J-dag, julebryg og nissehuer

Vilja og Amanda på 13 år købte i alt 14 julebryg og seks almindelige pilsnere på J-dag. Og fik ovenikøbet også gratis Tuborg-nissehuer af personalet i en af kioskerne.

J-dag: 10 ud af 11 butikker solgte julebryg ulovligt til 13-årige

Nyhed
Butikker lod sig rive med af stemningen på J-dag, og solgte julebryg til mindreårige mystery shoppere fra Alkohol & Samfund. Organisationen efterlyser klarere lovgivning, bedre kontrol og hårdere sanktioner.

Des nærmere vi kommer de pulserende bargader, des kortere bliver der mellem de blå nissehuer med blinkende kvast. Foran hver en bar står hobevis af mennesker med flakkende blikke, blå dåseøl og brede smil. Mørket og juleøllen har sænket sig over Danmark og fået den Københavnske promille til at stige radikalt.

Det er J-dag, og Alkohol & Samfund er taget på mystery shopping i Københavns indre by med 13-årige Vilja og Amalie. De skal besøge supermarkeder og kiosker langs med Tuborgs julebrygrute for at undersøge, om butikkerne overholder aldersgrænserne eller sender julebryggen over disken uden at se ID.

Let som en leg

Mens pigerne er i Netto, kommer det ene hold unge mennesker efter det andet ud af butikken med favnen fuld af dåser. Et par piger har endda rustet sig med en sækkevogn, som belejligt letter tyngden af tre rammer julebryg.

Få minutter efter kommer Vilja og Amalie tilbage med en dåse hver. Det er fjerde købsforsøg, og pigerne har endnu ikke fået et afslag.

– Jeg havde virkelig ikke regnet med, at det ville gå så let, siger Vilja forbløffet og retter blikket mod en flok højtråbende mænd, som passerer med blinkende huer.

I baggrunden nærmer tonerne af Jingle Bells sig, og snart kommer Tuborgs store lastvogn til syne. Den er lastet med friske forsyninger og jublende passagerer og gør holdt ved en af de stuvende fulde barer, som glædeligt tager imod med hævede dåser, mens mystery shopping-ekspeditionen begiver sig videre til næste kiosk. Også her får de uden problemer lov at købe og bliver endda tildelt en nissehue hver.

10 ud af 11 brød loven

J-dag køb af julebryg

Vilja og Amalie besøger i alt ni kiosker og to supermarkeder i Københavns indre by. I ti af butikkerne kunne de købe juleøl, selvom det er ulovligt at sælge det til unge under 16 år.

Ifølge Alkohol & Samfunds direktør, Peter Konow, er det dog ikke overraskende, at butikkerne ikke overholdte loven på J-dag.

– Vi mystery shopper i hele landet på forskellige ugedage og tidspunkter, og i 72 procent af butikkerne kan vores unge mystery shoppere gå ud af butikkerne med poser fulde af alkohol, de ikke er gamle nok til at købe, siger han og tilføjer, at butikkerne har et særligt ansvar:

– J-dag er massivt markedsført, og det betyder, at der er ekstra mange mennesker i byen. Når butikkerne hopper med på sådan et event, bør de derfor være ekstra opmærksomme på at overholde loven. Og det kan de kun, hvis de spørger alle om ID.

En gratis omgang

Peter Konow peger ligeledes på, at konsekvenserne for butikker, der sælger alkohol til mindreårige, er forsvindende små.

– Det er reelt en gratis omgang for butikker at sælge alkohol til unge under aldersgrænserne. Politiet sigtede i 2017 kun tre butiksejere for salg af alkohol til unge under 16 år. I 2017 fandt vi i vores stikprøver alene 93 overtrædelser, og i 2018 har vi indtil nu fundet 154 overtrædelser i de 211 butikker, vi har besøgt. Og vores stikprøver er kun toppen af isbjerget, siger Peter Konow og slår fast, at politikkerne bør skærpe deres fokus på problematikken.

– Vi mener derfor, at Christiansborg-politikerne bør kigge meget nøje på det her problem og indføre en klarere lovgivning, bedre kontrol af butikkerne og strengere straffe til de butikker, der overtræder reglerne.