Møde med behandlingssted

Helstøbt alkoholbehandling: ”Vi følger mennesker hele vejen igennem”

Nyhed
Medicin kan både tage abstinenser og trangen til at drikke. Derfor giver det god mening at have medicin samme sted som resten af alkoholbehandlingen, mener Louise Thomsen, sygeplejerske på Misbrugscenter Herning.
En dag i alkoholbehandling

Louise Thomsen åbner skabet og afslører et mylder af hvide æsker med douce-farvede logoer og inskriptioner på snorlige rækker. De udgør det, hun har mulighed for at udlevere til de mennesker, der har brug for medicin som del af deres alkoholbehandling.

– Nogle kommer ned oppe fra alkoholbehandlingen, og så er vi behjælpelige med lægekontakt, så de kan få ordineret det, de har brug for. Andre kommer fra deres læge eller fra sygehuset for at få udleveret medicin til at tage abstinenser. Og dem tilbyder vi selvfølgelig en udredningssamtale i alkoholbehandlingen, så de kan komme i gang med det også, fortæller sygeplejerske Louise Thomsen.

 

Læs også om:

Møde med behandlingssted
Nyhed
Det kan være svært at begynde i alkoholbehandling. Derfor er det altafgørende for Jette Hvid, at de nye, hun tager imod på Misbrugscenter Herning føler sig trygge – og at intet forbrug er for stort til, at hun kan hjælpe.

Hendes kontor ligger i stueetagen på Misbrugscenter Herning. På etagen ovenover ligger alkoholbehandlingen, så Louise Thomsen er et oplagt stop på vej til eller fra samtaler i alkoholbehandlingen.

Bedre sammen med alkoholbehandlingen

Misbrugscenter Herning har i flere år haft medicinudlevering som del af deres tilbud til borgere i alkoholbehandling. Sådan er det ikke i alle kommuner, men i Herning, giver det god mening, fortæller Louise Thomsen.

– Når vi udleverer medicin, kan vi sikre os en bedre sammenhæng med samtaler og den øvrige alkoholbehandling, end hvis de skulle til deres egen læge. Det hele er samme sted, og vi kender hinanden, siger Louise.

Kan fortsætte med deres almindelige liv

Møde med behandlingssted

Den medicinske del af en alkoholbehandling består enten af medicin, der tager abstinenserne eller medicin, der nedsætter trangen til at drikke. Den abstinensnedsættende medicin er ofte afgørende for, at mennesker, der har et alkoholproblem, kan holde op med at drikke. Derfor er det også tit del af den første del af et alkoholbehandlingsforløb. Den kræver, at man møder dagligt på et tidspunkt, der passer ind i ens hverdag. Her får man en snak med sygeplejersken om, hvordan det går, sygeplejersken måler blodtryk og andre værdier, og så får man medicin til næste dag.

– De første dage er de hårdeste, og der er det vigtigt, at vi kender til området og kan have samtaler, der holder motivationen. Men de fleste kan passe deres arbejde og fortsætte med deres almindelige liv, siger Louise.

Hun forklarer, at en abstinensbehandling tager cirka en uge, og at den skal trappes korrekt ud.

– En kæmpe fordel ved at have det her på misbrugscenteret er, at mennesker i alkoholbehandling ikke skal stå med en masse medicin derhjemme, som de er i tvivl om, hvordan de skal administrere, siger Louise Thomsen.

Hjælp til det hele

Louise Thomsen har været sygeplejerske i Misbrugscenter Herning i seks år, og hun er ikke i tvivl om, at det er en fordel at have en som hende ansat i alkoholbehandlingen.

– Vi tænker hele vejen rundt om dem, der kommer hernede og har et virkelig godt tværfagligt samarbejde. Vi kan jo ikke bare abstinensbehandle, hvis alt andet sejler. Vi følger mennesker hele vejen igennem, siger Louise Thomsen.

Fakta om medicin i alkoholbehandlingen

Der findes overordnet tre typer medicin, som bruges i behandling af alkoholproblemer:

  1. Abstinensnedsættende medicin
    Virker ved at dæmpe angst, uro og abstinenser, som man kan få, hvis man som alkoholafhængig holder op med at drikke.
  2. Trangnedsættende medicin
    Gives oftest sammen med samtaleterapi, når et menneske med alkoholafhængighed er holdt op med at drikke, men ønsker at nedsætte trangen til at drikke alkohol.
  3. Antabus
    Hvis man drikker, mens man tager antabus, bliver man fysisk dårlig (hovedpine, ansigtsrødme, angstreaktioner, svimmelhed, øget blodtryk, hurtig puls, kvalme, opkastning og opkastningsfornemmelser), og derfor virker antabus for de fleste som en stopklods, så de ikke drikker. Anbefales at tage sammen med samtaleterapi.

 

Al medicin skal ordineres af en læge. Det er op til den enkelte kommune, om medicinudlevering er en del af deres alkoholbehandlingstilbud, og derfor vil det i nogle kommuner være muligt at få medicin i den kommunale alkoholbehandling, mens det i andre kommuner foregår hos den praktiserende læge.