Behandling

Her finder du artikler om de forskellige aspekter af alkoholbehandling. Du kan læse artikler om alt fra udredning til analyser af metoder og effekter af indsatser. Du får også overblik over relevante anbefalinger samt adgang til redskaber, der understøtter god praksis. For at lette vejen for dig, der søger information om et særligt tema, er materialerne opdelt i seks underkategorier.

Nyeste udgivede artikler

  • Pårørende
    Behandling, Egne udgivelser
    Alkohol & Samfund har samlet anbefalingerne fra rapporten 'Brugeroplevet kvalitet i offentligt finansieret alkoholbehandling', som har afdækket brugernes tilfredshed og ønsker til deres forløb.
  • tilbagefald
    Behandling, Voksne, Fakta om alkohol
    Tilbagefald er almindeligt i alkoholbehandling og kan være en del af processen. Alkohol & Samfund har samlet fakta om, hvilke faktorer der spiller ind og gode råd omkring tilbagefald.
  • Brugeroplevet kvalitet i alkoholbehandlingen
    Behandling, Egne udgivelser
    For første gang har forskere undersøgt tilfredsheden med offentligt finansieret alkoholbehandling blandt brugerne. Enhed for Klinisk Alkoholforskning, Syddansk Universitet, står bag rapporten, i sparring med Alkohol & Samfund.
  • Forside rapport om dialog om alkohol
    Udredning, Redskaber, Love og anbefalinger
    Spørg ind til borgerens alkoholvaner i helbredssamtaler. Sådan lyder en af anbefalingerne til sundhedspersonalet i kommunerne i Sundhedsstyrelsens nye materiale. Materialet indeholder anbefalinger og konkrete værktøjer til, hvordan sundhedspersonalet kan opspore borgere med behov for alkoholbehandling tidligere.
  • Leder af Alkolinjen, Bjarne Elholm, chatter i Alkolinjens nye rådgivningstilbud
    Behandling, Voksne, Ældre
    Danskere med alkoholproblemer inde på livet har siden 2016 kunnet ringe anonymt til rådgivere på Alkolinjen og tale om egne eller pårørendes alkoholproblemer. Læs med her og få forskningens svar på, hvorfor en national telefonrådgivning er en god ide.
  • Et alkoholproblem slider på kroppen, og når du er godt i gang med et behandlingsforløb, kan det være en fordel at komme i gang med at bruge din krop igen. På nogle alkoholbehandlingssteder er der et motionsrum eller andre aktiviteter, du kan benytte. Andre steder kan din behandler henvise dig til steder eller hjælpe dig i gang med motionsformer, der passer til dig.
    Love og anbefalinger
    Sundhedsstyrelsen kommer med deres anbefalinger til, hvordan alkoholbehandlingernes personale kan tage deres forholdsregler, når de skal tage sig af borgere under Covid-19 udbruddet.
  • Sundhedsstyrelsens Servicetjek af offentligt finansieret alkoholbehandling
    Behandling
    Sundhedsstyrelsen har netop udgivet en afdækning af kvalitet i offentlig alkoholbehandling. Servicetjekket viser, at der stadig er behov for en række tiltag for at løfte kvaliteten af alkoholbehandlingen i Danmark. I artiklen kan du læse om rapportens indhold.
  • Rigshospitalet
    Love og anbefalinger
    Mennesker, der indlægges med alkoholproblemer, er mere syge og har højere risiko for at dø end den generelle befolkning. Hospitaler bør derfor gøre mere for at hjælpe patienter med at sænke deres alkoholforbrug første gang, de er indlagt på grund af alkoholproblemer.
  • Alkoholtest png
    Behandling, Redskaber, Redskaber
    For borgere med alkoholproblemer kan det at blive spurgt om alkoholvaner være starten på en forandring. Det kan være hos den almen praktiserende læge, på hospitaler eller jobcenteret. Personalet i social- og sundhedssektoren kan bruge AUDIT til at identificere borgere med alkoholproblemer.
  • Behandling
    Alkohol er årsag til hvert tyvende dødsfald i Danmark. Det er især forskellige former for kræft, mavetarm- og leversygdom, hjertekarsygdom samt ulykker, der er årsag til at mennesker med alkoholproblemer, dør 25 år før personer uden alkoholproblemer.
  • Faktaark
    Behandling, Forebyggelse
    WHO har samlet fakta om danskernes alkoholforbrug, alkoholrelaterede skader og alkoholpolitik.
  • MOVE rusmiddelbehandling til unge
    Behandlingsmetoder, Redskaber
    Manualen forklarer hvordan du, som arbejder med behandling af unge med misbrugsproblemer, anvender MOVE. MOVE er mere effektiv end den gængse kommunale rusmiddelbehandling, fordi MOVE fastholder de unge i behandling, og gør en højere andel stoffri.
  • Publikationens forside
    Love og anbefalinger
    Retningslinjen omhandler behandling af voksne over 18 år, hvor alkoholafhængighed er hovedproblemet. Fokus for retningslinjen er behandlinger, der vil være relevante for langt de fleste personer, der henvises til et alkoholbehandlingssted.
  • Publikationens forside med billede af børns og voksnes hænder, der former en spiral
    Behandlingsmetoder
    CRAFT (Community Reinforcement and Family Training) tilbyder pårørende støtte til eget liv, men også at lære teknikker og strategier med henblik på at få den drikkende i behandling.
  • EuropASI spørgeskema
    Udredning
    Et alkoholbehandlingsforløb skal ske på baggrund af en udredning af patienten. Et af de mest udbredte udredningsintrumenter er Addiction Severity Index (ASI), som alkoholbehandlere bruger til at screene patienter for eventuelle problemstillinger, inden de planlægger behandlingsforløbet.
  • Redskaber
    Langt flere skal have adgang til rådgivning om alkoholforbrug og alkoholproblemer. Derfor er Sundhedsstyrelsen og Alkohol & Samfund gået sammen om at oprette Alkolinjen. Alkolinjen er en telefonrådgivning, hvor både borgere med alkoholproblemer og pårørende anonymt kan få hjælp.
  • Publikationens forside
    Udredning
    Scanninger med avanceret ultralyd viser, at jo stivere leveren er desto større er risikoen for at have skrumpelever. Stivhedsscanningen er en nøjagtig, skånsom metode, som måske kan være med til at afsløre skrumpelever hos mennesker med et skadeligt forbrug af alkohol og en skjult leversygdom, inden sygdommen er så fremskreden, at det kan være for sent.
  • Ro på
    Redskaber
    Mennesker med alkoholproblemer og en antisocial personlighedsforstyrrelse, har større risiko for at droppe behandlingen. Ro På er et værktøj, der hjælper misbrugsbehandlere til at fastholde disse mennesker i behandlingen og øge effekten af behandlingen.
  • Artiklens forside
    Udredning
    Stigmatisering af mennesker med et skadeligt alkoholforbrug eller alkoholafhængig er en barriere for, at de søger behandling. Derfor er den måde, hvorpå mennesker med alkoholproblemer er omtalt i samfundet og mødt professionelt i sundhedsvæsenet vigtig for at nedbryde stigma og hjælpe flere i behandling.
  • Publikationens forside
    Behandling, Forebyggelse
    Personer med et alkoholoverforbrug koster dagligt samfundet penge. KORA har undersøgt de samfundsøkonomiske omkostninger, der kan relateres til alkoholoverforbrug i Danmark. De inkluderede omkostninger tæller både registerbaserede omkostninger og estimater af alkoholrelaterede omkostninger.