Unge under aldersgrænserne køber alkohol i supermarked

Sundhedsminister: Kontrol af alkoholsalg til børn og unge er ikke tilfredsstillende

Nyhed
Siden Sikkerhedsstyrelsen overtog kontrollen af butikkernes salg af alkohol, har de besøgt 116 butikker og uddelt 16 vejledninger. I samme periode har Alkohol & Samfund dokumenteret flere end 150 overtrædelser af loven om aldersgrænser. Sundhedsministeren vil følge udviklingen på området tæt.

Tekst: Mathilde Louise Stenild Brejner 

116 butikker har i 2019 haft besøg af Sikkerhedsstyrelsens kontrolmedarbejdere, der har observeret, om butikkerne overholdt aldersgrænserne for salg af alkohol. 16 gange har butikkerne ikke levet op til kravene, så Sikkerhedsstyrelsen har udstedt en vejledning – ifølge Sikkerhedsstyrelsen har de fleste handlet om, at butikken ikke har skiltet korrekt med aldersgrænserne. 

I 2019 har Alkohol & Samfund udført 303 kontroller med butikkernes salg af alkohol. Og i flere end 150 af dem overtrådte butikkerne loven og solgte alkohol til unge, der ikke var gamle nok.

Alkohol indkøbt af unge mystery shoppere
Nyhed
68 procent af butikkerne sælger alkohol til unge under 16 år, viser en ny undersøgelse fra Alkohol & Samfund. Dybt bekymrende, mener direktør, Peter Konow, der dog glæder sig over, at det ulovlige salg af stærk spiritus til unge under 18 år er faldet.
Læs mere om Alkohol & Samfunds undersøgelse her

De nye tal fra Alkohol & Samfunds undersøgelse får nu sundhedsminister Magnus Heunicke, (S) til at reagere. 

– Det hører ingen steder hjemme, at børn og unge stadig har mulighed for at købe alkohol. Det samme gælder cigaretter. Vi har en lov med en aldersgrænse, og den skal selvfølgelig overholdes. Butikkerne må simpelthen tage ansvar, stramme op og blandt andet lære deres ansatte at bede om ID, siger Magnus Heunicke. 

Sundhedsministeren ikke imponeret over Sikkerhedsstyrelsen kontrol af alkoholsalg

Siden 1. januar 2019 har Sikkerhedsstyrelsen haft opgaven at kontrollere salg af alkohol til mindreårige. En funktion, som Politiet tidligere tog sig af. Sikkerhedsstyrelsens nye kontrolstatus på området betegner sundhedsordfører for Venstre, Sophie Løhde, som en forbedring. 

Om Sikkerhedsstyrelsens kontrolarbejde

Hos Sikkerhedsstyrelsen har man 0,7 årsværk til at udføre kontroller af, om butikker overholder aldersgrænserne for salg af alkohol, tobak og håndkøbsmedicin. Det udmønter sig konkret i 200 planlagte kontrolbesøg i fysiske butikker i 2019. Heraf er 116 besøg allerede afsluttet. Blandt dem blev 100 kontrolbesøg afsluttet uden klager og 16 blev afsluttet med såkaldte vejledninger, som Sikkerhedsstyrelsen oplyser, primært har handlet om mangelfuld skiltning om aldersgrænser ved køb af alkohol i de fysiske butikker. 

– Alkohol & Samfunds undersøgelse viser, at vi bestemt ikke er i mål, men også at området er blevet styrket, da der i dag rent faktisk kører sager i modsætning til, da Politiet stod alene for opgaven, og der ikke blev udført kontroller, siger Sophie Løhde. 

Sundhedsministeren er dog ikke imponeret over Sikkerhedsstyrelsens foreløbige arbejde. 

– Vi skal huske på, at det er helt nyt, at Sikkerhedsstyrelsen har fået tildelt opgaven, men når det er sagt, følger jeg udviklingen tæt. For de nuværende resultater er selvfølgelig ikke tilfredsstillende sammenholdt med Alkohol & Samfunds undersøgelse, siger Magnus Heunicke, uden på nuværende tidspunkt at uddybe, hvordan han konkret vil følge op på Sikkerhedsstyrelsens arbejde.

