Peter og Freja DNA21

DEBAT: Mere forebyggelse og 18-årsgrænse

Nyhed
”Vi ser 14-årige drenge købe spiritus på nettet”, sagde Peter Konow, direktør i Alkohol & Samfund, i debat med formand for Sund By Netværket og kommunalpolitiker om de unges alkoholvaner på Den Nationale Alkoholkonference.

- Vi skal have mere forebyggelse og bedre forebyggelse. Så klart kan det siges efter at have hørt oplæggene. De mest virksomme midler er tilgængelighed og pris, og det er dem, vi gør allermindst ved, siger Peter Konow og fortsætter:

- Tre niveauer skal i spil: institutionsniveauet, kommunens rammer og staten, og så på mikroniveau er det forældrene. Der er brug for en multiindsats, hvor kommunernes rammer og statens lovgivning også præger.

Behov for modig lovgivning for salg af alkohol

Lene Bruun, leder af HR og Sundhedsstaben i Billund Kommune og formand for Sund By Netværket, er enig:

- Forebyggelsesindsatsen skal gå hånd i hånd med lovgivning fra Christiansborg. Ligesom vi har set med det stærke partnerskab i Røgfrifremtid, som har betydet turbolovgivning på tobaksområdet.

I Billund Kommune har de netop godkendt en sundhedsindsats, hvor de klæder de unge bedre på i overgangen fra grundskole til gymnasiet og med bedre forældreinformation. Hun mener ikke, at børn skal præsenteres for alkohol i institutioner, og forældrene skal heller ikke kunne købe øl til sommerfester.

Billund Kommune vil med indsatsen også forsøge at skubbe alkoholdebutalderen:

- Vi kan forhåbentlig skubbe den til 16 år som en start. Men jeg håber, at 18-årsgrænsen (for salg af alkohol, red.) bliver indført, og der ser jo ud til at tegne sig et flertal for det. Der er brug for en modig lovgivning. Jeg har boet i USA nogle år, og der må de ikke drikke før de er 21 år, og de fester til den lyse morgen uden alkohol, siger Lene Bruun.

Nyhed
Alkohol & Samfund er gået sammen med en hidtil uset bred kreds af organisationer for at opfordre Folketingets partier til at indføre en ensartet 18-årsgrænse for salg af alkohol. Formålet er at tage et afgørende skridt mod at skabe en fornyet, tryggere og sundere alkoholkultur blandt unge i Danmark.
Fakta om unge og alkohol

De fleste danske unge drikker for første gang og bliver fulde for første gang, når de er 14 eller 15 år.

74 procent af danske 15 til 16-årige, har drukket alkohol indenfor sidste måned. Gennemsnittet i Europa er 47 procent.

63 procent af adspurgte piger og 46 procent af adspurgte drenge i alderen 15-25 år mener, at alkoholforbruget blandt unge på deres alder er for højt.

Klik og se flere fakta om unge og alkohol

De unge drikker mest i Vordingborg

I Vordingborg Kommune er de unge kåret som landets mest alkoholdrikkende, og det har fået

øjnene op hos kommunalbestyrelsen, fortæller Nikolaj Nørager Reichel:

- Da jeg begyndte i politik forestillede jeg mig ikke, at jeg sad her i dag og snakkede om alkohol. Men i Vordingborg slog det os, at nu var vi Danmarks "bedste" til at drikke (de unge, red.), og når vi i forvejen er europamestre i Danmark, så har vi et problem, vi skal arbejde med, siger han.

Vordingborg vil især arbejde med kultur og holdninger blandt de unge men også inddrage forældrene, som accepterer adfærden. Derfor har de sat initiativer i gang:

- Der er sendt stærke politiske signaler fra to udvalg, der har besluttet en politik for alkoholfrit udskolingsmiljø. Og frontmedarbejderne er klar i kommunen. Vi vil løfte indsatsen, men det er vigtigt med en national indsats for at bakke op om kommunernes arbejde, siger Nikolaj Nørager Reichel.

Øg fokus på alkoholbevillinger

Peter Konow, Alkohol & Samfund, gør opmærksom på, at udover kommunernes sundhedsindsats, kan kommunerne også øge indsatsen i forbindelse med alkoholbevillinger:

 - Kommunerne kan også gøre noget ved nattelivet. De kan regulere, hvor omfattende alkoholbevillingerne er – hvor længe der er åbent og hvor mange natbevillinger, de giver. Kommunerne har styringen, men det er meget præget af erhvervsmæssige formål og hensyn. Når man søger om en alkoholbevilling og får den, kan kommunen også inddrage et folkesundhedsaspekt, siger Peter Konow.

Han mener, ligesom Lene Bruun, at 18-årsgrænsen for salg af alkohol er på vej og lovgivning og håndhævelse er vigtigt:

- Det vigtigste værktøj til forebyggelse vil være en 18-års grænse for salg af al alkohol. Det vil være en håndsrækning til institutioner, alle ungdomsuddannelser og en håndsrækning til folkeskolerne, siger Peter Konow.

- Samtidig skal lovgivningen håndhæves. Vi ser 14-årige drenge købe spiritus på nettet. Når man har lavet en lov, skal der også gives ressourcer til at håndhæve den. Vi er de eneste, der undersøger, om butikkerne overholder loven. Og det får ingen konsekvens, hvis man overtræder loven (og sælger alkohol til børn under 16 år, red.), siger Peter Konow som afrunding på debatten.

16 årig: køb af vodka
Nyhed
Eksperterne er enige: Hvis vi skal ændre danske unges alkoholkultur, skal vi begynde med at ændre lovgivningen og hæve aldersgrænsen for salg af al alkohol til 18 år.