Drenge med øl til fest i Dyrehaven

Ungdomsuddannelser samles om en bedre alkoholkultur

Nyhed
KOMMUNE: Med håb om en bedre alkoholkultur blandt unge, har lokale ungdomsuddannelser i Gladsaxe holdt dialogmøde med kommunen for at diskutere unges alkoholbrug. Sammen vil de finde fælles fodslag, dele gode eksempler og styrke de unges fællesskaber – også uden alkohol.

Af Thomas Chemnitz, journalist, Alkohol & Samfund

Gymnasier og andre ungdomsuddannelser rundt i landet har de senere år arbejdet med at skabe en ændret alkoholkultur; både ved introture, studieture, fester og andre arrangementer.

Fortjenesten er ungdomsuddannelsernes og elevernes – dem der ønsker en ændret alkoholkultur. Men de får også en håndsrækning og opbakning fra kommuner, som ser en opgave i at forebygge den øgede stigning i de unges alkoholforbrug og tidligere debutalder.

Dialogmøder i Gladsaxe

Alle fem ungdomsuddannelser i Gladsaxe Kommune er inviteret med i dialogmøderne. Derudover deltager fem uddannelser, som ligger lige på den anden side af kommunegrænsen, hvor mange unge fra Gladsaxe traditionelt også søger uddannelsessted – såsom Nørre Gymnasium i Brønshøj.

I Gladsaxe Kommune samler de løbende ungdomsuddannelser i dialogmøder om temaer, som har betydning for unges sundhed. Det er tidligere sket for at sikre enighed om en indsats over for tobak – nu er fokus på alkohol:

- Ungdomsuddannelserne er godt i gang, og vi er glade for, at de vil mødes og inspirere til flere fællesskaber, hvor alkohol ikke fylder så meget; og booste det, der ikke inkluderer alkohol allerede. Det er ligesom med indsatsen med en røgfri fremtid, hvor vi finder ud af, hvordan vi understøtter ikke at ryge i frikvartererne men gør noget andet. Alle uddannelser har taget stilling til alkohol, og et fælles kodeks skal ikke indskrænke nogen men inspirere til udvikling, siger Anna Ida Bundgaard, sundhedskonsulent, Gladsaxe Kommune.

Ungdomsuddannelserne og Gladsaxe Kommune håber, at timingen nu med genåbning efter coronaperioden er et åbent vindue for samarbejdet om en ny alkoholkultur og vil gavne elever i det kommende skoleår.

Ensomme unge skal ind i fællesskaber

Oplevelsen i Gladsaxe er også, at mange unge har følt sig ensomme under coronapandemien og savner kammerater:

- Vi skal styrke eksisterende fællesskaber og få endnu flere med, for undersøgelser viser, at flere unge synes, at alkohol fylder for meget. De vil selv blive bedre til at sige nej til alkohol og vil have, at et nej skal accepteres. Der er mange nuancer i det, og nogle unge kan opleve det som et tabu, ikke at have lyst til at drikke sig alt for fulde. Det er derfor vigtigt, at vi sammen kan sende et klart signal om et mere forskelligartet sammenhold, der ikke udelukkende handler om fest, og det er der mange elever som bakker op om. Det handler nemlig ikke om bare at tage alkohol fra dem, siger Anna Ida Bundgaard.

Regler for alkohol på ungdomsuddannelser i Gladsaxe

Alle ungdomsuddannelser har taget stilling til alkohol i deres studieordningsmateriale.

Introture: Mange ungdomsuddannelser har alkoholfri introture.

Studieture: De fleste ungdomsuddannelsers studieture er uden alkohol i det skemalagte program – så i fritiden på studieture er det tilladt. Nogle få – heriblandt Gladsaxe Gymnasium og GXU – har fuldstændig alkoholfrie studieture.

Ny gymnasieguide bruges som værktøj

I dialogmøderne med ungdomsuddannelserne bliver den nye gymnasieguide også et værktøj til at skabe fællesskaber uden alkohol.

- De kan med guiden blive inspireret til at sætte fester sammen, som de ønsker. Jeg håber, at vi også  kan påvirke, at de unge drikker mindre alkohol til forfester, for ellers er vi lige vidt. Hvis vi skal skubbe til alkoholkulturen, kræver det, at vi kommer hele vejen rundt og ud over rammerne for festen. Her kan man blandt andet arbejde med, at tutorer er klædt på til at skabe en god intro til uddannelsen med aktiviteter uden alkohol eller at inddrage forældre, som vi allerede arbejder med i grundskolen, siger Anna Ida Bundgaard.

Fest
Velkommen til Gymnasieguiden. Din guide til at få mere ud af den gode gymnasiefest eller hyggelige café.

Anna Ida Bundgaard ser samtidig, at det lokale samarbejde også bliver løftet af, at der nationalt er fokus på alkoholkulturen. Og at den lokale indsats kan skubbe på den nationale dagsorden:

- Vi kan jo høre, der sker en del rundt omkring i andre kommuner, i regionen og nationalt med for eksempel debat om at hæve aldersgrænsen. Samtidig er det dejligt, at både Søren Brostrøm og Magnus Heunicke har talt om stigningen i de unges alkoholforbrug, og det kan hjælpe debatten i vores lokale samarbejde.