Kristian Ehlers

Kristian er far til teenager: ”Hvordan skal unge kunne sige fra til alkohol, når jeg selv som voksen oplever et gruppepres?”

Alkoholkultur
Mand
35-44 år
42-årige Kristian Ehlers Knudsen drikker sjældent alkohol og er som forælder foruroliget over den alkoholkultur, som han ser blandt forældre. Han håber, at fremtidige generationer kan bryde med den kulturelle arv.

Af Thomas Rosenberg Lehmann, journalist

Da Kristians datter gik i første klasse, tog fædrene i klassen initiativ til en årlig sheltertur, hvor de skulle lave bålmad og hygge med deres børn. Turen skulle dog vise sig at blive langt fra det, Kristian selv havde forestillet sig.

- Det lyder jo som en fantastisk idé. Men første år blev der simpelthen slæbt vin og øl med. Det var faktisk det, der næsten fyldte mest på traileren. Børnene fik lov til bare at passe sig selv, og det handlede mere om, at fædrene skulle drikke sig fulde, og der var jeg udenfor, fordi jeg ikke drak, fortæller han.

Kristian tænkte, at det måske bare var første år, det forholdt sig sådan, men det samme mønster fortsatte år efter år og blev nærmest bare vildere. Kristian har også oplevet flere gange, at nogle af pigerne på turen har efterlignet deres forældre ved at drikke vand af de tomme ølflasker, og endda en enkelt gang har stjålet nogle øl og drukket dem.

- Og det viser jo bare, hvor meget forældres handlinger jo egentlig gør ved børnene, siger Kristian.

Derfor kommer det heller ikke som nogen overraskelse for ham, hvis unge danskere fortsætter i forældrenes fodspor og drikker sig fulde i en tidlig alder.

- Hvis jeg som mand på 42 år oplever et skjult gruppepres fra andre forældre, hvordan skal de unge så kunne sige fra over for alkohol, hvis de egentlig ikke har lyst? Det synes jeg er tankevækkende.

Din rolle som forælder
Du har som forælder en stor indflydelse på din teenagers alkoholforbrug. Unge, hvis forældre har klare holdninger, og som de har klare aftaler om alkohol med, drikker markant mindre.

Behøver ikke alkohol

Kristian ændrede selv sit alkoholforbrug drastisk for omkring 15 år siden. Indtil da havde han i sine tidlige voksenår jævnligt drukket sig fuld med sine studievenner, men dannelsen af arvæv efter en operation i benet gjorde, at han får ondt i benet, hvis han drikker. Det satte tankerne i gang hos ham, og han valgte næsten helt at sige farvel til alkoholen.

- Jeg blev også opmærksom på, at det egentlig var lidt tosset at drikke, fordi selvom jeg ikke var fuld, så kunne jeg stadig have det sjovt, siger Kristian.

Han fortæller, at dette syn på alkoholen har holdt ved lige siden.

- Mit forhold til alkohol er blevet, at jeg ikke rigtig behøver det. Det er ikke sådan, at jeg savner det overhovedet. Jeg vil hellere have en sodavand eller et glas saft eller hvad det nu er. Det er også, selvom jeg også godt kan drikke.

Forældrerollen i de unges forhold til alkohol

I mellemtiden har Kristian fået en datter på 13 år, og dette har også sat tankerne i gang omkring rollen som forælder i forhold til hans datters fremtidige forhold til alkohol.

- Jeg tror og håber jo, at jeg er med til at give min datter et andet syn på alkohol. Min kone og jeg snakker også med hende om det, men vi er også meget enige om, at vi nok bliver de trælse forældre. Jeg er ikke der, hvor jeg synes, at de unge slet ikke skal drikke, men det skal bare være på nogle andre præmisser, end det mange gange er i dag, fortæller han.

Han nævner her udfordringen i, at der også er et socialt pres på de unge om, at det at drikke er en del af at være ung og have det sjovt – og at det ofte bliver fremlagt som sjovere, jo mere du drikker.

- Det er mængden, der er problemet. Der bliver opsat nogle normer for, at når man skal drikke, så skal man drikke sig megafuld. Altså, det at drikke sig fuld og have det sjovt som ung er blevet lidt en ret i forældrenes øjne. Og det er de unges ret at have det sjovt, men det er jo ikke ensbetydende med, at de behøver at drikke.

Helt konkret har Kristian og hans kone også taget datteren med i samtalen, når de har snakket om alkohol.

- Vi har taget hende lidt med ind i debatten, hvis mig og min kone har snakket om det, og så har vi hørt lidt hende også og snakket med hende om, at alkohol jo ikke er saftevand, at det ikke er legetøj eller noget, og at det faktisk er noget ret seriøst. Vi har også informeret hende om, hvad alkohol gør ved kroppen, og hvordan det påvirker én. fortæller han.

Vi håber, guiden kan hjælpe dig eller en, du holder af. Du kan finde guiden her på siden, og den bliver også sendt afsted til den oplyste e-mailadresse inden for tre dage.

Opfordrer til at sætte rammer for alkohol

De sidste par år har Kristian ikke deltaget i klassens sheltertur, fordi alkoholen fylder for meget hos forældrene.

- Jeg synes, det er i orden, hvis man tog derover, og man lige havde en flaske vin eller lidt øl med. Men det er nærmest bare blevet sådan en druktur, og det kan jeg ikke forene mig med. Det bliver sgu for meget, fortæller han.

For Kristian er det vigtigt at være et godt forbillede for sin datter og sætte klare rammer omkring alkohol, når det bliver aktuelt. Han opfordrer andre forældre til det samme.

- Lad være med at være så skidebange for, at børnene bliver sure, og sæt nogle klare rammer. Jeg tror – og det er der også undersøgelser, der viser – at de unge faktisk gerne vil have, at deres forældre sætter nogle rammer. Så kan det godt være, de brokker sig og bliver sure, men de vil faktisk gerne have det.

Kristian ser dog også positive takter hos den nuværende generation af unge. Han nævner blandt andet de sidste par års alkoholfrie sidste skoledag i Århus kommune som eksempel på, at unge sagtens kan hygge sig uden alkohol. Derfor mener han også, at man som samfund og forældre skal forsøge at udskyde de unges alkoholdebut:

- De unge drikker alkohol, fordi det er det, de bliver pacet til af samfundet, at man ikke kan hygge sig uden at drikke alkohol. For min skyld måtte grænsen for at købe alkohol godt være 18 år. Jeg tror måske, at hvis vi nu kunne udskyde de unges alkoholdebut, så de lærte, at vi godt kan være sammen socialt og have det sjovt uden, så kan de måske tage det med i voksenlivet, siger han. 

Kontakt Alkolinjen

Ring til Alkolinjen på telefon 80 200 500.

Alkolinjens åbningstider:

  • Mandag til fredag kl. 09.00-17.00

I samme åbningstider kan du også chatte med en rådgiver.

Du kan også få skriftlig rådgivning på Alkolinjens brevkasse, der har åbent døgnet rundt.