Party unge

Vi skal beskytte de rigtige unge imod druk

Nyhed
Gymnasieelever drikker meget. Men det er en anden gruppe af unge, som har størst risiko for problemer med alkohol senere i livet. Dem skal der mere fokus på, mener professor Mads Uffe Pedersen.

Alkoholvaner grundlægges i ungdommen. Tidlig debut og et stort alkoholforbrug som ung er forbundet med en højere risiko for at drikke mere end andre voksne senere i livet.
– Helt generelt ender vi meget ofte i en diskussion om gymnasieelevers forbrug af alkohol. Og det er fint nok, for mange drikker for meget i gymnasiet.
Men den gruppe af unge, jeg fokuserer på, er en anden slags. Det er en risikogruppe, som kommer til at volde samfundet betydeligt flere problemer på sigt, fortæller Mads Uffe Pedersen, professor ved Center for Rusmiddelforskning, Aarhus Universitet

Risikogruppe uden kontrol

– Jeg tager særligt udgangspunkt i en risikogruppe, som vi kan identificere forholdsvist enkelt. Her kan vi se, hvad der kendetegner risikogruppen. Og billedet er tydeligt.
Mads Uffe Pedersen forklarer, at de unge i risikogruppen har sværere ved at kontrollere livet generelt. De ryger mange cigaretter, eksperimenterer i højere grad med andre stoffer og har sværere ved at sige nej.
Flere har også haft problemer i folkeskolen og konflikter med deres omgivelser generelt – herunder problemer med retssystemet.

Få unge søger behandling

Tal fra Center for Rusmiddelforskning viser, at 27.000 unge i alderen 15-25 år har så højt et alkoholforbrug, at det kan betegnes som et klart skadeligt forbrug og måske endda afhængighed. Alligevel er det kun ganske få unge, der reelt søger behandling.
Mads Uffe Pedersen nævner flere forebyggelsesstrategier, som er relevante at kigge på i forbindelse med risikogruppen – herunder den motiverende samtale, hvor behandlerens eller rådgiverens opgave består i at hjælpe den unge til at afklare sin usikkerhed om, hvorvidt han eller hun skal gøre noget ved sit forbrug af rusmidler.

En chance for fodfæste

Samtidig fortæller Mads Uffe Pedersen, at vi skal have fokus på mere sekundære ting for at hjælpe denne gruppe af unge.
– For denne gruppe anses alkoholforbruget ofte ikke som det største problem. Nogle har ingen ungdomsuddannelse, nogle intet arbejde, andre mangler begge dele. Nogle har svært ved det boglige og måske endda direkte indlæringsvanskeligheder. Nogle har svære psykiske problemer, og en markant stor andel er vokset op i hjem med misbrug af rusmidler. Disse unge skal have hjælp til at fungere også på andre områder i livet. Målet er, at flere unge i risikogruppen får en chance for fodfæste her i livet – uden et ødelæggende forhold til alkohol , siger Mads Uffe Pedersen.