Pårørende

Hjælp til medarbejdere med alkoholproblemer og tilbagefald

Få gode råd til, hvordan du kan tilbyde hjælp hurtigt til medarbejdere med alkoholproblemer og udfordringer med tilbagefald.

Medarbejdere med alkoholproblemer har gavn af at blive tilbudt hjælp hurtigt fra virksomheden. Det gælder også ved tilbagefald, som for mange er en naturlig del af processen ud af et alkoholproblem. Det kan eksempelvis ske gennem et samarbejde med lokalt rusmiddelcenter.

Faktisk kan det have positiv betydning, når henvisning til behandling kommer fra arbejdspladsen i samarbejde med medarbejderen. Studier viser, at effekten af et behandlingsforløb er størst, hvis arbejdsgiveren har henvist medarbejderen til hjælpen.

Eksempel fra arbejdsplads, der tilbød hjælp til medarbejder med alkoholproblem

På en stor industrivirksomhed drak en ansat i arbejdstiden, selvom det ikke længere var en del af arbejdspladsens kultur. Den ansatte lugtede ofte af alkohol, og det var synligt for alle, at vedkommende drak i arbejdstiden.

Ledelsen tilbød af flere omgange hjælp til den ansatte i form af afvænning betalt af virksomheden, men den ansatte tog først imod tilbuddet, da en ny leder stillede krav om alkoholbehandling eller afskedigelse. Den ansatte fik tilbagefald efter nogle år, men blev ikke afskediget, da tilbagefaldet blev håndteret godt.

Gode råd til virksomheder
  • Det er vigtigt som virksomhed at gribe ind og hjælpe ansatte med alkoholproblemer så hurtigt som muligt.
  • Det gør det nemmere at håndtere alkoholrelaterede hændelser på arbejdspladsen, når virksomheden ved, hvor de kan få god og kvalificeret hjælp at hente udefra, eksempelvis fra kommunen.
  • Man må gerne stille krav som arbejdsgiver, når der er problemer med alkohol hos en medarbejder. Det kan for eksempel være om forlængelse af sygemeldinger eller om forløb i et rusmiddelcenter.
  • Som arbejdsgiver er det nemmere at håndtere alkoholrelaterede hændelser på arbejdspladsen, når man er fagligt klædt på til tale med en ansat med alkoholproblemer, samt er godt forberedt forud for hver samtale.
  • Tilbagefald er normalt for mennesker med alkoholproblemer og bør ikke medføre afskedigelse, hvis andre aftaler med arbejdspladsen er overholdt. Har den ansatte været i behandling, kan du opfordre til at kontakte behandlingsstedet med henblik på hurtig indgriben og tilbagefaldsbehandling.
  • Udarbejd aftaler og en handlingsplan med den ansatte, så der er klare rammer og forventninger til, at man søger hjælp ved tilbagefald.
  • Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp, så kontakt Alkolinjen på telefon 80 200 500 eller på chat.
  • Se fakta om tilbagefald.
Kvinder drikker vin
Drikker du for meget, eller er du pårørende til en, der har et alkoholproblem? Her kan du finde behandlingstilbud, selvhjælp og gode råd til din situation.
Kontakt Alkolinjen

Ring til Alkolinjen på telefon 80 200 500.

Alkolinjens åbningstider:

  • Mandag til fredag kl. 09.00-17.00

I samme åbningstider kan du også chatte med en rådgiver.

Du kan også få skriftlig rådgivning på Alkolinjens brevkasse, der har åbent døgnet rundt.