Peter Konow

Alkohol er den dyre, blinde vinkel i dansk sundhedspolitik

Debatindlæg
Når danskerne drikker for meget, har det enorme omkostninger. For vores sundhedsvæsen, vores offentlige budgetter og ikke mindst for de familier, som alkoholproblemet rammer. Det er på tide, at politikerne hiver alkohol ud af deres blinde vinkel.

Af Peter Konow, direktør, Alkohol & Samfund

Alkohol er fuldstændig usynligt i dansk sundhedspolitik. Og det er i grunden mærkeligt. For det er ikke kun på middagsborde, at flaskerne fylder. Alkohol er årsagen til trængsel på vores hospitalsgange, i venteværelserne hos vores praktiserende læger og i kolonnerne med vores sundhedsudgifter.

Faktisk koster alkoholproblemer – og den lange række af afledte sygdomme – samfundet 13 milliarder kroner, som vi kunne have sparet, hvis skiftende danske regeringer havde taget forebyggelse og behandling af alkoholproblemer alvorligt.

Alkoholskader skaber ulighed i sundhed

Bag de hårde fakta gemmer sig erkendelsen af, at alkohol er et opløsningsmiddel, der – hvis du drikker for meget af det – ikke bare nedbryder hjerneceller, lever og din generelle sundhed. Det opløser familier, karrierer og mennesker.

Og det er årsag til så meget ulighed i sundhed, at de røde partier burde få ører, der matcher deres partifarve. For selvom alkoholproblemer findes i alle samfundslag, så rammer det socialt skævt.

Man skulle tro, at alt det var til at få øje på. Alligevel har politiske flertal i årevis siddet med hænderne i skødet.

Alkoholpolitik uden regler

Danmark har nogle af Europas allermest lempelige regler på alkoholområdet. Unge må købe alkohol tidligere, end i de fleste andre lande, alle butikker må sælge alkohol hele døgnet og reglerne for, hvordan og hvor man må reklamere for alkohol, gavner vist kun alkoholproducenterne. Samtidig er kontrollen af de regler, vi har – diplomatisk sagt – mangelfuld.

Bedre ser det ikke ud for behandlingen af mennesker med alkoholproblemer. De må affinde sig med, at deres postnummer bestemmer deres behandling, at de ikke har ret til at klage over deres behandling, og at deres læger ignorerer nationale retningslinjer om medicin til at behandle afhængighed.

Grib muligheden – styrk lighed og sundhed

I Alkohol & Samfund krydser vi derfor fingre for, at den socialdemokratiske regering reserverer et kapitel til forebyggelse og behandling af alkoholskader i det kommende sundhedsudspil.

En flot start vil være skærpede kvalitetskrav til misbrugsbehandlingen og midler til et styrket samarbejde mellem sundhedsvæsenets parter for patienter med alkoholproblemer. Og så kan de fortsætte med at turde sætte forebyggelse af især de helt unges forbrug på den politiske dagsorden. For eksempel kunne de imødekomme kommunernes og regionernes og snart sagt alle andre organisationer, der arbejder med børn, unge, sundhed og alkohols ønske om en 18-årsgrænse for salg af alkohol. Eller i det mindste skærpe kontrollen og sanktionerne af brud på loven om aldersgrænser.

Og hvis det skal blive så flot, at selv vi vil hæve mocktailglasset, kan regeringen fortsætte med initiativer, der sikrer mennesker med misbrug og psykiatriske diagnoser en fyldestgørende behandling for begge sygdomme.

Vi ved godt, at det ikke er nemt. Alkoholproblemer er tabubelagte, og det kræver et sejt træk at ændre på noget, der er så indgroet en del af vores kultur og måde at være sammen på, som alkohol er. Men vi tror på, at denne regering med Folketingets hjælp vil have modet til at handle i solidaritet med de hundredetusindvis af patienter og pårørende, som vi alle kender. Vi vil vædde en kasse alkoholfrie øl på, at historien og vælgerne vil belønne dem, der tør lægge sporene til en ny, lighedsskabende og sundhedsfremmende alkoholpolitik.

Danskernes alkoholvaner
  • 140.000 danskere er afhængige af alkohol, og 122.000 børn vokser op i familier med alkoholproblemer (Sundhedsstyrelsen).
  • 6,9% af den voksne befolkning drikker mere end Sundhedsstyrelsens højrisikogrænser (mænd 21 og kvinder 14 genstande ugentligt) i løbet af en uge. 17,6% af den voksne befolkning overskrider lavrisikogrænserne (mænd 14 og kvinder 7 genstande ugentligt) (Sundhedsprofilen 2018).
  • Mindst 2.900 dødsfald kan årligt tilskrives alkohol (Sundhedsstyrelsen, 2018).
  • Mennesker med alkoholproblemer har årligt 502.545 flere besøg hos alment praktiserende læger end personer uden misbrug. Andelen af lægebesøg er størst blandt mennesker med grundskole- eller korte uddannelser, der drikker over Sundhedsstyrelsens højrisikogrænser (Sundhedsstyrelsen og SDU).
  • Danske sygehuse har årligt 130.000 patientkontakter, der skyldes alkohol. Lavtuddannede med et skadeligt alkoholforbrug bliver oftere indlagt end højere uddannede med samme forbrug (Sundhedsstyrelsen og SDU).
  • Hver fjerde patient dør ti år efter deres første alkoholindlæggelse. Gennemsnitsalderen for første alkoholindlæggelse er 44 år (Statens Institut for Folkesundhed).
  • I 2018 henviste danske sygehuse og praktiserende læger hhv. 398 og 468 patienter til alkoholbehandling (Sundhedsdatastyrelsen).
  • Alkoholoverforbrug koster årligt samfundet 13 milliarder kroner i merudgifter til borgere med alkoholproblemer (KORA/VIVE).