Jul

Ny chance for at skabe juleminder sammen

Alkoholproblemer
Kvinde
35-44 år
41-årige Susan skal holde jul for første gang efter hun afsluttede sit forløb i alkoholbehandling tidligere på året. Hun har frygtet tilbagefald i december, men glæder sig nu bare til at være sammen med familien uden alkohol.

Af Christa Visholt Jørgensen, journalist, Alkohol & Samfund

I år er julen helt særlig for 41-årige Susan. Det er hendes første år som ædru efter hun var i alkoholbehandling i starten af 2020. I de sidste mange år har hun drukket sig fuld i gløgg og rødvin til julefrokoster og på selve juleaften. Og derfor har hun været bange for, hvordan hun skulle komme igennem højtiden uden at få lyst til at drikke igen.

- Det har været skræmmende her op til december. Jeg har frygtet, at jeg ville blive fristet og ramt af en følelse af depression, fordi jeg ikke kunne være en del af julehyggen på samme måde. Men nu kan jeg se, at tanken har været mere skræmmende end virkeligheden, siger Susan.

Hun har været meget bevidst om at tage afstand fra situationer med alkohol i julen og derfor har hun det egentlig også fint med, at alle julearrangementer er blevet aflyst på grund af Corona.

- Man mødes jo ikke på samme måde, som man plejer til julefrokoster i år. Men selv hvis de ikke var blevet aflyst, så havde jeg stadig meldt afbud, fordi jeg ikke føler, at jeg er klar til det endnu, siger Susan.

Til juleaften har hun besluttet, at der ikke skal serveres alkohol i hendes hjem. Det kan være, at der bliver serveret alkohol om et år eller to, men hun vil ikke tage nogle chancer til hendes første jul som ædru.

Pernille-alkohol-og-samfund
Pårørende
31-årige Pernille Kathrine Ritter holder ikke længere juleaften med sin familie, fordi det vækker dårlige minder fra sin barndom med store mængder alkohol og højlydte skænderier hen over julebordet.

Nye juleminder uden alkohol

Susan skal fejre juleaften sammen med sine to døtre, svigersøn, barnebarn og sin kæreste, men det kan kun lade sig gøre, fordi hun ikke længere drikker.

- Hvis jeg stadig drak, så havde jeg ikke fået lov til at holde jul med mit barnebarn. Det er 100 procent sikkert, siger Susan.

Allerede da datteren blev gravid, gjorde hun det klart, at hun ikke ville lade sin mor se sit eget barnebarn, hvis hun stadig drak. Først efter alkoholbehandlingen gik det op for Susan, at hendes datter mente det alvorligt og hvor meget det egentlig betyder for hende at kunne være sammen med sin familie. Og når hun tænker tilbage, kan hun godt forstå sin egen datters ultimatum:

- Vi har haft rigtig mange episoder, hvor det har været træls, fordi jeg har drukket i julen. Mine døtre har forsøgt at holde øje med, hvor meget jeg har fået at drikke, så de vidste, hvornår de skulle trække sig. Så jeg er ikke sikker på, at alle deres juleminder er gode. Nu er jeg bare taknemlig for at få muligheden for at lave nogle nye minder sammen med dem, siger hun.

Hjælper at tale om drikketrangen

Susan taler ikke med sin familie om lysten til at drikke eller sin bekymring for at få et tilbagefald i julen. Til gengæld har hun været til flere møder med Anonyme Alkoholikere i december, hvor hun åbent har talt om det.

- Det er altafgørende for mig at trække på andres erfaringer. Når der sidder nogen med mange års ædruelighed, som godt kan huske deres første jul og fortæller, hvordan de tacklede det. Så kan jeg lære af deres erfaringer, siger hun og understreger:

- Det betyder, at jeg ikke er faldet i. Det er der ingen tvivl om.

Hun synes, at det er nemmere at undgå at blive fristet, hvis hun er åben om det og siger det højt til de andre, som kender følelsen og situationen fra dem selv.

Kontakt Alkolinjen

Ring til Alkolinjen på telefon 80 200 500.

Alkolinjens åbningstider:

  • Mandag til fredag kl. 09.00-17.00

I samme åbningstider kan du også chatte med en rådgiver.

Du kan også få skriftlig rådgivning på Alkolinjens brevkasse, der har åbent døgnet rundt.