Alkohol & Samfund: Sikkerhedsstyrelsens kontrol af alkoholsalg er symbolsk

Hos Alkohol & Samfund er direktør Peter Konow heller ikke parat til at fejre Sikkerhedsstyrelsens kontroller. Han mener, at Sikkerhedsstyrelsens kontrol med området er mangelfuld. 

– Det er positivt, at Sikkerhedsstyrelsen har foretaget så mange kontroller. Men vi får et helt andet billede af de lovbrud, der sker, end Sikkerhedsstyrelsen. Det får mig til at tænke, at styrelsens kontrol i bedste fald er af symbolsk karakter, siger han. 

Behov for, at Sikkerhedsstyrelsen bruger andre metoder til at kontrollere alkoholsalg

Hos Sikkerhedsstyrelsen oplyser de, ”at de foretager alderskontrol på steder og tidspunkter, hvor de unge er. Det er både i salgsstedernes almindelige åbningstider, hvor skolebørnene kommer der, samt om eftermiddagen og aftenen, hvor der kan ske salg af alkohol til mennesker under aldersgrænsen.” 

– Når der stadig er så stor diskrepans mellem det, Sikkerhedsstyrelsens voksne kontrollanter finder og det, vores unge mystery shoppere finder, så er der måske behov for at kigge på, om den metode, Sikkerhedsstyrelsen anvender, er effektiv nok, siger Peter Konow.

Sådan foregår Sikkerhedsstyrelsens alderskontrolbesøg

Tilsynsførende fra Sikkerhedsstyrelsen vil anonymt observere butikker og restaurationer for at se, om der foregår salg til personer, der er under aldersgrænserne. Det bliver derudover kontrolleret, om der er skiltet korrekt med aldersgrænser samt, om de ansatte er orientret om reglerne ved salg af alkohol. Hvis den tilsynsførende konstaterer, at der foregår ulovligt salg af alkohol til en mindreårig, uden at der bliver spurgt om billed-ID, vil ekspedient og den unge blive orienteret om, at der er foregået en kontrol. Begge parter skal oplyse navn og adresse og får oplyst, hvordan reglerne er for salg af alkohol. Efterfølgende afsluttes tilsynet med, at butikspersonalet får en kvittering for tilsynet, hvor det oplyses, hvilke tilsyn, der er foretaget samt, hvilken overtrædelse af reglerne, der er konstateret ved tilsynet. Efter tilsynet vil butikken eller restaurationens ejer få tilsendt et brev fra Sikkerhedsstyrelsen i e-boks. I brevet oplyses, hvilke krav Sikkerhedsstyrelsen stiller for at reglerne er opfyldt. Derudover vil det blive oplyst, om en overtrædelse kan føre til en politianmeldelse.


Kilde: Sikkerhedsstyrelsen. 

Christiansborg bør indføre bedre kontrol med alkoholsalg

På trods af Sikkerhedsstyrelsens arbejde, efterlyser Peter Konow fortsat bedre kontrol. 

– Børn og alkohol hører ikke sammen og det strider mod alt, hvad Sundhedsstyrelsen anbefaler. Så vi har et kæmpestort problem, som jeg forventer, at Christiansborg tager sig af at få rettet op på, siger han.

Også Sophie Løhde mener, at det er nødvendigt at drøfte området politisk. 

–Jeg synes, sundhedsministeren skal indkalde Folketingets partier til en drøftelse af, hvad vi kan gøre for at styrke området, siger Sophie Løhde. 

Alkohol & Samfund: Sikkerhedsstyrelsen skal kunne udstede bøder på stedet

Peter Konow mener, at det er vigtigt, at man fanger flere af de lovbrud, der sker. Og han kommer med nogle konkrete bud på, hvordan det kan lade sig gøre. 

– Man skal have fokus på, hvordan man tilrettelægger kontrollen, sådan at man får afsløret, hvor ofte der sker lovbrud. Derudover skal man udstyre Sikkerhedsstyrelsen med en adgang til, at de på stedet kan udstede en bøde svarende til, hvis man bliver taget i en fartkontrol, siger Peter Konow.