Erik Andersen, Krølle Erik

Erik kvittede alkohol og har gjort comeback på rockscenen

Alkoholproblemer
Mand
> 65 år
75-årige Erik Andersen turnerer rundt med bandet Don and The Dreamers. Med sig i bagagen har han en fortid med et alkoholproblem, der var tæt på at koste ham livet. Med den rette hjælp og sundere livsstil har han holdt sig ædru i omkring 30 år.

Af Christa Visholt Jørgensen, journalist, Alkohol & Samfund 

Alkohol tog styringen i livet allerede fra ungdomsårene for Erik Andersen, også kendt som Krølle Erik. Her begyndte han karrieren som rockmusiker, men alkoholen fulgte med og afhængigheden voksede sig større med årene. 

- Jeg drak alkohol hele døgnet rundt, også om natten. Abstinenserne ville sjældent lade mig være mere end et par timer ad gangen. Jeg var stoppet helt med at tage fast føde til mig. Havde altid et batteri af flasker ved siden af min seng, siger Erik. 

Abstinenssymptomer, illustration
Hvad er abstinenser og hvordan skal du reagere, hvis du eller en af dine nærmeste får alkoholabstinenser?

Han kunne holde det kørende i omkring 10 år, hvor han spillede i forskellige bands og var med til at opbygge Huset i Magstræde. Men en dag vågnede han op, og havde det så dårligt, at han måtte drikke fra sengekanten inden morgenmaden.  

- Overgangen fra et overforbrug, til egentlig afhængighed, opdagede jeg slet ikke. Herfra gik det meget stærkt ned ad bakke, indtil mit liv en dag hang i en meget tynd tråd. 

På det tidspunkt virkede det usandsynligt, at han nu i en alder af 75 år er slået igennem på hitlisterne i England med bandet Don and The Dreamers sammen med den tidligere Slade-trommeslager, Don Powell. De turnerer rundt med bandet og deres album, som passende hedder ”It’s Never Too Late To Be a Rockstar”. 

Dulmede angstanfald med alkohol 

Musikken har været en tro følgesvend for Erik, og han har været en del af den københavnske musikscene siden 70’erne, hvor han var med til at etablere Huset i Magstræde. Men det var ikke kun musik, der fulgte ham. Han fik voldsomme angstanfald, som han brugte alkohol til at dulme. 

- Alt gik strygende lige indtil de første panikangstanfald indfandt sig. Jeg var sikker på jeg skulle dø de første gange. Det var en meget dramatisk oplevelse, som personer der ikke selv har prøvet det, slet ikke forstår, siger Erik og fortsætter: 

- Så jeg fandt hurtigt ud af, at måden at leve med disse meget ubehagelige anfald på, var at få kylet en elefantøl, meget hurtigt ned i halsen. På denne måde gled alkoholen langsom ind, og blev en helt almindelig del af min hverdag.  

Dengang kunne han ikke køre i offentlig transport eller elevatorer, fordi angsten var så kraftig. For ham handlede det om at holde anfaldene i skak med alkohol, selvom det i virkeligheden ikke var en hjælp på lang sigt.  

- Mit liv var gået helt i opløsning. Min musik var det vigtigste for mig, men det kunne jeg ikke fokusere på i denne tilstand. Min drøm om at være professionel musiker, havde ellers været tæt på at lykkes, siger Erik. 

Alkoholproblemet var med til at sætte hans musikkarrieren på pause og han måtte i stedet arbejde som murer for at tjene penge. 

Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen, sidder klar ved telefonen på tlf.nr. 80 200 500
Alkolinjen hjælper mennesker med alkoholproblemer og deres pårørende gennem gratis og anonym rådgivning - telefon, chat, brevkasse og guides til selvhjælp.

Livstilsændring gjorde forskel

Gennem sit arbejde som murer drak han videre lige indtil han mødte en kvinde, som han skulle lave en opgave for dengang.  

- Hun blev nok mildest talt overrasket, da hun så en meget beruset murer i stå i døråbningen. De fleste ville nok bare have smækket døren igen, og ringet til en anden murer, men hun valgte en helt anden udvej og spurgte, om der var noget, vi skulle snakke om. 

Erik takkede ja og det blev starten på hans proces videre i livet og væk fra alkoholen. Hun var alternativ behandler og tilbød samtaler, healing og hjalp ham til en sundere livsstil. 

- Jeg forstod i starten ikke selv helt hvad der var sket, men trangen til alkohol og de voldsomme abstinenser forduftede langsomt. Det var jo ikke sådan, at det hele forsvandt over natten, der skulle en lang og sej kamp til, for at komme ud på den anden side igen. Pludselig så det hele heller ikke så håbløst ud mere, og jeg havde lyst til at kæmpe denne kamp.  

Der gik nogle år før Erik helt stoppede med at drikke, men da han blev helt alkoholfri, forsvandt også angstanfaldene og han har siden dengang fået et fysisk og mentalt overskud. Det har gjort ham i stand til at genoptage musikkarrieren og turnere rundt med bandet Don and The Dreamers i en alder af 75 år. 

- Jeg har stadig ingen trang til alkohol, på trods af mange barske udfordringer i mit liv. Og alkohol ser jeg ikke længere som nogen løsning, selvom livet ind imellem stadig kan gøre ondt, siger Erik. 

Han går forsat op i sin kost og vitaminer, og for ham har den sundere livsstil været altafgørende. 

Kontakt Alkolinjen

Ring til Alkolinjen på telefon 80 200 500.

Alkolinjens åbningstider:

  • Mandag til fredag kl. 09.00-17.00

I samme åbningstider kan du også chatte med en rådgiver.

Du kan også få skriftlig rådgivning på Alkolinjens brevkasse, der har åbent døgnet rundt.