Bente Laursen tilbagefald

Bente skammede sig ikke over sine tilbagefald efter hun fik hjælp

Alkoholproblemer
Kvinde
55-64 år
58-årige Bente Laursen oplevede flere tilbagefald på vejen ud af sit alkoholproblem. Hver gang bebrejdede hun sig selv, men det ændrede sig, da hun fik hjælp i døgnbehandling og mødte andre i samme situation.

I dag har Bente Laursen været ædru i fire år, men inden hun blev fuldstændig tørlagt, har hun oplevet flere tilbagefald på vejen. Når hun oplevede modgang eller var trist kom trangen til at drikke snigende igen. Det efterlod hende hver gang med en følelse af nederlag, når hun så drak igen.

- Jeg følte mig som et svagt menneske, og jeg bankede mig selv oveni hovedet og kunne ikke forstå, hvorfor jeg ikke kunne styre det, når det virkede, som om alle andre kunne, siger hun.

Dengang vendte hun sine tilbagefald indad og så det som en personlig fejltagelse. Den tankegang blev ændret, da hun kom i døgnbehandling for sit alkoholproblem. Hun husker tydeligt den første dag i behandlingen, hvor en alkoholbehandler gav hende en klar besked:

- Han kiggede mig i øjnene og sagde; nej, du er ikke svag. Det er, fordi du har en sygdom. Og det kan du faktisk få hjælp til.

Det var første gang, nogen fortalte hende, at det var en sygdom. Og hjælpen fik hun. Gennem døgnbehandlingen blev hun ædru og har ikke haft problemer med tilbagefald siden takket være hjælpen fra sine behandlere.

tilbagefald
Tilbagefald er for mange alkoholafhængige en naturlig del af processen hen imod et ædru liv. Det er derfor vigtigt at vide, hvad du skal gøre, hvis du oplever et tilbagefald. Læs med her og få fire råd til, hvordan du bedst håndterer dit tilbagefald.

Følte sig ikke alene længere

Udover samtalerne med alkoholbehandlere gik hun også i gruppeterapi med andre i samme situation, mens hun var i behandling for sit alkoholproblem.

- Vi kunne tale sammen om at leve med den sygdom, som det er at være alkoholafhængig. Pludselig blev det noget, jeg bedre kunne forholde mig til, og jeg følte mig ikke alene. Jeg begyndte at tænke, at det var en sygdom, som andre ikke kan se, siger hun.

Men før hun kom i gruppeterapi, var hun efterladt med en følelse af at være alene med sit alkoholproblem, og at andre ikke kunne forstå hende.

- Det sværeste var nok den manglende forståelse for, hvordan jeg egentlig havde det psykisk i forhold til alkoholen. Men det hjalp at tale med andre, som havde været igennem meget af det samme som mig selv, siger hun.

Det var en hård proces  for Bente at få vendt sin tankegang om og lægge skammen fra sig, men i døgnbehandlingen fik hun taget nogle afgørende skridt henimod at blive helt ædru, som hun er i dag på fjerde år.

Frygter ikke tilbagefald

Ved hendes tidligere tilbagefald startede det med tanken om, at hun bare kunne drikke en enkelt genstand, men én blev til flere. I dag ved hun, at det ikke er muligt, og at hun slet ikke skal drikke alkohol.

Efter sine fem uger i døgnbehandlingen blev hun ædru og har ikke længere problemer med tilbagefald. Nu kan hun godt være i nærheden af andre der drikker, men på en dårlig dag, kan lugten af alkohol bringe dårlige minder frem om sin alkoholafhængighed. Drikketrangen melder sig dog ikke.

- Jeg ved, at tilbagefald er en risiko der altid vil være der, der er ingen garanti for at det ikke sker, men ved at holde fast i mine daglige rutiner og mine møder, minimerer jeg risikoen. Det drejer sig, for mig, om at være i balance med mig selv. Jeg tager én dag ad gangen, siger Bente og fortsætter:

- Jeg har en masse redskaber og har lært meget om mig selv. Det gør, at jeg ikke drikker. Og hvis der opstår kritiske øjeblikke, så må jeg sætte ord på, hvad jeg føler, og hvordan jeg har det indeni overfor mine nærmeste.

Kontakt Alkolinjen

Ring til Alkolinjen på telefon 80 200 500.

Alkolinjens åbningstider:

  • Mandag til fredag kl. 09.00-17.00

I samme åbningstider kan du også chatte med en rådgiver.

Du kan også få skriftlig rådgivning på Alkolinjens brevkasse, der har åbent døgnet rundt.