Jens case

Jens brød sin onde cirkel med alkohol hver dag: ”Det var en befrielse”

Alkoholproblemer
Mand
55-64 år
Gennem en årrække var alkoholforbruget en vane, som 60-årige Jens Holmgren Johansen ikke kunne stå imod – heller ikke da han fik taget kørekortet for spirituskørsel. Nu håber han, at hans åbenhed kan inspirere andre til at bryde alkoholvanerne.

Af Thomas Rosenberg Lehmann, journalist, Alkohol & Samfund

Da Jens’ alkoholforbrug var på sit højeste, var alkoholen en vane, han ikke kunne se en vej ud af.

- Mit forbrug var helt ude af kontrol, og så alligevel ikke, for jeg drak nøjagtigt det samme hver dag: 6 halvliters øl med høj alkoholprocent. Det passede med de seks der, så havde jeg det ”godt” – eller det havde jeg jo ikke. Kroppen var helt slidt ned, og til sidst kunne jeg heller ikke tænke, siger Jens.

På overfladen passede Jens sit arbejde, hvor han kørte rundt til kunder i sin firmabil og derfor kunne passe sig selv, og samtidig holde sin alkoholrutine kørende, uden at nogen satte spørgsmålstegn.

- Om morgenen havde jeg to øl ude i bilen og købte to mere, når de første var drukket. Og så købte jeg som regel to til hjemturen, drak den ene på vejen hjem og så den anden lidt senere. Og til sidst var kroppen så nedslidt, at jeg stort set bare gik i seng, når jeg kom hjem, fortæller han.

Drak for at dulme svære følelser

Jens drak i mange år, og hans kone var god til at hjælpe ham med at holde forbruget nogenlunde i skak ved at påtale, når han drak lidt for meget, og give ham ros i de gode perioder.

- Men hun blev syg af kræft for 10 år siden og var syg i tre år. Det var en utroligt hård tid, og der drak jeg også. Jeg passede jo hende og forsøgte at passe mit arbejde, og ingen af delene kunne jeg gøre godt nok, for opgaverne var for store. Så der var ikke rigtigt succes nogen steder, fortæller Jens.

Da hans kone gik bort i 2016, drak han endnu mere. Alkoholen blev både en flugt fra sorgen og følelserne og samtidig en måde at give hverdagen noget indhold.

- Det gjorde, at jeg blev holdt på stand by, så følelserne ikke blev for tydelige. Det var en afhængighed, men også en vane. For hvis jeg ikke skulle drikke, hvad skulle jeg så? Tanken om at blive ædru var skræmmende, siger han.

Men selvom Jens stod midt i en stor sorg, var han også fast besluttet på, at hans liv ikke skulle gå i stå.

- På det tidspunkt ville jeg gerne videre i mit liv og forsøgte at finde en kæreste – og det kunne jeg også godt, men det gik i stykker, for de kunne godt fornemme, at der var et eller andet med druk. Nogle har også sagt det, men jeg benægtede det og sagde, at der ikke var noget galt, fortæller han.

På denne måde fortsatte han med at drikke i en årrække.

En befrielse at blive opdaget

Men så en eftermiddag kom Jens hjem fra arbejde i sin firmabil og så, at hans niece og hendes mands bil holdt i indkørslen. Han har et tæt forhold til sin niece og blev glad for at se bilen, men undrede sig også over, hvad de lavede der.

- Vi gik ind i huset og snakkede, og så sagde de, at de har fundet ud af, at jeg ikke har noget kørekort. Og det var faktisk en befrielse. For det kunne jeg jo ikke benægte, siger han.

På dette tidspunkt havde Jens ufortrødent kørt i sin firmabil, efter han året forinden fik frataget sit kørekort på grund af spirituskørsel. Han havde ikke selv fortalt det til nogen, heller ikke til hans arbejdsplads. Han havde dog det sidste halve år godt vidst, at hans forbrug på 150 genstande om ugen ikke kunne fortsætte.

