Billede af hospitalsgang

Når festen ender på skadestuen

Nyhed
Unges druk betyder, at flere unge risikerer at ende på hospitalet på grund af ulykker og vold. Det viser to nye undersøgelser fra Sundhedsdatastyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed.
Bag om undersøgelsen

Statens Institut for Folkesundhed har til deres undersøgelse brugt data fra knap 70.000 unge, der i 2014 svarede på spørgsmål om deres alkoholvaner.
De er fulgt i hospitalsregistre de følgende fire år for ulykker og voldsepisoder.

Det er første gang en dansk undersøgelse har set på sammenhængen mellem alkohol og risiko for ulykker og vold.

Af: Thomas Chemnitz, journalist

Unge der drikker mest alkohol, har også markant større risiko for at komme til skade og ende på hospitalet. Det slås fast i en ny undersøgelse som Statens Institut for Folkesundhed har lavet for Alkohol & Samfund og TrygFonden. Samtidig viser en undersøgelse fra Sundhedsdatastyrelsen, at flere kommer på hospitalet med alkoholskader: 

- Den ene undersøgelse viser, at unge kommer mere på hospitalet på grund af druk, og den anden undersøgelse dokumenterer, at dem der drikker mest, kommer oftere ud for en ulykke eller er indblandet i vold. Det er nye, hårde facts og understreger behovet for at sætte ind med en mere effektiv forebyggelse af drukkulturen blandt de unge, siger Peter Konow, direktør, Alkohol & Samfund.

En 18-års grænse for køb af alkohol vil være et godt sted at starte, fordi aldersgrænsen vil præge, hvornår og hvor ofte unge drikker. Alkohol bør som udgangspunkt høre til voksenlivet ligesom stemmeret og kørekort.
Peter Konow, direktør, Alkohol & Samfund

- Der er næsten 20 procent flere unge, der bliver indlagt på hospitalet med især alkoholforgiftning eller ligefrem dør af alkohol. Formentlig er der tale om et langt højere antal unge, for er et mørketal, og vi så gerne, at hospitalerne i langt højere grad systematisk fik registreret, når alkohol har præget indlæggelsen, siger Peter Konow.

Det går oftere galt for unge på Sjælland

Unge på Sjælland har været involveret i flere ulykker end unge i Jylland. I gennemsnit kommer hver anden ung sjællænder ud for en ulykke, mens det gælder hver fjerde ung i Midtjylland. Det er drenge, der er involveret i flest ulykker.

Der er også generelt større risiko for, at unge med et større ugentligt alkoholforbrug og hyppigt ”binge-drinking” (5 eller flere genstande ved samme lejlighed) er involveret i voldsepisoder.

Derimod har unge, der overholder Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser, en lavere risiko for at komme ud for ulykker og vold.