MOVE - en effektiv metode til unge

Manualen forklarer hvordan du, som arbejder med behandling af unge med misbrugsproblemer, anvender MOVE. MOVE er mere effektiv end den gængse kommunale rusmiddelbehandling, fordi MOVE fastholder de unge i behandling, og gør en højere andel stoffri.

Denne manual er skrevet til dig, som er behandler i den kommunale sociale rusmiddelbehandling, og som ønsker at anvende MOVE til at behandle unge.

Center for Rusmiddelforskning estimerer, at 17.000-20.000 unge i alderen 15-25 år har et problematisk brug af rusmidler, primært hash. Udover dette har de store sociale og psykiske problemer, klarer sig dårligt i skolen og har mange konflikter med omgivelserne. Disse unge har brug for målrettede og helhedsorienterede tilbud, der kræver et særligt ungefokus.

Udbredelse af MOVE: Succes i flere kommuner

MOVE er et af ti projekter, som i 2012 blev lanceret af Social- og Indenrigsministeriet for at løfte kvaliteten i den sociale behandling af stofbrug.
MOVE er en evidensbaseret metode til rusmiddelbehandling af unge i alderen 15-25 år. Metoden er afprøvet i ni kommuner, og har vist gode resultater. Derfor igangsætter styrelsen i foråret 2019 en række toårige forløb, hvor kommunerne kan søge om kompetenceudvikling og støtte til at implementere MOVE.
 

Formålet med MOVE er, at de unge skal nedsætte eller stoppe med at bruge rusmidler. Et andet mål er at reducere sociale, psykiske og fysiske problemer, der virker som barrierer for dette. 

Det kan du læse i manualen: Værktøjer og teknikker

Manualen beskriver metodens indhold og anvendelse, og præsenterer et behandlingsforløb. Der redegøres for metodens samtaleteknikker, kognitiv adfærdsterapi og Den Motiverende Samtale, og MOVEs strukturelle elementer. Desuden beskriver manualen, hvordan behandleren kan præsentere elementerne i MOVE for den unge, samtalernes struktur og tjeklister for hver enkelt samtale. På behandlingsportalen finder du instruksvideoer og flere oplysninger om MOVE.

Fakta om MOVE

MOVE er struktureret i et samtaleforløb, der udover en screeningssamtale indeholder 12 personlige samtaler, og et opfølgningsforløb på seks måneder. Foruden samtaleteknikkerne og arbejdet med mål består MOVE af seks strukturelle elementer:

  1. UngMap bruges til at screene unge, som begynder i behandling
  2. På baggrund af UngMap formulerer den unge og behandleren en behandlingsplan med fælles mål for behandlingsforløbet
  3. Trivsels- og effektmonitorering (TEM) består af spørgsmål, som behandleren stiller den unge ved hver samtale. TEM bliver brugt både som samtaleredskab og til at dokumentere effekten af behandlingen
  4. Den unge får et gavekort på 200 kr. ved hver anden samtale. Behandleren og den unge taler om gavekortets betydning for at styrke den unges motivation og fastholdelse i behandlingen
  5. Efter hver fjerde samtale får den unge en skriftlig status på behandlingen
  6. Behandleren sender sms’er med en påmindelse om næste samtale
Lær mere om MOVE

Se undervisningsvideoer, som viser hvordan de enkelte elementer i MOVE anvendes og bør anvendes som supplement til manualen. Videoerne finder du her.

Hvilken effekt har MOVE på unge i behandling? Center for Rusmiddelforskning har undersøgt effekten af MOVE ni og 21 måneder efter de unges indskrivning i behandling. Læs mere her.

VIVE har lavet en omkostningsanalyse og en analyse af de økonomiske konsekvenser ved Metodeprogrammet og MOVE. Læs den økonomiske vurdering her.

Socialstyrelsen har udgivet en pjece, som indeholder en kort opsamling af de væsentligste evalueringsresultater af MOVE. Hent pjecen her.

Center for Rusmiddelforskning har lavet en implementeringsevaluering af MOVE. Hent evalueringen her. 

MOVE – struktureret, forstærkende rusmiddelbehandling
MOVE rusmiddelbehandling til unge
Dato for udgivelse