Diskotek fest

Unges alkoholkultur: Få dialogen i gang med byens aktører

Nyhed
Aarhus Kommune går dialogens vej med byens aktører for at skabe en sundere alkoholkultur især blandt de unge. 7-punktsplan skal bidrage til, at de alkoholfrie alternativer bliver gjort ligeværdige med øvrige tilbud i nattelivet, og et nej tak til alkohol bliver socialt acceptabelt.

Forældre skal tage mere ansvar, unge skal have flere alternative fællesskaber, hvor alkohol ikke er i fokus, og alkoholfrie tilbud skal være lige så tiltrækkende og let tilgængeligt, som alt dét med alkohol. Det er bare nogle af de initiativer, som to magistratsafdelinger i Aarhus Kommune præsenterer i en 7-punktsplan, som byrådet skal vedtage.

7-punktsplanens mål er at skabe en sundere alkoholkultur i Aarhus, med udgangspunkt i, at de unge i Aarhus skal drikke mindre alkohol. Byens ungeprofil viser nemlig, at 37 procent af de unge har sagt nej til at deltage i en hyggeaften eller fest, fordi de ikke ønskede at drikke alkohol. Ungeprofilundersøgelsen danner baggrund for, at magistratsafdelingen Sundhed og Omsorg sammen med magistratsafdelingen Børn og Unge vil øge indsatsen:

- Politisk er der interesse for at gøre en forskel, og så kombinerer vi det med at gå i dialog med byens aktører – både restauratører, Politiet, ungdomsuddannelser – alle som har en aktie. Vi får utroligt meget ud af dialogen, og det giver tryghed for alle, at vi går skridtene sammen i stedet for hver især. Så det er bare med at komme i gang og få booket et kaffemøde, siger Christina Cording Christensen, specialkonsulent, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune.

Det er netop seks kaffemøder mellem rådmanden for Sundhed og Omsorg og byens aktører, som har været startskuddet for den fælles indsats. Det samme gjorde Aarhus, da de lavede en lokal alliance af røgfri fremtid.

Det virker når forældre sætter en grænse

Det første punkt i planen er at styrke forældreansvaret:

7 punkter for en sundere alkoholkultur i Aarhus
  • Styrke forældreansvaret
  • De unge ved, hvad der virker
  • Alternative fællesskaber
  • Ligeværdige alkoholfrie alternativer
  • Unge lytter til unge
  • Strukturelle forandringer
  • Opbygge en alliance for en sundere alkoholkultur.

Læs hele planen

- Forældre har en vigtig rolle i at formidle budskabet til unge. Forældre føler sig koblet af, når unge træder fra folkeskole og over i ungdomsuddannelser. Mange unge mærker også konsekvensen af, at deres forældre pludselig ikke er lige så inddraget som i folkeskolen. Vi ved, at når voksne sætter en grænse for unges alkoholforbrug, og har en holdning til det, så påvirker det, hvor meget de unge drikker. Derfor er det så vigtigt, at forældre og organisationer kommer i spil. For eksempel skal informationsflowet sikres, så forældre også ved, at ungdomsuddannelserne har en alkoholpolitik, siger Christina Cording Christensen.

På ungdomsuddannelserne i Aarhus er de allerede langt i forhold til at sætte fællesskabet mere i centrum, og yderligere ideer på tegnebrættet er, at begynde fester med middage og langt tidligere på aftenen for at undgå alkoholtunge forfester. Samtidig er der dialog med de unge via Aarhus Ungdommens Fællesråd, Ungdomsringen, Børn- og Ungebyrådet som tager udgangspunkt i data fra ungeprofilen, som de unge selv har svaret på.

Målet er desuden, at alle kommunale institutioner som børnehaver og folkeskoler skal være alkoholfrie områder – også når børnene ikke er til stede.

Fordoble salget af de alkoholfrie alternativer

En del af planen bliver at få gjort alkoholfrie øl, drinks og vin lige så tilgængeligt og eftertragtet som dét med alkohol i. Det har restauratører i nattelivet haft et ønske om. Det handler om mere end placering og synlighed:

- Alkoholfrit kan se lige så lækkert ud og kan blive lige så synligt på menukortet. Som kunder tager vi jo dét, der står lige for og ser lækkert ud. Vi kan derfor hjælpe gæsterne i nattelivet med at skabe et valg om at tage alkoholfrie alternativer, siger Christina Cording Christensen.

Aarhus vil ved hjælp af de lokale bevillingsnævn søge om et samarbejde med udvalgte restauratører. Det er målet, at salget af alkoholfrie alternativer fordobles frem mod 2023.

Derudover håber Aarhus Kommune også, at andre strukturelle rammer i både kommunen og på landsplan hjælper til. Det er blandt andet at folkeskolernes sidste skoledag er alkoholfri, der skal ikke være mængderabat på alkohol, alle ungdomsuddannelser skal have en rusmiddelpolitik, og så håber de to magistratsafdelinger i Aarhus, at der indføres en 18-årsaldersgrænse for salg af al alkohol.

Planen bliver lige nu rettet til, efter at høringen sluttede 5. september, og skal derefter i byrådet til endelig behandling og godkendelse.

Læs Aarhus ungeprofil 

Få hjælp til forebyggelse i kommunen

Mange kommuner øger indsatsen for at forebygge alkoholskader. Har I brug for inspiration eller ønsker et mere formelt samarbejde – det kan være til at udvikle alkoholkodeks, lave mystery shopping i byen, bruge gymnasieguiden eller generel viden om markedsføring og politikker - så kontakt Alkohol & Samfund på telefon 3529 3090