AUDIT – et godt alkoholscreeningsværktøj

For borgere med alkoholproblemer kan det at blive spurgt om alkoholvaner være starten på en forandring. Det kan være hos den almen praktiserende læge, på hospitaler eller jobcenteret. Personalet i social- og sundhedssektoren kan bruge AUDIT til at identificere borgere med alkoholproblemer.
Hvad er AUDIT?

AUDIT står for Alcohol Use Disorders Identification Test og er udviklet af WHO.

Testen er udviklet til at kunne identificere personer med et skadeligt alkoholforbrug.

Alkoholscreening (AUDIT) åbner muligheden for at opspore og hjælpe borgere med et skadeligt alkoholforbrug.

Det er sjældent åbenlyst at afgøre, om en borger har alkoholproblemer. Derfor er det vigtigt at medarbejdere, der møder borgerne, har redskaber, der kan hjælpe med at identificere borgere med alkoholproblemer eller et stort risikoforbrug. AUDIT er et af de mest udbredte screeningsredskaber, som bliver anvendt både i praksis og til forskningsformål. 

AUDIT tager sjældent fejl

AUDIT er en test, der både har en høj sensitivitet og en høj specificitet. Sensitivitet betyder, at testen er god til at ’fange’ de, der rent faktisk har alkoholproblemer. Mens testens specificitet handler om testen også er god til at ’frikende’ de, der ikke har et alkoholproblem. AUDIT er langt hen ad vejen et validt screeningsværktøj, der med god sandsynlighed kan opspore de borgere, der har et skadeligt alkoholforbrug. 

Sådan vurderes testresultatet

Borgeren får point for hvert svar, de giver. Den samlede score afgør, om borgeren skal sendes til videre udredning. Der kan max scores 40 points.

  • 0-7 (For kvinder og ældre 5-6): Der er ikke umildbart mistanke om alkoholforbrug
  • 8-15 (For kvinder og ældre over 5-6): Tyder på storforbrug af alkohol
  • 16-19: Tyder på et skadeligt forbrug af alkohol
  • ≥ 20: Tyder på alkoholafhængighed

Lavere validitet ved screening af ældre 

AUDIT er oprindeligt udviklet til voksne, men kan også anvendes til unge og ældre. Ved screening af unge eller ældre er validiteten af testen ikke lige så god. Nogle steder arbejder man med en anden cut off score (7 i stedt for 8) når det handler om unge eller ældre- eller supplerer screeningen med andre spørgsmål. Eller bruger helt andre værktøjer som for eksempel UngMap. Læs mere om UngMap her.

AUDIT er ikke det eneste screeningsværktøj, der er udviklet til at opspore alkoholproblemer. Engelske studier viser, at AUDIT i sammenligning med CAGE og M-AST er bedst til at opspore alkoholafhængighed eller misbrug.   

AUDIT kan virke som en kort intervention

Bare det at lave en AUDIT screening kan motivere borgeren til at reducerer sit alkoholforbrug. AUDIT gør borgeren opmærksom på, at de har et skadeligt alkoholforbrug og sammen med oplysninger om de helbredsmæssige konsekvenser ved alkohol, har studier vist, at det i sig selv, motiverer til at reducere alkoholforbruget. 

AUDIT-C når personalet har travlt

Medarbejdere i sundheds- og socialvæsenet har travlt. Derfor kan medarbejderne med fordel bruge en kortere version af AUDIT. AUDIT-C består af de tre først spørgsmål i AUDIT. Her er der en score på 12 point. Har borgeren en score på fire point eller mere forsætter personalet med at spørge ind til de resterende spørgsmål i AUDIT.

AUDIT – et godt alkoholscreeningsværktøj
Alkoholtest png
Dato for udgivelse