I firmabilen havde Jens hørt reklamer for døgnbehandling og tænkte, at det var noget for ham. Og på hans ugentlige fridag en fredag i september 2021 tog han endelig affære.

- Det skete stort set fra den ene time til den anden. Der var det gået op for mig, at jeg skulle i behandling nu, fortæller han.

Jens havde to øl klar i bilen, da han ringede til et døgnbehandlingstilbud og fik en aftale på plads. Han skulle starte den følgende mandag.

- Så drak jeg de to bajere, og så var der ikke flere. Normalt ville jeg bare have kørt op at hente en ny forsyning, men det gjorde jeg ikke. Og siden den dag har jeg ikke drukket, det er mere end to år siden nu, siger han.

Kvinder drikker vin
Drikker du for meget, eller er du pårørende til en, der har et alkoholproblem? Her kan du finde behandlingstilbud, selvhjælp og gode råd til din situation.

Indslag om spirituskørsel førte til nyt job

Døgnbehandlingen var en succes, og fordi Jens ikke længere måtte køre bil, fik han kort tid efter et nyt job som elektriker på en maskinfabrik.

- Det var et utroligt godt indkøringsforløb hos min arbejdsgiver, der havde forståelse for, at det var hårdt for mig at vende tilbage til et godt liv, efter jeg blev ædru. De satte også pris på min ærlighed om mit tidligere misbrug og tog hensyn til det. Der var for eksempel ingen rødvin i min julegavekurv, siger han.

Der var dog lang transporttid til arbejdet uden bil, og Jens havde derfor ikke meget tid til andet end arbejdet. Men så i sommeren 2022 deltog han i et indslag på Go’ Aften Live på TV2 om spirituskørsel, der skulle vise sig at åbne for en uventet mulighed.

- Min søn kom hjem fra sit arbejde dagen efter med en besked fra sin chef om, at han havde set mig på TV2 og ville snakke med mig om et arbejde, han havde til mig, fortæller han.

Hans søn bor hjemme, og Jens kunne derfor køre med ham på arbejde til at starte med. Nu har han fået sin egen bil med alkolås, så han skal puste i et alkometer, før bilen kan starte.

Åbenhed er vejen frem

Ud over det nye arbejde har Jens også fået en ny kæreste, og her måtte han gå til bekendelse allerede før deres første date.

- Hun bor i Jylland, og jeg bor på Fyn, så jeg foreslog, at vi skulle mødes på Middelfart station, fordi, som jeg skrev, at jeg ville komme med tog, siger han.

Han havde tænkt sig at fortælle om sit tidligere alkoholproblem, når de mødtes, men hun kom ham i forkøbet og spurgte, hvorfor han kom med tog, og at hun ville have et ærligt svar.

- Jeg skrev først den korte version, og nedenunder skrev jeg, at hvis hun stadig læste med, så kom her den lange historie, hvor jeg forklarede min situation. Til sidst skrev jeg, at jeg håbede, hun stadig ville ses. Og de næste to timer gloede jeg febrilsk på telefonen og ventede på, at hun skulle svare. Så skrev hun endelig; ’Det kan du bande på, at jeg vil’, fortæller Jens.

Han har derfor været åben omkring sine alkoholproblemer fra starten af forholdet, og denne åbenhed er vigtig for ham. Jens håber nemlig, at han kan inspirere andre til at bryde alkoholvanerne.

- Grunden til, at jeg står frem og deltager i Go’ Aften Live og andre steder, er, at hvis der bare er én, der kan komme ud af et alkoholproblem, fordi de ser min historie, så er det det hele værd. Jeg har selv fået et meget bedre liv nu og ville ønske, jeg havde gjort det fem år tidligere.   

Kontakt Alkolinjen

Ring til Alkolinjen på telefon 80 200 500.

Alkolinjens åbningstider:

  • Mandag til fredag kl. 09.00-17.00

I samme åbningstider kan du også chatte med en rådgiver.

Du kan også få skriftlig rådgivning på Alkolinjens brevkasse, der har åbent døgnet rundt.