voksne og børn

Inddragelse og involvering af forældre

Nyhed
Forældre er en beskyttende faktor og har stor betydning i forhold til deres barns alkoholdebut og -forbrug. Flere kommuner arbejder aktivt med dette område, og i Sundhedsstyrelsen inspirationskatalog om alkoholforebyggende rammer, kan du finde eksempler på, hvordan Odder, Gentofte og Silkeborg Kommune arbejder på at inddrage og involvere forældre.

I Silkeborg Kommune bruger man årlige forældremøder til at klæde forældre bedre på til i højere grad at være tydelige og opmærksomme forældre. På forældremøderne er der lagt vægt på, at der skal være dialog mellem forældrene, og fokus er på at drøfte det gode, sove og trygge ungeliv – med og uden alkohol.

Til forældremøderne taler man om ti holdninger og handlinger, der kan skabe tryghed for forældre og børn, som Silkeborg Kommune har udarbejdet. Ligesom forældrene ser på data om, hvad deres børn holdninger er til alkohol. Det er med til at skabe fælles viden mellem forældre, børn, unge og lærere.

inspirationskatalog forældre

Du kan læse mere om det alkoholforebyggende arbejde og inddragelse og involvering af forældre i Silkeborg kommune i kataloget "Alkoholforebyggende rammer for børn og unge - et inspirationskatalog til kommuner"

Inspirationskataloget indeholder seks overordnede indsatsområder, hvoraf et af indsatsområderne er inddragelse og involvering af forældre i det alkoholforebyggende arbejde.

Mere inspiration til inddragelse og involvering af forældre

Udover Silkeborg Kommune, er der også cases fra Gentofte Kommune og Odder Kommune, der arbejder med inddragelse og involvering af forældre. Disse cases kan også findes på sundeborgere.dk.
 

Gentofte Kommune har igangsat en række initiativer under overskriften ”Flerstrenget forældreinddragelse – relation og dialog er grobund for unges trivsel”. Konkret arbejder Gentofte med at udbrede viden igennem:

  • Nyhedsbreve med relevant information og værktøjer
  • Forældretemaaftener med oplæg fra relevante fagpersoner
  • Forældrearrangementer med fokus på overgangen til ungdomsuddannelserne

Initiativerne iværksættes og udarbejdes af en kommunal tovholder, der koordinerer arrangementerne og indsamler viden med diverse aktører.

I Odder Kommune har forældre organiseret sig i et forældrenetværk, som engagerer sig i kommunens alkoholforebyggende arbejde og samtidig skaber attraktive aktiviteter for de unge uden alkohol. “Åben Hal” er et eksempel på en aktivitet, forældrenetværket står for, og som afholdes fredage kl. 19–21. “Åben Hal” arrangeres og afholdes af forældrene i forældrenetværket, som skiftes til at være til stede under aktiviteterne.

Læs mere om inspirationskataloget og kommunernes indsatser hos Sundhedsstyrelsen. Og se flere cases hos sundeborgere.dk

Alkohol & Samfund har udarbejdet inspirationskataloget for Sundhedsstyrelsen, der blandt andet indeholder eksempler på gode initiativer fra kommuner, som har arbejdet med alkoholforebyggende rammer for børn og unge indenfor forskellige indsatsområder.