Sigurd Bergan

Sigurd har vendt sit liv om med hjælp fra sin familie og Alkolinjen

Alkoholproblemer
Mand
25-34 år
30-årige Sigurd Bergan drak og festede i mange år. Til sidst sagde hans mor og kæreste stop, og efter et tilbagefald og opkald til Alkolinjen, søgte han hjælp i døgnbehandling.

Af Christa Visholt Jørgensen, journalist, Alkohol & Samfund

Sidste år ringede Sigurd Bergan til Alkolinjen efter et slemt tilbagefald, hvor han havde drukket alkohol og taget kokain, som han gjorde dengang.

- Mit liv var ude på et sidespor, og jeg var bange for at miste mit parforhold derhjemme, og min familie var også bange og nervøse for min tilstand, siger Sigurd.

Skammen over at falde tilbage i gamle vaner var stor, fordi han ønskede egentlig at stoppe. Da han ringede, var det et råb om hjælp og støtte til en gang for alle at skabe forandring i sit liv.

- Jeg var presset og vidste ikke, hvad jeg skulle stille op. Jeg ringede til Alkolinjen for at få at vide, hvordan jeg kunne få den rette hjælp, fordi jeg var så langt ude på det tidspunkt. Det var rart at snakke med et menneske, der kunne gribe mig, hvor jeg var. Det var godt til mig og var en befrielse at fortælle, hvor skidt jeg havde det.

Han blev anbefalet at søge egen læge først, og her blev han henvist til døgnbehandling for sit alkohol- og stofproblem. En beslutning, som han i dag kigger tilbage på som helt afgørende.

Var tæt på at miste sine nærmeste

I vennegruppen gik de i byen og festede så ofte, de kunne, og det stak tit af, men når Sigurd drak, forsvandt hans grænser, så det blev vildere for hver gang.

- Det kammede altid over for mig med alkohol. Jeg har ikke nogen stopklods, så når jeg først går i gang, så stopper jeg ikke igen. Jeg var alt for ekstrem til mennesker omkring mig, og det har ødelagt forholdet til venner og familie. Jeg søgte hele tiden nye grænser for, hvad jeg kunne gøre.

Med årene kunne hans kæreste og mor ikke længere være vidne til, hvordan han drak. De holdt flere familiemøder med ham. Men han reagerede ikke godt på det i starten og blev i stedet vred og frustreret. Til sidst havde de fået nok.

- Jeg husker særligt, at min mor sagde, at jeg kunne ikke være hendes søn, hvis jeg forsatte sådan.

Kirsten Dahl
Alkoholproblemer
52-årige Kirsten Pia Dahl Sørensen stoppede med at drikke alkohol for to år siden og har fået sin familie tilbage. I dag kan hun være mor for sine to voksne børn, som hun i dag taler i telefon med næsten hver dag.

Mor var med første dag i alkoholbehandling

Da Sigurd så sit alkoholproblem gennem sin mors og kærestes øjne, var han klar til at modtage hjælp og gå i behandling.

Det sidste, han ønskede, var at miste de vigtigste mennesker i sit liv. For de var netop dem, han havde allermest brug for til at komme videre i sit liv, fortæller han:

- Jeg kunne ikke klare det på egen hånd, jeg havde brug for deres hjælp. Jeg skulle skubbes i den rigtige retning.

Og helt bogstaveligt talt blev han hjulpet i behandling. Hans mor fulgte ham hen til døgnbehandling, da han skulle til sin første samtale.

- Det gav mig en tryghed, at hun var med og sikrede, at mit problem blev fortalt på den rigtige måde. For hun kunne sige tingene, som de var, hvor det var sværere for mig at sætte ord på i den situation.

I døgnbehandling kom han væk fra miljøet, hvor han festede, og sidenhen har han også været nødt til at skære nogle venner fra, efter han ikke drikker længere.

Heldigvis er han også blevet mødt med stor forståelse fra sine nærmeste. Det kom især til udtryk, da han fyldte 30 år undervejs i sit behandlingsforløb. Han holdt en stor fødselsdagsfest helt uden alkohol.

