Marie Thrane

23-årige Marie Thrane har sagt farvel til fuldskab, blackouts og moralske tømmermænd. Nu deler hun sin historie.

Marie Thrane vågnede på hospitalet efter en bytur: ”Det er min største skam”

Alkoholkultur
Kvinde
22-24 år
For to år siden tog en bytur en uventet drejning for 23-årige Marie Thrane, som gør, at hun i dag ikke drikker sig fuld længere. Nu håber hun på at inspirere andre unge til at reflektere over deres alkoholvaner, inden det går galt.

Af Maibritt Brahe, journalist, Alkohol og Samfund

Efter en bytur i april 2021 sidder Marie Thrane på en kantsten og svajer i kroppen. En fremmed kommer forbi, sætter sig på hug og forsøger at få Marie til at fortælle, hvem hun er, og hvor hun bor. Men Marie er ukontaktbar, og der bliver ringet efter en ambulance.

Da Marie senere samme morgen slår øjnene op, befinder hun sig i en hospitalsseng. Hun aner ikke, hvad der er sket. Efter et hurtigt blik ned ad sig selv, kan hun konstatere, at hun stadig har festtøj på.

- Da jeg vågner, tænker jeg bare fuck. Hvad er der sket? siger Marie Thrane.

Hun kan ikke kan huske, hvad der er sket og begynder at lede efter sin telefon. Men den er væk. Derfor spørger hun en sygeplejerske om, hvad der er sket med hende.

Sygeplejersken forklarer Marie, hvordan en fremmed havde fundet hende ukontaktbar, og at hospitalet havde testet hende for narko. Men der var ingen stoffer i blodet. I stedet var der en virkelig høj alkoholpromille.

-  Skammen buldrede i min mave. Jeg følte den største blanding af forvirring og selvhad i det øjeblik, fortæller Marie.

Uden telefon går Marie hjem fra hospitalet. Selvom det langt fra er første gang, at Marie har været så fuld, at alkoholen fuldstændig har slettet hendes hukommelse, er denne gang anderledes.

-  Det var virkelig voldsomt, fordi denne gang havde der ikke været en veninde eller en fyr til at gribe mig, da jeg blev for fuld, siger hun.

Dette må være bunden, tænker Marie for sig selv.

Ædru-Marie og fulde-Marie

Som 15-årig begyndte festerne og natklubberne i hjembyen Aalborg at trække i Marie. Sammen med veninderne gik hun meget i byen, men allerede fra starten var mødet med alkohol voldsomt.

- Syv ud af ti gange er jeg blevet for fuld og har fået blackouts. Det har virkelig tæret meget på mig både fysisk og psykisk, fortæller Marie og fortsætter:

- Jeg aner ikke, hvordan jeg er, når jeg er fuld, fordi jeg kan aldrig huske det.

Men Maries veninder kan tydeligt huske alt, hvad der er sket. Og de var aldrig i tvivl om, hvornår alkoholen havde overtaget Marie.

- Der er stor forskel på den person, Marie er, når hun ikke drikker, og når hun er fuld. Ligeså sød og omsorgsfuld en veninde hun er, ligeså anderledes, distanceret og ændret i hendes adfærd bliver hun, fortæller Sissel, der er Maries veninde.

Maries mange eskapader, når hun var fuld, har de ofte grint af i venindegruppen. Men for Marie var det altid forbundet med en klump i maven at høre, hvad hun havde lavet aftenen før.

Det kunne være alt fra pinlige sms’er og uheldige udtalelser til episoder, hvor Marie har overskredet sine egne grænser.

- Jeg er vågnet ved siden af en fyr, som jeg ikke kan huske om jeg har haft sex med. Det er så grænseoverskridende, fordi det er så intimt og nært, siger hun.

Alkoholtest png
Med Alkohol & Samfunds alkoholtest kan du nemt og hurtigt få et overblik over, hvordan du drikker.

Fuld for sidste gang

Men den morgen i april, hvor Marie gik hjem fra Rigshospitalet, tænkte hun over, hvordan alkoholen havde smadret hendes hukommelse fra aftenen før.

- Det gik op for mig, at det ikke længere var et spørgsmål om moralske tømmermænd. Nu var det også blev fysisk farligt for mig, siger Marie.

Derfor satte Marie sig for at undersøge, hvorvidt hun havde et problem med alkohol. Et par Google-søgninger og en alkoholtest senere var konklusionen klar: Marie havde et alkoholproblem.

I det øjeblik traf Marie en beslutning om, at hun vil opsøge hjælp. Hun startede i et 11 ugers forløb, hvor hun skulle undgå alkohol og gå i samtaleterapi for unge med alkoholproblemer.

- Det er svært at være ung og skulle indrømme, at man har et problem med alkohol, fortæller Marie.

Selvom forløbet gik godt, knækkede filmen igen, da Marie vendte tilbage til det københavnske byliv. For her gled hun hurtigt tilbage i sit gamle mønster med blackouts og moralske tømmermænd.

Men i august 2022 blev Marie, hvad hun beskriver som ’psykotisk fuld’ til en fest og fik et blackout. Da hun vågnede fyldte de moralske og fysiske tømmermænd så meget, at Marie måtte melde afbud til en venindes fest – en fest, hun ellers havde glædet sig til.

- Jeg følte mig som en lorteveninde. Det var virkelig ikke sjovt, og jeg har faktisk ikke været fuld siden. Jeg nægter at være den person, som vælger alkohol over en veninde.

Klar til at møde sin værste fjende

Det er nu to år siden, at Marie vågnede på Rigshospitalet og opsøgte behandling for sit alkoholproblem. En beslutning, der betyder, at hun i dag drikker en drink engang imellem, når veninderne mødes til middag.

-  Jeg har ikke fortrudt min beslutning, fordi når andre bliver fulde og pinlige, sidder jeg og glæder mig over, at det ikke er mig, siger Marie.

Men det har også krævet meget mod at opsøge bylivet igen. I starten fyldte frygten for at bukke under for drikkepresset meget, fortæller Marie.

- Det er faktisk ret fedt at være i byen og tænke: ’Jeg er klar til at møde min værste fjende lige nu’.

Siden Marie stod frem i et interview med TV 2, er det også væltet ind med beskeder fra over 100 andre unge, der har det på samme måde som Marie. De skriver om følelsen af det ultimative kontroltab, blackouts og et massivt drikkepres.

- Jeg har virkelig følt, at det har været min største skam i livet, som jeg pludselig kaster lys på. Men ved at sige det højt, skal jeg ikke skamme mig, og det har været meget overvældende at høre, at der er flere, som har det ligesom mig, forklarer Marie.

I stedet for alkohol er det nu træning, uddannelse og morgenmadsaftaler med veninder, der betyder noget for Marie. Hun håber, at hendes historie kan give andre unge en følelse af, at de ikke er alene om at blive for fuld, og at det er okay at sige fra, når man bliver tilbudt alkohol.

Kontakt Alkolinjen

Ring til Alkolinjen på telefon 80 200 500.

Alkolinjens åbningstider:

  • Mandag til fredag kl. 09.00-17.00

I samme åbningstider kan du også chatte med en rådgiver.

Du kan også få skriftlig rådgivning på Alkolinjens brevkasse, der har åbent døgnet rundt.