Trine

Trine kan ikke tåle alkohol: “Folk mangler alligevel respekt og forståelse for mit nej til øl og vin”

Alkoholkultur
Kvinde
35-44 år
På grund af sin sygdom tåler Trine Haiberg Lillelund Schmidt ikke alkohol. Alligevel føler hun sig stemplet som kedelig, og hun oplever, at mange ikke accepterer et nej tak. Hun ønsker en alkoholkultur med plads til alle, hvor det ikke kræver en lang forklaring, hver gang man afslår et glas vin eller en øl.

Af Kim Andreasen, journalist.

“Nå, du er nok gravid. Du er da lidt kedelig. Tag nu bare et enkelt glas - vi andre får det da også dårligt, når vi drikker”.

Vidste du at...
  • 1 ud af 5 synes også, at det er svært at være med i fællesskabet til sociale arrangementer, hvis de ikke selv drikker.

Kilde: Befolkningsundersøgelse 2022, Alkohol & Samfund.

Det er den type bemærkninger 36-årige Trine Haiberg Lillelund Schmidt ofte bliver mødt med, når hun til sociale arrangementer eller fester siger nej tak til alkohol.

- Mange rynker lidt på næsen og afkræver en lang forklaring, når jeg lægger hånden over glasset, hvis jeg bliver tilbudt alkohol. Det er ret frustrerende, at man ikke bare kan acceptere, at jeg siger nej, siger Trine.

Skal nærmest undskylde

For syv år siden fik Trine konstateret en autoimmun sygdom, som betyder, at hun har for lavt stofskifte. Hun blev bl.a. nødt til at lægge sin kost om til at være glutenfri, og i det hele taget gentænke, hvordan hun levede sit liv.

- Jeg begyndte også at få det dårligt, når jeg drak alkohol. Min mave hævede op, og jeg følte det som var jeg gravid i 7. måned. Så tog jeg en beslutning om helt at lægge alkohol på hylden, forklarer Trine.

Her fandt Trine ud af, at man ikke bare dropper øllen, vinen eller drinken til festen eller arrangementet på arbejdet, uden at det bliver bemærket.

- Min nærmeste familie og omgangskreds har for længst accepteret, at jeg ikke drikker alkohol, men når jeg er ude i sammenhænge, hvor folk ikke kender mig så godt, skal jeg typisk nærmest undskylde, at jeg ikke tager en øl eller et glas vin, og derefter er jeg nødt til at komme med en lang forklaring om hvorfor. Det burde der altså ikke være behov for, mener Trine.

Større accept af et nej

Lige så ofte som hun bliver mødt med omgivelsernes skepsis og de mange spørgsmål, lige så ofte tager hun sig tid til at fortælle, hvorfor hun ikke drikker.

- Jeg kan godt undre mig over, at der altid er forståelse for, at jeg ikke kan tåle gluten, men når det gælder alkohol, mangler respekten for et nej. Vi danskere er virkelig slemme til at presse hinanden til at drikke alkohol. Det er som om vi ikke kan hygge os uden et glas. Men det kan man sagtens, har jeg nu erfaret. Somme tider tager jeg en sodavand og hælder op i mit vinglas, og siger skål - og så gør det ingen forskel for mig, om det kun er de andre, der drikker alkohol, siger Trine.

Hun ønsker for fremtiden, at det kan blive mere accepteret at sige nej til alkohol. Særligt af hensyn til sine børn, der på et tidspunkt også kommer til at opleve alkoholkulturen.

- Især for unge mennesker må det føles som et hårdt pres ikke at følge flokken og risikere at blive dømt som kedelig. Men hvorfor gøre overgreb på sig selv. Mit ældste barn er ganske vist kun er 12 år, men han vil om få år også kommer til at gå til fester. Jeg håber, at jeg - ved at vise, at man sagtens kan sige nej til alkohol og samtidig hygge sig - kan overbevise ham om, at det er ok, hvis man ikke har lyst til at drikke, siger Trine.

nej tak alkohol
Som ung kan det være svært at sige nej tak til alkohol overfor sine venner. Få gode råd til til at sige fra.

Frem med de alkoholfrie alternativer 

En af løsningerne på problemet er ifølge Trine, at der kommer mere opmærksomhed på de mange alkoholfrie alternativer.

- Akkurat som det er tilfældet med glutenfri produkter, skal barer og restauranter blive bedre til at skilte med, at de har alkoholfrie øl, vin og drinks. Der er de seneste år især kommet mange gode alkoholfrie øl. Det er bare med at få dem frem i lyset. Så tror jeg, at det bliver mere legalt at spørge efter dem. Som en, der ikke kan tåle alkohol, føler jeg mig i hvert fald set, når jeg oplever, at en restaurant har gode alkoholfrie alternativer på menukortet, siger hun.

Alkoholfri vin
Nyhed
Der kommer stadig flere alkoholfri alternativer til kølig hvid- og rosévin. Men smager de godt? Vi har testet seks af dem og vurderet dem på en skala fra 1-5, hvor 5 er det bedste, så du kan finde din favorit til lune sommeraftener på terrassen, studenterfesterne eller frokosten i det grønne.
Kontakt Alkolinjen

Ring til Alkolinjen på telefon 80 200 500.

Alkolinjens åbningstider:

  • Mandag til fredag kl. 09.00-17.00

I samme åbningstider kan du også chatte med en rådgiver.

Du kan også få skriftlig rådgivning på Alkolinjens brevkasse, der har åbent døgnet rundt.