Mystery shopping

Det er alt for nemt for unge som 15-årige Selma at købe alkohol, mener Alkohol & Samfund.

Nedbring unges druk og forebyg høje sundhedsudgifter

Politikoplæg
Alkohol & Samfund mener, at Folketinget bør indføre en 18-årsgrænse for køb af al alkohol, at detailhandelen gør det obligatorisk, at alle kunder skal vise id, at kontrol med salg af alkohol bliver systematisk og landsdækkende, og at sanktionerne for at overtræde loven om salg af alkohol til unge under aldersgrænserne skærpes.
Alkohol & Samfund anbefaler:
  • At Folketinget fastsætter en 18-årsgrænse for salg af al alkohol uanset alkoholvolumenprocent.
  • At kontrollen med salg af alkohol bliver skærpet og effektiviseret ved:
  • At den givne kontrolmyndighed, råder over ressourcer og metoder til at dokumentere, om butikkerne overholder gældende lov om salg af tobaks- og alkoholvarer i detailhandlen.
  • At kontrolmyndigheden på stedet kan udstede bøder ved førstegangsovertrædelse af lov om salg af tobaks- og alkoholvarer i detailhandlen. 
  • At bøden/afgiften ved førstegangsovertrædelse bør være 40.000 kr., hvilket er nuværende niveau ved tredjegangsovertrædelse.

Danske unge har europarekorden i druk. De er yngre, når de første gang drikker alkohol, og de drikker oftere og mere ad gangen end unge fra andre europæiske lande.[1] Samtidig er Danmark et af de lande i Europa, hvor unge har lettest ved at købe alkohol.[2]

Aldergrænser forebygger ikke unges køb – og lovbruddene er gratis
I Danmark må børn og unge købe drikkevarer med en alkoholprocent på under 16,5, når de er fyldt 16 år. For at købe stærkere varer, skal den unge være fyldt 18 år. Men aldersgrænserne virker ikke. Mere end 70 procent af danske butikker overtræder loven og sælger alkohol til unge, selvom de ikke er gamle nok, viser Alkohol & Samfunds mystery shopping-undersøgelser.[3]

Lovbruddene bliver dog kun meget sjældent straffet. I 2017 sigtede Politiet tre butiksejere for salg af alkohol til unge under 16 år.[4]  Der er altså behov for at stramme op på håndhævelsen af loven.

18-års grænse udskyder alkoholdebut
Samtidig mener Alkohol & Samfund, at der er behov for at ændre lovgivningen, så kunder skal være fyldt 18 år for at kunne købe alkohol – uanset alkoholprocenten. Dels vil en ensartet aldersgrænse gøre butikkernes arbejde med at tjekke ID lettere.

Erfaringer fra andre lande viser, at en 18-årsgrænse er med til at udskyde unges alkoholdebut[5], og undersøgelser viser, at forældre i høj grad læner sig op ad aldersgrænser for køb og udskænkning af alkohol, når de laver regler for deres teenagere[6].

Et højt forbrug af alkohol i teenageårene øger ikke alene risikoen for kognitive og fysiske skader her og nu – det øger også risikoen for leverskader og alkoholafhængighed senere i livet. Alkoholoverforbrug blandt voksne danskere koster årligt samfundet 13 milliarder kroner[7].

Dokumentation og referencer

[1] ESPAD, 2016 – Results from the European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs.

[2] WHO, 2017 - http://ec.europa.eu/health/sites/health/files/alcohol/docs/ev_20170321_co06_en.pdf 

[3] https://www.alkohologsamfund.dk/det-gor-vi/unge-har-for-let-adgang-til-alkohol/mystery-shopping

[4] Oplysninger fra Rigspolitiet, 2017

[5] Wagenaar AC, Toomey TL. Effects of minimum drinking age laws – Review and analyses of the literature from 1960 to 2000. 

[6] Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, 2017

[7] KORA, 2014: Samfundsøkonomiske omkostninger forbundet med alkoholoverforbrug