- Det var en kæmpe succesoplevelse, og det betyder ekstremt meget for mig, at mine venner og familie kom, og var der for mig. Det viser mig, at de kan lide mig, for den jeg er. Og jeg kan virkelig se, at jeg ikke var kommet så langt, som jeg er i dag, hvis det ikke var for mine nærmeste, siger Sigurd.

Lego og isbad giver ro

Gennem de tre måneder i døgnbehandling er Sigurd kommet tættere på sig selv både gennem terapi og forskellige aktiviteter på behandlingsstedet.

- Jeg føler, at døgnbehandling har reddet mit liv. Det var det helt rigtige for mig, fordi jeg kom væk fra mit gamle miljø, og jeg havde ro til at kunne dykke ned i, hvorfor jeg smadrede mit liv så meget med alkohol og stoffer, siger han.

For første gang nogensinde har han lært at være i sit eget selskab og koble af. Noget som har været svært for ham, fordi han har ADHD. Tidligere brugte han alkohol for at dulme sit tankemylder.

- Nu bygger jeg Lego, som jeg blev introduceret til i behandlingen. Det giver noget godt for min ADHD, at jeg har noget mellem hænderne og noget, jeg kan fordybe mig i, siger han.

Derudover går han i isbad én gang om dagen i 3-5 minutter for at få et kick af dopamin til hjernen, som han tidligere søgte fra alkohol og stoffer.

Noget af det vigtigste, Sigurd har fået med fra behandlingen, er at holde fokus på sin motivation, fordi det hårde arbejde starter for alvor, når hverdagen melder sig.

- Jeg har fundet ud af, at det er okay ikke at have det godt altid. Og stadig komme igennem dagen og tage det i sit eget tempo. Det tager tid at få det bedre, siger Sigurd.

pårørende
Pårørende
I lang tid bekymrede 41-årige Marianne sig for sin kæreste, der drak hver dag. Hun var i tvivl om, hvad hun skulle gøre og om hun kunne være sammen med ham længere. Men hun fik håb for deres forhold og modet til at tage en alvorlig samtale med ham efter hun fik rådgivning fra Alkolinjen.

Deler sin historie for at inspirere andre

Inden behandlingsforløbet havde Sigurd svært ved overhovedet at tale med sine nærmeste om sit problem med alkohol og stoffer.

- Jeg havde en tendens til at pakke tingene ind. Jeg havde ikke været ærlig omkring, hvor slemt mit misbrug var, fordi skyld og skam fyldte så meget, siger han.

Men gennem terapi i døgnbehandling fik han langsomt åbnet op for alle de tanker og oplevelser, som han aldrig havde talt med nogen om før.

Her fandt han ud af, hvor meget det gavnede ham at dele sine tanker og erfaringer med andre, og derfor tog han initiativ til at lave videoer til Instagram og TikTok om at blive ædru og clean.

- Jeg har fundet glæden ved at tale højt om problemet, fordi jeg kan se, at der er mange andre, der også kæmper en brav kamp derude. Og hvis en lille fisk som mig kan få så stor omtale, så viser det også, hvor stort problemet er, siger han.

Nogle af hans videoer har fået op mod 400.000 visninger, og han får både kommentarer og private beskeder fra mennesker, der giver ham skulderklap med på vejen, fortæller deres egen historie eller spørger ham til råds.

- Jeg har fået vildt mange gode reaktioner. Min indbakke er fuldstændig proppet med beskeder fra mennesker, som står i samme situation. Der er også folk, der råber om hjælp og spørger ”hvordan kommer jeg lige så langt som dig?”

Han tager sig tid til at svare så mange, som han kan, fordi han ved, hvor meget det betyder med støtte fra andre.  

Kontakt Alkolinjen

Ring til Alkolinjen på telefon 80 200 500.

Alkolinjens åbningstider:

  • Mandag til fredag kl. 09.00-17.00

I samme åbningstider kan du også chatte med en rådgiver.

Du kan også få skriftlig rådgivning på Alkolinjens brevkasse, der har åbent døgnet rundt.