Onlinebutikker overtræder loven: Sælger alkohol til mindreårige

Nyhed
Lovgivningen er klar og tydelig: Det er butikkernes ansvar at sikre sig, at reglerne om aldersgrænser overholdes ved salg af alkohol. Dette gælder også, når der handles på nettet. Men hvor nemt er det egentlig for mindreårige at købe alkohol på nettet og få det leveret direkte til hoveddøren?

Video: Andreas Arp, Jakob Høstrup og Søren Trillingsgaard, Tekst: Mathilde Louise Stenild Brejner

Vi har undersøgt, hvorvidt det er muligt for mindreårige at købe alkohol og tobaksvarer via en række dagligvarebutikkers onlinehandel. Vi har blandt andet testet, om 17-årige Malthe kan købe og få leveret øl, spiritus og cigaretter uden fremvisning af ID. Se videoreportagen og læs Sundhedsministeren og Venstres sundhedsordførers reaktioner her.

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

Sundhedsminister: Webshops skal få styr på alkoholsalg til mindreårige

1. januar 2019 overtog Sikkerhedsstyrelsen kontrollen med alkoholsalg både i fysiske og online-butikker.  I 2019 er der indtil videre udført 20 kontroller, hvad der har har ført til 14 foreløbige anmeldelser af online butikker. De nye oplysninger om de mangler, der er på området, får nu sundhedsministeren til at love, at der skal ses dybere ind i området.

 De samme regler for salg af alkohol til mindreårige gælder, når der handles på nettet – derfor må jeg på det kraftigste opfordre alle webshops til at få styr på salget til mindreårige. Men det er klart, at det er noget, vi også bliver nødt til at se på – alderskontrol på nettet er ikke nogen nem sag, siger Magnus Heunicke.

Også Sophie Løhde mener, at der skal strammes op på reglerne for køb af alkohol online.

–Stikprøven viser, at vi er nødt til at gå nye veje, fordi handel i dag ikke længere foregår alene i fysiske butikker. Derfor er vi nødt til at finde nye værktøjer i værktøjskassen, da der ikke skal være forskel på, om du laver et køb i en fysisk butik eller online, siger Sophie Løhde.