Anonym-person

29-årige Louise drikker ikke længere: ”Ingen vidste jeg havde et problem”

Alkoholproblemer
Kvinde
25-34 år
Efter et voldsomt fald, gik det op for Louise, at hun havde et alkoholproblem. Men inden da stillede ingen spørgsmålstegn til de mange øl og flittige værtshusbesøg. I dag er hun glad for, at hun rakte ud efter hjælp inden det løb af sporet.

 Af Christa Visholt, Journalist, Alkohol & Samfund

For tre år siden vendte en brandert derhjemme op og ned på Louise Christensens liv. Hun havde drukket tæt hele aftenen, også mere end, hvad hun ellers plejede. Det kunne mærkes. Hun rejste sig op og så slørede det for hendes øjne og hun mistede i et splitsekund balancen. Nok til at hun faldt bagover med hovedet ned i et bord.

- Det står ikke så klart for mig, men jeg kan huske, at jeg bagefter kommer til mig selv og mærker blodet, der løber fra mit baghoved. Og så vidste jeg, at det var gået helt galt den her gang, siger hun.

Da ulykken skete, var hendes kæreste var hjemme og sov i et andet værelse. Han hørte faldet og kom løbende for at hjælpe hende på benene og få styr på det sår, hun nu havde fået ved hovedet. Og så tog han et billede af det. Et billede, som Louise kiggede på dagen efter.

- Her ramte det mig for alvor, da jeg så mig selv på den måde. Og jeg tænkte, at jeg måtte have hjælp. For hvis jeg blev ved på den her måde ville det gå helt galt.

Netop dagen efter, indså hun, at hendes forhold til alkohol havde vokset sig stort, at hun ikke kunne styre det. Men på det her tidspunkt, var det kun hende selv og hendes kæreste, der kendte til, hvordan hun drak og hvad alkohol gjorde ved hende.

Druk var almindeligt

Allerede fra en ung alder, fik Louise smag for alkohol. Det startede til familiefester, hvor hun blev tilbudt vin og øl. Og da hun som 18-årig kunne tage i byen, åbnede der sig en ny verden op, hvor alkoholen begyndte at fylde mere og mere. Men hverken familie eller venner, vidste, hvor meget det fyldte for hende.

- Ingen kiggede skævt til mig. Fordi jeg var ung, så var der ikke nogen, der stillede spørgsmålstegn til, at jeg drak meget. Jeg var den eneste, der var klar over, jeg havde et misbrug, siger hun.

Når hun tænker tilbage, kan hun se, hvordan alkoholen påvirkede hende og gjorde, at hun ikke kunne holde aftaler eller være der for sine nærmeste. Noget af det, der stadig sidder i hende, er alle de morgner, hvor hun er vågnet op efter en brandert og haft dårlig samvittighed overfor dem, hun ikke kunne være der for, fordi hun lå med grumme tømmermænd endnu engang.

Christina Riis Jensen
Alkoholproblemer
Det er over to år siden, at 27-årige Christina Riis Jensen sidst drak alkohol. Nu deler hun åbent og ærligt sin personlige historie for at vise, hvordan man som ung kan udvikle et alkoholproblem, og hvordan hun fandt vej ud af det.

Rakte ud efter hjælp

Alkoholen fulgte Louise tæt fra hun var 16 år og ti år frem, da hun faldt. Det blev startskuddet til, at hun tog kontakt til sit kommunale misbrugscenter og kom i gang med et behandlingsforløb. Inden hun fik hjælp, skammede hun sig over, hvor meget hun drak. Men hun fik et andet syn på det, da hun begyndte at tale om det.

- Jeg er virkelig taknemlig for den hjælp jeg fik fra mine behandlere. De ændrede hele min måde at tænke på i forhold til alkohol. Nu ser jeg det som en sygdom på ligne med andre, som man kan få hjælp til. Og det er gået op for mig, at det ikke kun er mig, der har et problem med alkohol, siger hun.

Hendes behandling på misbrugscentret bestod primært af samtaler med behandlere. I starten kom hun der flere gange om ugen, og til sidst var det kun én gang om måneden.

- De så mig, som det menneske jeg var, og jeg kunne mærke, at de virkelig ville hjælpe mig, siger hun og forklarer:

- De ville forstå, hvorfor jeg drak og gav mig en masse råd til at møde mine udfordringer.

Hendes bedste råd til andre, der drikker meget eller er i tvivl om de har et problem med alkohol er, at åbne op overfor sine nærmeste:

- Lyt til din mavefornemmelse, og hvis du er i tvivl om du har et problem, så skal du måske tage det seriøst i stedet for at ignorere det, som jeg gjorde i lang tid.  Snak med dem, der står tæt på dig, siger hun.

Kontakt Alkolinjen

Ring til Alkolinjen på telefon 80 200 500.

Alkolinjens åbningstider:

  • Mandag til fredag kl. 09.00-17.00

I samme åbningstider kan du også chatte med en rådgiver.

Du kan også få skriftlig rådgivning på Alkolinjens brevkasse, der har åbent døgnet rundt.