Annika Holm

Livet er smukkere uden alkohol

Alkoholproblemer
Kvinde
25-34 år
For to år siden gik den nu 28-årige Annika Holm i alkoholbehandling, efter at familie og venner satte foden ned og sagde stop. I dag takker hun sine nærmeste for at have reddet hendes liv.

Af Tanja Hartmann, Journalist, Alkohol & Samfund

For to år siden var alkohol en helt normal del af Annika Holms hverdag. Det var ikke unormalt for hende at drikke mellem 20 til 60 genstande hver dag og gerne alt med procenter både spiritus, øl, shots og vin. Det havde hun gjort lige siden hun var 21 år.

- Bægeret flød over for mig, da min mor døde i 2012. Her begyndte jeg for alvor at drikke. Før var det mest i weekender og til fester, jeg drak, men efter min mors død, blev det en daglig rutine.

Alkoholen blev Annikas flugtvej, og hun kunne ikke selv se, at hun havde et problem. Venner og familie så dog noget helt andet.

- Mine nærmeste havde det ikke godt med, at jeg drak, og de prøvede flere gange at få mig til at stoppe. Mine venner og familie sagde ofte til mig, at jeg drak for meget. Men hver gang de konfronterede mig med det, gad jeg ikke høre på det. I stedet trak jeg mig fra dem.

Jonas Abrahamsen portrætfoto
Pårørende
Sidste år fik 23-årige Jonas Abrahamsen nok af at blive skuffet og bekymre sig for sin mor, der drikker. Derfor valgte han at stoppe al kontakt til hende, for at fokusere på selv at få det bedre.

Den dag alle fik nok

I sine mange rus endte Annika Holm ofte med at brænde sine tætte relationer af, og det fik en dag bægeret til at flyde over.

- I januar sidste år havde jeg min sidste druktur. Jeg var på druk nonstop i en uge, fra jeg vågnede til jeg gik i seng. I min rus endte det med, at jeg brændte min tætte veninde af, og det blev nok for alle mine nærmeste. De kunne ikke klare det længere, så der blev sagt stop fra alle sider, fortæller hun.

Det var i dette moment, at alvoren gik op for hende, og hun var klar over, at hun stod til at miste alle, hun havde kær. Dagen efter tog Annika Holm antabus, og ugen efter ringede hun til misbrugscenteret i Rønne, Bornholm. Efter et par uger blev hun sendt i døgnbehandling i tre måneder på Ringgården. I dag er alkohol et afsluttet kapitel, og hun har nu været ædru i halvandet år.

Selvom Annika Holm i dag er videre, tænker hun stadig en del over sin druktid. Når hun kigger tilbage, er det ofte med dårlig samvittighed i maven.

- Jeg har det ikke godt med den måde, som jeg behandlede mine nære på. Jeg kan stadig fælde en tåre over det i dag, men jeg må acceptere fortiden og leve med den. Heldigvis er de alle stadig en del af mit liv i dag, fortæller hun og fortsætter:

-  Jeg havde ikke klaret mig uden dem. De var der for mig gennem det hele; både min farmor, farfar, moster, onkel, veninder og min bedste venindes forældre, som jeg bor hos i dag. De har været fantastiske og reddet mit liv.

Anders
Alkoholproblemer
Siden de spæde teenageår har Anders Lind Thorning drukket alkohol med sine venner, men ofte er det endt i blackouts og ubehagelige oplevelser, hvor han ikke kan genkende sig selv.

Alkoholbehandling var den rette vej

Til at starte med gik Annika Holm mest af alt i behandling for de andres skyld, men det gik hurtigt op for hende, at det også var for hendes egen.

- Det var hårdt at skulle af sted, og i starten gjorde jeg det mest for de andres skyld. Jeg så det som noget, der bare skulle overstås. Men jo længere jeg kom ind i behandlingen, jo mere hjalp det. Jeg begyndte at åbne op. Det gav mig mulighed for at bearbejde mine problemer.

Opholdet på behandlingscenteret endte med at være lige det, som Annika Holm havde brug for, og efter de tre måneder var gået, havde hun igen fundet glæden i sit liv. En glæde, som hun ikke havde mærket i lang tid.

- Undervejs i forløbet fandt jeg ud af, at livet er smukkere uden alkohol. Jeg har det meget bedre i dag, og jeg har fået mit smil og min glæde tilbage, fortæller hun og fortsætter:

- Jeg har samtidig lært at række hånden ud, når det brænder på. Det kunne jeg ikke inden, her var jeg en lukket bog, men jeg er blevet meget bedre siden.

Kontakt Alkolinjen

Ring til Alkolinjen på telefon 80 200 500.

Alkolinjens åbningstider:

  • Mandag til fredag kl. 09.00-17.00

I samme åbningstider kan du også chatte med en rådgiver.

Du kan også få skriftlig rådgivning på Alkolinjens brevkasse, der har åbent døgnet rundt.