I dag er Jørn ædru og glad

”Jeg har arbejdet så meget for at vinde min datters tillid tilbage”

Alkoholproblemer
Mand
55-64 år
Jørn Bristing Mossins forældre og brødre havde ikke opdaget, at han drak for mange øl. Men både hans datter, kone og nabo var klar over, at han drak for meget. Og det fortalte de ham.

Af Louise Sjørvad

”Far, jeg er kun 8 år, og jeg vil ikke have ødelagt hele min barndom”.

Ordene kommer fra Nanna, Jørn Bristing Mossins datter, en dag i september 2015. Hun er kommet ind i køkkenet, hvor Jørn har et skænderi med sin kone, Karina, som også er mor til Nanna. Som så ofte før har den ene øl taget den anden, da Jørn er kommet hjem fra arbejde.

- De fire år, jeg drak, var et helvede. Lige så snart det blev fyraften, dinglede jeg rundt på må og få. Jeg blev hurtigere irritabel og negativ og kunne blive sur, hvis der for eksempel ikke var øl i køleskabet, fortæller Jørn, som også er papfar til Karinas tre nu voksne børn.

Samme uge som episoden i køkkenet er der fest på vejen. Der er stadig dårlig stemning mellem Karina og Jørn, så Jørn holder lav profil med alkoholen og bager i stedet snobrød med børnene og går til hånde med oprydningen, da børnene er kommet i seng.

Karina har været i festteltet og har stået og talt med naboen Christa. Pludselig kommer hun ud af teltet og siger til Jørn: ”Christa siger, du er alkoholiker”.

Normalt ville Jørn have benægtet, men ordene i køkkenet fra datteren, Nanna, har fået ham til at sænke paraderne:

- Så jeg svarede: ”Jo, det er der sgu nok noget om”, husker Jørn og uddyber:

- Nannas ord havde stukket så dybt i mit hjerte, at jeg tog det til mig. Jeg var lidt en såret hund og gik nok derfor ikke i forsvar.

De fire år, jeg drak, var et helvede. Lige så snart det blev fyraften, dinglede jeg rundt på må og få. Jeg blev hurtigere irritabel og negativ og kunne blive sur, hvis der for eksempel ikke var øl i køleskabet
Jørn

Vendepunktet: Jørns skridt mod behandling

Efter vejfesten taler Jørn og Karina med naboen Christa og hendes mand til langt ud på natten.

- Af en eller anden grund var jeg helt ærlig over for Christa den nat. Pivnøgen. Helt åben og ærlig, erindrer Jørn.

De aftaler, at Christa mandag kontakter en, hun kender i kommunens misbrugsbehandling. Men da Jørn kommer hjem fra arbejde mandag, går han direkte i seng, og har slet ikke lyst til at gå i gang med behandlingen som aftalt.

- Så da Christa kom hjem til os, fik hun at vide af Karina, at jeg slet ikke var til at stikke i. Men Christa var ligeglad. Hun gik bare op til mig. Hun sagde til mig, at jeg ikke skulle afsted i dag, men at hun havde lavet en aftale for mig næste torsdag. Og da hun kom torsdag, steg jeg bare ind i bilen, erindrer Jørn.

Personlig fortælling om et liv med alkohol
Alkoholproblemer
Sådan sagde Peters kone efter at Peter endnu engang havde låst sig inde på et værelse og drukket sig så fuld, at han kastede op. Og den samtale blev begyndelsen på Peters vej ud af alkoholafhængigheden.
Læs også om Peters fortid med alkohol. Han ville bare gerne bunde en flaske sprut og være i fred. Men han fik hjælp og kom ud af sit alkoholmisbrug.

 

Alkoholbehandling samtale

Familien kendte ikke til Jørns alkoholproblem

I de fire et halvt år, Jørn Bristing Mossin har et alkoholmisbrug, drikker han mest øl og måske lidt vin. Det dulmer den stress, han har på grund af arbejdet. Og det kan i løbet af dagen blive til mange øl. Fyraftensøl på arbejdet, øl over hækken i haven, øl, når han slår græs, øl, når de griller. Der er altid en undskyldning for at drikke en øl.

Hvis han har tømmermænd og ikke kan komme med til en familiefest, får familien at vide, at det er fordi han har noget med maven eller migræne. Derfor bliver hans forældre og brødre også overraskede, da Jørn ringer til dem, efter han har været i sin første behandling i misbrugscenteret i Odsherred Kommune. 

- Jeg ringede og sagde: ”Dav, jeg hedder Jørn Mossin, og jeg er alkoholiker”. De fik et chok, og troede ikke helt på det. Er du nu sikker?

Jørn er fuldstændig sikker. Og siden den dag i 2015 – den 18. september for at være helt præcis – har han selv gået i behandling og i begyndelsen også i et terapiforløb. Det samme gjorde hans kone Karina, og datteren Nanna gik i børnegruppe i kommunen. For nu hvor han er stoppet med at drikke, er der nogle oplevelser, der skal bearbejdes for dem alle.

- Jeg har arbejdet så meget for at vinde Nannas tillid tilbage, og hun har haft og har stadig en angst for, at jeg begynder at drikke igen. Jeg skal ikke engang tage en alkoholfri øl, så er hun der med det samme, fortæller Jørn.

Taler åbnet om alkoholproblemer

Karina og Jørn gør alt for at styrke Nanna ”på alle parametre”. De tror på, at det er bedst for alle at de er åbne om misbruget. Nanna må derfor tale med alle om det og går også i samtalegrupper for jævnaldrende i Tuba nu.

- Til et forældremøde sagde jeg også tingene, som de var, til de andre forældre i klassen. At hvis Nanna var ked af det, så var det måske, fordi jeg havde haft et misbrug, fortæller Jørn, som også har fået god hjælp til datteren fra hendes skole. 

Siden naboen Christa den aften i 2015 sagde, at hun troede, at Jørn havde et alkoholproblem, er Jørn selv gået til folk, hvis han oplever at de drikker lidt meget. Og det mener han, at vi alle skal blive bedre til. 

- Christa turde bare være ærlig, og det er jeg jo glad for i dag. Jeg holder mig heller ikke tilbage og siger gerne til folk: Tror du måske, du har et alkoholproblem? Selv for en, som bare har et lettere alkoholproblem, kan spørgsmålet sætte gang i en selvbevidsthed. Vi tænker måske, at det skal vi ikke blande os i. Men det skal vi netop. Vi skal være mere medmenneskelige. Og turde spørge, opfordrer Jørn Bristing Mossin.

Kontakt Alkolinjen

Ring til Alkolinjen på telefon 80 200 500.

Alkolinjens åbningstider:

  • Mandag til fredag kl. 09.00-17.00

I samme åbningstider kan du også chatte med en rådgiver.

Du kan også få skriftlig rådgivning på Alkolinjens brevkasse, der har åbent døgnet rundt.