Unge og alkohol

Hver måned dør unge på grund af alkohol

Nyhed
Over en 10-årig periode døde ét ungt menneske i gennemsnit hver måned på grund af alkohol, viser en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed. Antallet er højere end tidligere antaget. Både dødsfald og ulykker som følge af alkohol kan forebygges, påpeger Alkohol & Samfund.

Hver måned sidder knugede forældre og tænker: "Hvordan kunne det være undgået?". Et ungt menneske er faldet i søvn på togskinner, druknet, har gået midt på vejen eller kørt galt i trafikken med alkohol i blodet.

Statens Institut for Folkesundhed/SDU har undersøgt registerdata og samtlige dødsattester blandt unge i alderen 15-25 år i perioden 2010 til og med 2019 og fundet antallet af døde, hvor alkohol spillede en væsentlig rolle. Undersøgelsen viser et langt højere antal døde unge mennesker end tidligere antaget. I den 10-årige periode er 143 unge døde.

Hvert et dødsfald er tragisk og unødvendigt, mener Alkohol & Samfunds direktør:

- Det er altid meningsløst og urimeligt, når unge mennesker dør. For disse 143 unge kunne deres død have været undgået, hvis de ikke havde drukket eller havde drukket mindre. Derfor er det absurd, at vores lovgivning stadig stiller helt unge alene med ansvaret for, hvor meget de og deres venner skal drikke til en fest – vel vidende, at dét, de helt lovligt kan købe, kan have så fatale konsekvenser, siger Ida Fabricius Bruun, direktør, Alkohol & Samfund.

Forebyggelsesstrategier: Hvad kan vi gøre?

Udover at der dør et ungt menneske hver måned, så kommer omkring 140 unge hver måned på hospitalet på grund af ulykker eller alkoholforgiftning, viser seneste opgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen.

- Vi har en tendens til at trække på skuldrene af vores unges alkoholforbrug og tænke, at de skal have lov til at slå sig løs, og at det hører med til et ungdomsliv. Men unge mennesker, der dør eller kommer svært til skade, før de for alvor er kommet i gang med livet, er ikke noget at trække på skuldrene over. Det kan forebygges – og det skal vi gøre med de værktøjer, vi ved, der virker, siger Ida Fabricius Bruun.

Find flere fakta om unge og alkohol

En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse har vist, at forældre tror, deres børn drikker mindre, end de i virkeligheden gør. Kommuner og ungdomsuddannelser arbejder med at præge de unges alkoholforbrug i en positiv retning. Men deres arbejde er op ad bakke, når unge selv kan købe alkohol i butikkerne:

- Det væsentligste redskab til at mindske unges alkoholforbrug, ifølge al viden og forskning, er højere aldersgrænser, der håndhæves. Danske unge har en kedelig førsteplads i Europa i druk, og både døds- og ulykkesstatistikkerne viser med al tydelighed bagsiden af dén medalje.  En 18-årsgrænse er ikke et forbud imod, at unge drikker alkohol. Men aldersgrænsen vil betyde, at hvis helt unge mennesker skal drikke, så er der en voksen, der tager ansvaret for, hvornår og hvor meget, så ingen fest bliver så vild, at den ender i ulykker og yderste konsekvens dødsfald, siger Ida Fabricius Bruun.

Rapporten fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at det især er drengene, forældre skal være bekymret for. Hver gang 1 pige dør på grund af alkohol, så omkommer 5 drenge. Desuden er det ikke overraskende, at det især er fra natten til fredag og hen over weekenden, at unge omkommer med alkohol i blodet.

Rapporten fra Statens Institut for Folkesundhed/SDU er økonomisk støttet af Alkohol & Samfund og TrygFonden.