unge bordfodbold alkohol

Ingen alkohol på studieture

Nyhed
De godt 400 elever på Gladsaxe Gymnasium må som udgangspunkt se langt i vejviseren efter alkohol på intro- og studieture – kun ved enkelte arrangementer, tilbydes eleverne alkohol.

Af Thomas Chemnitz, journalist, Alkohol & Samfund

Efter aftale må eleverne på Gladsaxe Gymnasium nyde for eksempel øl, cider eller lignende i forbindelse med enkelte sociale arrangementer, som foregår på gymnasiet, står der i gymnasiets korte og tydelige alkoholpolitik.

- Vi har nu ikke et ønske om at være det puritanske gymnasium i Gladsaxe, konstaterer Jørgen Ravn Christiansen, uddannelseschef og lektor og fortsætter:

- Men vi har i mange år arbejdet med regler for alkoholindtag på gymnasiet og har også tidligere indgået i en gruppe af gymnasier i Gladsaxe Kommune, som havde vedtaget et alkoholkodeks. Vi trådte lidt ud af det, fordi vi strammede yderligere op for nogle år siden og ønskede ikke længere, at lærerne kunne give dispensation på studieture til, at eleverne kunne nyde et glas vin eller andet den sidste aften, siger han.

Fællesskaber uden alkohol

Gymnasiet indgår nu i dialogmøder i Gladsaxe Kommune med de andre ungdomsuddannelser for at skabe fælles fodslag og få ideer til flere fællesskaber uden alkohol.

Han oplever, at eleverne er lidt for gode til at spille skolerne ud mod hinanden:

- Derfor er en samlet indsats vigtig. Hvis vi skal fastholde at skabe gode fællesskaber og præge de unge mennesker til en bedre alkoholkultur, så skal vi samtidig have eleverne med. Det kræver også oplysning, for eleverne bliver præget af sociale medier, hvor kammerater viser det gode liv med billeder af, hvor fulde de er, og hvor herresjovt de har det. Der opstår derfor meget let hos eleverne et forvrænget billede af, hvad et studieliv består af, siger Jørgen Ravn Christiansen.

Ny gymnasieguide på rette tidspunkt

Gladsaxe Gymnasium deltog i forrige skoleår i projektet Gymnasier Fuld af Liv, og de har derfor allerede arbejdet indført og fastholdt mange tiltag, som Alkohol & Samfunds nye gymnasieguide foreslår. Det er for eksempel vanddispensere ved fester, de starter fester noget tidligere og refunderer billetten, hvis man har en lav promille.

Men guiden kommer på et godt tidspunkt, for Gladsaxe Gymnasium kan bruge den til at blive inspireret til nye former for arrangementer – særligt her i genåbningen af gymnasierne:

- Vi mangler at finde de vise sten til at undgå forfester og efterfester. Vi kan regulere alt muligt, og de unge kan stadig blot gå i Netto og købe vodka og juice - de har let adgang, og det er billigt, så vi har svært ved at være alene om at begrænse forbruget, siger Jørgen Ravn Christiansen.

- Der er dog momentum i det lige nu, selvom vi hele tiden har været af den overbevisning, at det er et langt sejt træk at ændre alkoholkulturen.

Fest
Velkommen til Gymnasieguiden. Din guide til at få mere ud af den gode gymnasiefest eller hyggelige café.