Alkoholforebyggelse unge

Nye anbefalinger til alkoholforebyggelse i overgangen fra grundskolen til ungdomsuddannelser

Nyhed
Alkoholforebyggelse i overgangen fra grundskolen til ungdomsuddannelser bliver styrket med nye anbefalinger i kataloger til grundskoler, efterskoler og ungdomsuddannelser. Derudover kan kommuner få gratis workshops lokalt.

I 2018 udgav Sundhedsstyrelsen forebyggelsespakkerne og herunder pakken om alkohol. Alkohol & Samfund kunne på baggrund af en undersøgelse, konkludere at kommunerne har godt styr på forebyggelsespakkernes anbefalinger, men blandt aktører på grundskoler, efterskoler og ungdomsuddannelser tegner der sig et anderledes billede.

Derfor har Alkohol & Samfund lavet anbefalinger målrettet aktører på grundskoler, efterskoler og ungdomsuddannelser i forhold til alkoholforebyggelse. Skoler og uddannelsessteder er vigtige aktører i forebyggelsen, fordi det er i den periode, hvor mange unge debuterer med alkohol og begynder at drikke ofte og meget. Derfor har de hver især en vigtig rolle i arbejdet med at udskyde alkoholdebuten og forebygge det høje alkoholforbrug hos unge og klæde forældrene på.

De tre kataloger er målrettet henholdsvis:

Katalogerne er udarbejdet i samarbejde med Skole & Forældre, Efterskoleforeningen, Danske Gymnasier, Danske Erhvervsskoler og -gymnasier, SSP Samråd og Sund By Netværket.

Forebyggelsen kalder på lokal prioritering og løsninger

Lokalt kan kommuner sætte en dagsorden og styrke samarbejdet på tværs af forvaltning, institutioner og skoler for at sikre en fælles tilgang til forebyggelsesopgaven rettet de unges alkoholforbrug.

Workshop i din kommune?

Alkohol & Samfund laver workshops for kommunale Sundheds- og forebyggelseskonsulenter og SSP, samt repræsentanter fra skolebestyrelse og ledelse på grundskoler, efterskoler og ungdomsuddannelser lokalt i kommunen. Derudover kan der lokalt være andre vigtige aktører, der skal være med.

Workshoppen er gratis og faciliteret af Freja Jørgensen, sundhedskonsulent i Alkohol & Samfund. Kontakt: fj@alkohologsamfund.dk

Læs mere om projektet.

Alkohol & Samfund ønsker at udbrede arbejdet med en fælles tilgang til alkoholforebyggelsen i kommunerne.

Derfor tilbyder vi en workshop til kommuner, der samler de væsentligste aktører i overgangen fra grundskoler til ungdomsuddannelser. Formålet er at styrke dialogen på tværs og sikre et fælles ståsted for arbejdet med unge og alkohol.

Vi har allerede været på besøg i Vejle og Ærø kommune. På workshoppen diskuterede deltagerne udfordringer, som de oplever lokalt med unge og alkohol. Derefter diskuterede de løsninger og idéer, de ønsker at arbejde videre med.

Det sikrer opbakning, klar ansvarsfordeling, prioritering og fælles forståelse for, hvordan aktørerne lokalt vil arbejde med unge og alkoholforebyggelse på samtlige arenaer.