Unge mennesker gymnasie

Ny guide til gymnasier: Mere fest og mindre alkohol

Nyhed
Gymnasier og andre ungdomsuddannelser kan med en ny guide hjælpe elever til at fastholde det mindskede alkoholforbrug, der er opstået blandt danske unge under coronapandemien. Rektorer og elevers sammenslutning bakker op. Guiden er også en inspiration til kommunernes forebyggelsesindsats.
Gymnasieguiden

Guiden tager udgangspunkt i danske gymnasiers gode erfaringer fra fester og caféer, hvor alkoholindtaget er blevet mindsket. Erfaringerne er samlet i en række håndgribelige værktøjer som gymnasier kan gøre brug af både før og under et socialt arrangement. 

Prøv guiden

Danske unge har – naturligvis - drukket langt mindre alkohol under coronapandemien. Det er ellers velkendt, at de unge drikker igennem i Danmark i forhold til unge i andre europæiske lande. Opgørelser før coronapandemien viste endda en svag stigning i forbruget blandt de helt unge og en tidligere alkoholdebut.

Derfor kommer Alkohol & Samfund med en ny gymnasieguide på dette tidspunkt, skabt i samarbejde med Danske Gymnasier og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS):

- Gymnasieguiden skal skabe mere fest og fællesskab på gymnasier og ungdomsuddannelser og kan samtidig hjælpe gymnasier og elever med at fastholde et lavere alkoholforbrug. Det er let at bruge guiden til at skabe den fede fest eller fredagscafé, og gymnasierne kan like og unlike de ting, der passer godt ind hos dem. Eleverne skal i dialog med ledelsen skabe et fælles ejerskab af guiden, og hvis gymnasiet vil inddrage flest mulige elever, så lader de repræsentanter fra elevrådet og festudvalget præge festerne, siger Freja Jørgensen, sundhedsfaglig konsulent i Alkohol & Samfund.

Gymnasieguide på rette tidspunkt

Forkvinde for DGS, Ingrid Kjærgaard, mener, at corona er en anledning til at justere på rammerne for alkoholforbruget:

- Det er en oplagt mulighed, for når den nye årgang begynder efter sommerferien, så har størstedelen af gymnasiernes elever ikke prøvet den type fester, som de forrige generationer har haft. Samtidig har mange gymnasier, før corona, gjort sig gode erfaringer med at skabe fester og fredagscafeer, hvor det er trygt at deltage for alle, og derfor er det godt at få udbredt de erfaringer i guiden, siger Ingrid Kjærgaard og forsætter:

- Jeg ville gerne selv have haft guiden på mit gymnasium, for det er oplagt at få et indspark, når man ikke ved, hvor man skal starte henne. Der kan eleverne bruge guiden som en samtalestarter til at skabe en fornuftig alkoholkultur. Det er generelt vigtigt, at eleverne bliver inddraget i at udvikle kodeks og regler for alkohol på gymnasierne, for så bliver reglerne i højere grad overholdt, siger Ingrid Kjærgaard.

DGS vil bruge gymnasieguiden, når de tager på skolebesøg og har møder med elevråd.

Inspiration til før, under og efter festen

Tip os om gode fester

Hører du om et godt initiativ på et gymnasium eller anden ungdomsuddannelse?
Så send gerne tippet til Freja Jørgensen, sundhedsfaglig konsulent på telefon: 22 72 84 56 eller mail: fj@alkohologsamfund.dk

Gymnasierektorerne er også positivt indstillet over for det nye værktøj.

- En del gymnasier arbejder allerede målrettet med at arrangere fester, hvor der er mindre fokus på alkohol, og guiden kan fungere som en god inspiration, for vi kan helt sikkert lære noget af hinanden, siger Birgitte Vedersø, forkvinde for Danske Gymnasier.

Hun er også begejstret for, at guiden indeholder sektioner, der specifikt omhandler timerne før og efter festen.

- Det er et spændende nyt tiltag, som vi hilser velkommen. Det er vores erfaring, at meget af elevernes alkoholindtag sker til for- eller efterfester hjemme hos eleverne, så her er det vigtigt at bringe forældrene mere på banen, siger hun.

Mindre alkohol under corona

Unge drikker markant mindre under corona. Over halvdelen af de unge har et mindre forbrug, knap en tredjedel et uændret forbrug, mens nogle få drikker mere sammenlignet med, før Danmark lukkede ned. Det viser en undersøgelse blandt 8.796 ungesom Statens Institut for Folkesundhed gennemførte i foråret 2020:

- Unge har generelt drukket meget mindre under pandemien. Når vi i interviews har afdækket grunden, angiver de, at det ikke giver mening for dem at drikke i den nuværende situation, hvor man kun kan være sammen med en eller to af vennerne. De får simpelthen ikke den sociale ”gevinst”, som de ellers ville få af alkoholen siger Janne Tolstrup, professor på Statens Institut for Folkesundhed, SDU, og projektansvarlig for undersøgelsen ”Sammen hver for sig”.

- Dét de i høj grad udtrykker er, at de savner samværet med vennerne og også muligheden for at kunne møde andre unge, som ikke lige er i inderkredsen af venner. Altså for eksempel venners venner eller danne nye bekendtskaber. Det er ikke alkoholen i sig selv, som de har svært ved at undvære, siger Janne Tolstrup.

Forebyggelseskonsulenter i kommunerne kan bruge gymnasieguiden

Landets kommuner kan bruge den nye gymnasieguide i samarbejde med ungdomsuddannelserne og støtte dem i deres arbejde for at mindske unges alkoholforbrug.

- Kommunerne har en forebyggelsesopgave over for hele befolkningen, men opgaven er ikke defineret direkte til at inddrage for eksempel gymnasier og andre ungdomsuddannelser. Nogle kommuner har skabt et formaliseret samarbejde, og vi kan se, at det er en fordel, at kommunen hjælper til med at skabe en indsats på tværs med for eksempel et fælles alkoholkodeks og debat om alkoholkulturen, siger Freja Jørgensen, sundhedsfaglig konsulent, Alkohol & Samfund.

Bag om gymnasieguiden

Formålet med guiden er at skabe dialog mellem forskellige elevgrupper (for eksempel elevråd og festudvalg) og ledelse.

Gymnasieguiden tager udgangspunkt i danske gymnasiers gode erfaringer fra fester og caféer, hvor alkoholindtaget er blevet mindsket. Erfaringerne er samlet i en række håndgribelige værktøjer, som gymnasier kan gøre brug af både før og under et socialt arrangement. 

Det enkelte gymnasie skal blot tilvælge de værktøjer, der passer til deres kontekst. Herefter har gymnasiet en konkret plan for afholdelsen af arrangementet med mindre fokus på alkohol og mere fokus på fællesskab.

Prøv guiden.

corona og alkohol 2
Nyhed
Hvad vi har lært af et år med Corona på alkoholområdet – og vigtigere, hvad vi kan tage med af erfaringer fra forebyggelses- og behandlingsverdenen? Det blev diskuteret på Alkohol & Samfunds webinar i april. Her får du et udvalg af de indsigter, der blev præsenteret.