4 grunde til at tale om alkoholproblemer i familien

Hvis din mor, far eller andre i familien drikker er det en god idé at tale åbent om det, selvom det kan være svært at åbne op om overfor andre.

At leve tæt på nogen, der drikker for meget, kan være svært og det kan føles grænseoverskridende at tale med andre om det. Måske det endda kan give dig en følelse af, at du går bag ryggen på din mor, far eller dét familiemedlem som drikker, hvis du fortæller det til andre?

Det er helt normalt at havde det sådan i den situation, men det er vigtigt at dele dine følelser og tanker med andre for selv at få det bedre.

Derfor har vi samlet fire gode grunde til, hvorfor det er vigtigt at åbne op overfor andre omkring det at have alkoholproblemer tæt på.

Spørgsmål til brevkassen

 "jeg er en pige på 23 år, der har en far som drikker. Han drikker nok en halv ramme øl om dagen - mindst. (...) Han mener ikke selv, at han har et problem, og når man nævner det for ham, bliver han sur og benægter. Jeg vil rigtig gerne hjælpe ham, men det er svært, at hjælpe en der ikke vil hjælpes. Men han er jo min far, så hvordan skal jeg forholde mig til det? (...) Og hvordan passer jeg på mig selv i det her?

Læs hele brevkasseindlægget og rådgiverens svar.

1. At dele kan forvandle ensomhed til fællesskab og forståelse

At have et menneske tæt på dig med alkoholproblemer kan give en følelse af ensomhed, og at ingen andre vil kunne forstå, hvad du går igennem. Ved at åbne op omkring din situation, kan du både få luftet de svære følelser og måske finde ud af, at du langt fra er den eneste, som har alkoholproblemer tæt inde på livet.  

Alkoholproblemer i familien kan give mange tanker og bekymringer, som kan være ubehageligt at gå rundt alene med. Det kan give en følelse af at være magtesløs, som kan være svær at håndtere på egen hånd.

For du er ikke alene. Faktisk sidder der omkring 1-2 børn i hver skoleklasse, som vokser op i en familie med alkoholproblemer.

2. Få nye perspektiver og værktøjer til at håndtere din situation

Når man går alene med et problem, så tænker man ofte de samme tanker uden at komme videre. Når du deler dine bekymringer med andre, kan du få nye perspektiver og værktøjer til at håndtere den situation, som du står i.

Hvis du ikke har lyst til at dele dine oplevelser med folk i din nære omgangskreds, så kan du altid ringe til Alkolinjen på 80 200 500 for at få vejledning og støtte.

3. Find ud af hvad der tynger dig

Ved at fortælle andre om, hvad du tænker og føler, vil du måske opleve, at du i højere grad finder ud af, hvad der tynger dig mest.

Det kan være svært at åbne op overfor andre, hvis dine forældre drikker for meget. Her får du gode råd til at tale om det med nogen tæt på dig, så du selv kan få det bedre.

Mange synes, at det at fortælle om alkoholproblemer til andre kan være pinligt, men den grænse er vigtig at overskride for at få det bedre selv.

4. Åben op og få den hjælp, du har brug for

Hvis du åbner op overfor andre omkring den svære situation, som du står i, så kan de også hjælpe og støtte dig i at få den hjælp, som du har brug for. 

Det kan både være fra den konkrete person, som du snakker med eller for professionelle tilbud til unge, som står i din situation.

Find steder, du kan få hjælp

Kontakt Alkolinjen

Ring til Alkolinjen på telefon 80 200 500.

Alkolinjens åbningstider:

  • Mandag til fredag kl. 09.00-17.00

I samme åbningstider kan du også chatte med en rådgiver.

Du kan også få skriftlig rådgivning på Alkolinjens brevkasse, der har åbent døgnet rundt.