Diarré - Alkohol trækker vand fra resten af kroppen, og suger det ind i tarmene som en svamp. Det gør afføringen mere flydende. Alkohol speeder op for tyktarmens ‘tyggebevægelser’ – de peristaltiske bevægelser. Resultatet er, at flydende afføring ryger hurtigere gennem systemet og hurtigt ud. 

Dehydrering - Man tisser mere, fordi alkohol stimulerer nyrerne til at producere mere urin. Tab af vand fra både tarm og nyre kan resultere i dehydrering.

Sådan påvirker alkohol leveren

Leverbetændelse - Alkohol omdannes af leveren. Derfor er leveren tit det mest udsatte organ. Mange dages massivt druk kan stresse leveren, så den bliver betændt. Nogle gange ser man endda en akut, svær leverbetændelse med gulsot og leversvigt, hos mennesker der har drukket en hel festivalsæson.

Fedtlever - Man kan meget let se på leveren, at alkohol feder. Efter tre dages druk kan leveren ikke nå at omsætte alkoholen, så det sætter sig som fedt inde i levercellerne. En normal lever indeholder mindre end 5% fedt, men hos en festivaldeltager kan mere end 2/3 af leveren være omdannet til fedt. Den gode nyhed er, at leveren kan fjerne fedtet igen, hvis den bare får tid til det. Allerede efter seks dages alkoholpause, er 10% af det overskydende fedt fjernet.

Sådan påvirker alkohol potensen

Alkohol gør, at testiklerne producerer mindre testosteron. Desuden tager det længere tid at få en erektion, fordi alkohol virker sløvende på de mange mekanismer, der er involveret i en rejsning.