Addiction Severity Index– et udredningsværktøj til behandling

Et alkoholbehandlingsforløb skal ske på baggrund af en udredning af patienten. Et af de mest udbredte udredningsintrumenter er Addiction Severity Index (ASI), som alkoholbehandlere bruger til at screene patienter for eventuelle problemstillinger, inden de planlægger behandlingsforløbet.

De kliniske guidelines for alkoholbehandling anbefaler, at planlægningen af patienters behandlingsforløb sker på baggrund af en udredning af patienten. Udredningsinstrumentet ASI screener både for problemer med misbrug, fysisk og psykisk helbred, familiemæssige og sociale problemer, samt kriminalitet. Udredning er vigtig for, at behandleren kan blive opmærksom på andre udfordringer hos patienten, der kan øge risikoen for tilbagefald. Derudover har udredningen to primære funktioner:

  1. at skabe overblik over behandlingsopgaven
  2. at skabe et godt samarbejde mellem patienten og deres behandler for det videre behandlingsforløb

Kom hele vejen rundt om patienten med ASI

ASI er et valideret interviewinstrument, udviklet til udredning af misbrugere. Når behandleren udfører udredningen, bør det foregå som et interview i samtale med patienten. Ved et struktureret interview sikrer behandleren at spørge ind til alt det, der er behov for at vide, for at kunne vurdere omfanget af patientens misbrug. Derudover er det en systematisk måde at få spurgt ind til alle de relevante problemstillinger udover misbruget, der kan have betydning for behandlingsforløbet. Hvis behandleren fornemmer et behov for en psykisk udredning, kan de inddrage relevante samarbejdspartnere i forløbet. Når behandleren anvender ASI, sikrer behandleren, at de kommer hele vejen rundt om patienten og deres problemstillinger.

ASI er udviklet således, at dele af instrumentet kan bruges til at lave feedback på behandlingsforløbet. Behandler og patient, vurderer patientens udvikling ved at sammenligne status ved behandlingens start med, hvordan det ser ud ved slutningen af behandlingen. Samtidig kan patient og behandler vurderer, om der er et behov for at ændre eller fastholde strategien i behandlingen.

Indberetning af alkoholbehandling

Ifølge de kliniske retningslinjer for alkoholbehandling er det obligatorisk for alkoholbehandlingen at indberette patienter til Det Nationale Alkoholbehandlingsregister (NAB). Det foregår ved en elektronisk indberetning til Sundhedsdatastyrelsen. Formålet  er at få et overblik over indsatsen på alkoholområdet, samt få et overblik antallet af personer i alkoholbehandling i Danmark. Et mindre uddrag af ASI bliver brugt til indberetningerne og findes her på Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside.

Læs mere om indberetningerne her

 

 

Vejledning i udfyldning af EuropASI skemaet
EuropASI spørgeskema
Dato for udgivelse
Kategori
Udredning