Unge inspirationskatalog

Sådan skaber I attraktive ungemiljøer uden alkohol 

Nyhed
Alkohol & Samfund har udarbejdet et nyt inspirationskatalog for Sundhedsstyrelsen, der blandt andet indeholder eksempler på gode initiativer fra kommuner, som har arbejdet med alkoholforebyggende rammer for børn og unge. 

Kataloget “Alkoholforebyggende rammer for børn og unge – et inspirationskatalog til kommuner” indeholder seks overordnede indsatsområder. Et af indsatsområderne er at skabe attraktive ungemiljøer og igangsætte indsatser målrettet symbolske begivenheder. Ungemiljøer uden alkohol kan inkludere flere unge og rykke ved den eksisterende alkoholkultur. 

Til indsatsområdet er der tilknyttet tre cases. Den første case fra Silkeborg Kommune viser, hvordan kommunen har skabt attraktive ungeaktiviteter uden alkohol, som planlægges af de unge selv i samarbejde med forældrene. Dette kan du læse mere om i inspirationskataloget. De to øvrige cases er eksempler på, hvordan man kan lave en sidste skoledag uden alkohol. 

Få inspiration til indføre en alkoholfri sidste skoledag 

I de seneste uger, har der i pressen været eksempler på kommuner, som endnu ikke har indført alkoholfri sidste skoledag. For de kommuner, som gerne vil ændre kulturen i forbindelse med en symbolsk begivenhed, er der inspiration og hjælp at hente i kataloget.  

Odder Kommune indførte alkoholfri sidste skoledag i 2022 for at skabe større inklusion. Sidste skoledag afholdes i skoletiden, og det er både forældre, lærere og elever, som er med i processen om at skabe aktiviteter inden for de nye rammer. 

Faxe Kommune har siden 2018 afholdt alkoholfri sidste skoledag for kommunens afgangselever. Her gælder skolernes politik om ingen indtagelse af alkohol, så længe eleverne er i skoleregi. Det er kommunens SSP-team, som står for planlægningen og afholdelsen af sidste skoledag. I Faxe har man valgt at rykke arrangementet til en afsidesliggende stor festplads, hvor arrangementet før blev holdt centralt i byen, tæt ved indkøbsmuligheder og med mulighed for at skabe parallelfester. 
 
Enkelte cases er også foldet mere ud på Sundeborgere.dk. Der er kontaktoplysninger på alle de medvirkende kommuner, så det er muligt at kontakte den relevante kommune og høre mere om indsatsen. 

Læs også mere om inspirationskataloget og kommunernes indsatser hos Sundhedsstyrelsen.