Pixabay

Sådan kan du være der for børn og unge

Børn og unge, der vokser op i en familie med alkoholproblemer, kan ofte føle sig ensomme og alene med deres tanker, oplevelser og følelser. Som voksen er det vigtigt, at du taler om problemet og er opmærksom på, hvordan barnet eller den unge har det.
Det allersværeste var at skulle undvære sin far i perioder. For når han var fuld, var det ikke min rigtige far, men noget ondt, der havde taget over.
- Tina Marie (Tina Maries far havde et alkoholproblem)

Alle børn og unge er forskellige, reagerer forskelligt og har forskellige behov. Forsøg derfor at finde ud, hvad barnet eller den unge har behov for ved at stille konkrete og åbne spørgsmål som ”Hvad tænker du på?” og ”Hvad ved du?”. Det er lettest for barnet og den unge at have nogle spørgsmål at tale ud fra i stedet for selv at skulle starte samtalen.

Som voksen kan du måske være usikker på, om du siger eller gør det rigtige. Og måske tror du, at børn og unge får det værre, hvis du spørger til og taler om de svære oplevelser. Ofte er det dog det modsatte, og det kan gøre en stor forskel for børn og unge, hvis du sætter ord på problemer og vanskelige oplevelser. På den måde går de ikke alene med deres tanker og oplevelser.

Her er nogle flere gode råd til, hvordan du kan være der for børn og unge, der vokser op i en familie med alkoholproblemer:

Fire gode råd

1. Vis, at du er her.
Vis barnet eller den unge, at du er til stede – både fysisk og følelsesmæssigt. Det kan betyde meget, at I spiller et spil sammen, spiser middag eller bare kører en tur. Vigtige samtaler begynder st med et godt forhold.

2. Fortæl de ting, der ønskes svar på.
Børn og unge har brug for at få svar på deres spørgsmål for at føle en større kontrol og blive beroliget. Selv vanskelige og skræmmende fakta kan være nødvendige at tale om. Vær ærlig, men fortæl ikke mere end nødvendigt. Og undgå at fortælle om unødvendige detaljer. Det er også okay, hvis du ikke har svar på alle spørgsmålene.

3. Fortæl ikke om dine egne bekymringer.
Det er vigtigt, at du ikke lægger dine egne bekymringer over på barnet elle den unge eller antager, at de opfatter ting på samme måde som dig. Det, der gør dig bange og bekymret, er ikke nødvendigvis det samme hos barnet eller den unge.

4. Bekræft følelserne og giv håb.
Fortæl barnet eller den unge, at det er helt almindeligt at reagere på de vanskelige oplevelser, og at han/hun ikke står alene i det. Fortæl barnet eller den unge, at det aldrig er hans/hendes skyld, at den voksne drikker. Tal om, at det er muligt, at tingene kan ændre sig og blive bedre.

 

Det er vigtigt, at børn og unge i familier med alkoholproblemer får den nødvendige opmærksomhed, hjælp og støtte – enten fra de ædru voksne omkring dem, som de har tillid til, eller fra professionelle. Find en oversigt over hjælpetilbud til børn og unge.