Nudging

Et kærligt puf i den rigtige retning

Nyhed
Alkohol & Samfund har givet den velkendte AUDIT alkoholtest en ordentlig nudging-overhaling. Dygtige adfærdsdesignere har givet testen nye og mere personlige resultatsider, der gør det nemmere for den, der tager testen, at tage det næste skridt.

Tekst: Chris Lykkegaard

I løbet af foråret har 35.000 danskere testet deres alkoholvaner med Alkolinjens AUDIT-test.

Svaret på, om deres alkoholforbrug er ok, har de fået så snart de har klikket sig igennem testens 10 spørgsmål. Testen fortæller dem, om de har et almindeligt forbrug, et storforbrug, et skadeligt forbrug eller om de udviser tegn på alkoholafhængighed.

Et for stort alkoholforbrug - hvad nu?

Alkoholtesten kan være en  øjenåbner for mange, men kan også efterlade mange i tvivl om, hvordan de kommer videre. Her kommer Nudging på banen.

Nudging er et “Et kærligt puf i den rigtige retning”. Det betyder, at man hjælper et andet menneske til at gøre det rigtige i en given situation. Du hjælper mennesker med at tage en beslutning, der er god for både dem selv og for samfundet. Nudging handler altså om at få folk til at ændre adfærd. For eksempel, når det handler om at søge hjælp til et alkoholproblem.

Konkrete værktøjer når alkohol er et problem.

Derfor har vi brugt nudging og adfærdsdesign i de resultatsider, som brugerne får præsenteret efter de har taget deres test. Formålet med de nye resultatsider er at give brugeren et klart indblik i, hvordan det står til med alkoholforbruget og ikke mindst at reflektere over resultatet. Det har vi gjort ved at gøre siderne mere personlige i forhold til borgerens alder, køn og alkoholforbrug.

Vi har for eksempel indbygget det, man kalder ´social proof´, som betyder, at man kan sammenligne sit alkoholforbrug med andre af samme køn og alder, og dermed få en bedre forståelse for omfanget af problemerne.

Alt efter hvad resultatet bliver, får man også en række af  handlemuligheder. For eksempel bliver brugeren opfordret til at tælle genstande, ringe til Alkolinjen eller tage kontakt til den kommunale alkoholbehandling. Brugeren vil også altid få nogle tips til at hjælpe en pårørende, hvis de har taget testen for en anden, og de vil også få små citater fra mennesker, der har haft et alkoholproblem og har fået hjælp til det. Citaterne er også individualiseret efter køn, alder og forbrug.

I Alkohol & Samfund tror vi på, at nudging og adfærdsforskning giver mulighed for, at borgere med et alkoholproblem får flere gode redskaber i hånden. Viden om hvad der er godt for en, og hvad der ikke er godt for en, er desværre sjældent nok til at tage en varig forandring. Derfor giver AUDIT-testen nu et lille ekstra puf i den rigtige retning.

Hvis du har lyst til at se vores nye resultatsider, kan du tage testen her.

Alkoholtest png
Med Alkohol & Samfunds alkoholtest kan du nemt og hurtigt få et overblik over, hvordan du drikker.